Birçoğumuz toplum içerisinde duymaktayız mühendis olunur mu ya mühendislik öldü diye.
İnanmayın kardeşlerim siz yolunuzu çizmedikten sonra hiçbir mesleğin bir garantisi yoktur bu yüzden ne yapıyoruz mühendisliklere önyargı ile yaklaşmıyoruz. Sonuç olarak bu bir meslek ve rejenerasyon onun kalıpları içinde de değişimler ve yenilikler mevcut bu yüzden şimdi ne yapıyoruz bazı mühendisliklerimizi tanıyoruz.
Bilgisayar Mühendisliği
Bölümde, bilgisayar ağları, bilgisayarla görü, deprem tahmini, doğa-esinli hesaplama, doğal dil işleme, makine öğrenmesi, paralel ve dağıtık bilgi işleme, veri madenciliği, yapay zeka ve robotik, tarımsal izleme ve bilgi sistemleri, biyoinformatik, yazılım modellemesi ve analizi alanlarında eğitim ve araştırmalar yapılmaktadır. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezun olanlar bilgisayar mühendisi unvanını alırlar. Mezunlar, kamu ve özel sektör kuruluşlarında bilgi sistemlerinin kurulması, işletilmesi ve yazılım geliştirme alanlarında çalışabilmektedir. Uygulama ağırlıklı çalışmalara yatkın olan mezunlar, büyük iletişim ve finans firmalarının araştırma geliştirme bölümlerinde görev yapmaktadırlar. Donanım alanında uzman olan mezunlar, bilgisayarlı sistem tasarlama, üretme ve atanmış sistem geliştirme alanlarında önemli çalışmalar yapmaktadırlar.
Elektrik Mühendisliği
Elektrik mühendisliği; elektrik enerjisi üretim-iletim ve dağıtım sistemleri, akıllı şebekeler, elektrik makinaları, elektrikli sürücü sistemleri ve bunların tasarımı, projelendirilmesi, gerçekleştirilmesi, izlenmesi, korunması, kontrolü, ekonomisi ve yönetilmesi ile ilgili bilimsel ve teknolojik konuları kapsayan bir mühendislik dalıdır. Ayrıca elektrik mühendisliği; elektronik, haberleşme, bilgisayar ve makine mühendisliği konularının bir kısmının uygulama alanı niteliğinde disiplinler arası ortak bir platform oluşturmaktadır.
Elektrik ve Haberleşme Mühendisliği
Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği programında veri, ses ve video gibi bilgilerin işlenmesi, iletilmesi, algılanması, saklanması, bu işlevleri yerine getirecek elektronik düzen ve sistemlerin tasarımı, antenler ve elektromagnetik alan ve dalga kuramları ve uygulamaları, yarı iletken elektronik elemanların fiziği ve üretim teknolojileri ile uğraşan, hızla gelişen elektronik ve telekomünikasyon teknolojilerine ayak uyduracak bilgi birikimi ve bilimsel formasyona sahip mühendisler yetiştirilmektedir.
Endüstri Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği temel amacı olan organizasyonların performansını artırmak için gerekli bilgi ve beceriyi hem üretmek hem öğrencilerine kazandırmak hem de topluma yaymak için kurulmuş bir bölümdür. Bu amacı gerçekleştirmek için hem bölüm organizasyonu hem de ders programları yöneylem araştırması ve istatistik, üretim sistemleri, bilgi ve yönetim mühendisliği olmak üzere kendi kendini yöneten dört adet bilimsel çalışma alanı üzerine oturtulmuştur.
Geomatik Mühendisliği
Uluslararası meslek kamu oyunda bu iş alanı için meslek adı olarak yaygın bir kabul gören GEOMATİK, yer yuvarı ve yer yüzü ile ilgili konum bilgilerinin üretiminden kullanılmasına etkin bir iş akışını oluşturmanın bilimi ve teknolojileri bütünüdür. Geomatik Mühendisliği, arazi yönetimi kapsamında kadastro, taşınmaz mal değerleme ve geliştirilmesi kavramları ve bunlara bağlı arazi/kent bilgi sistemi düzenlemelerini de içermektedir.
İnşaat Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği, çok geniş istihdam sahalarına sahiptir. Bina, baraj, havaalanı, köprü, karayolu, demiryolu, tünel, kanal ve su şebekeleri, liman gibi hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, yenilenebilir enerji santralleri projelendirilmesi ve yapımı ile ilgili alanlarda istihdam edilebilmektedir.
Jeofizik Mühendisliği
Jeofizik Mühendisliği, yeryuvarının ve diğer gezegenlerin fiziksel yapısını, yerin davranışını, depremleri inceleyen, yeraltı kaynaklarını (su, petrol, doğalgaz, maden yatakları, jeotermal alanlar), arkeolojik ve kültürel kalıntıları arayan, mühendislik yapıları ile kentsel yer seçimini belirleyen, fizik yasaları uyarınca matematiği ve jeolojiyi kullanarak yeraltının anlaşılmasını sağlayan, görüntüleyerek araştıran ve yeryuvarının dinamik davranışlarını belirleyen bir mühendislik dalıdır.
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
Kontrol ve otomasyon mühendisliği; elektrik, elektronik, mekanik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Kontrol mühendisliği programı, "otomatik kontrol teorisi ve uygulamaları, endüstriyel otomasyon, ölçme ve entrümantasyon , robotik, bilgisayar tabanlı endüstriyel bilişim sistemlerinin tasarımı ve uygulamaları" konularında eğitim verir ve araştırma yapar.
Makina Mühendisliği
Makina mühendisliği bölümü, her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, üretim planlaması konularında eğitim ve araştırma yapmaktadır. Otomotiv endüstrisinden enerji üretimine, petro-kimya sanayiinden robot teknolojisine, tekstil sanayiinden savunma sanayiine kadar birçok alanda araştırma ve geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir.
Uçak Mühendisliği
Uçak mühendisliği, askeri ve sivil uçakların bakım ve onarım konuları ile Türkiye Uçak Sanayi'nin geliştireceği yeni tip uçakların tasarımı ve imalatı konularında mühendisler yetiştirmeyi, uçaklar ve havacılıkla ilgili araştırma ve uygulama çalışmalarını yürütmeyi amaçlamaktadır.
Uzay Mühendisliği
Uzay Mühendisliği, dünya çevresindeki hava-uzaydan ekonomik, bilimsel ve teknolojik amaçlı hizmet ve ürün sağlamayı amaçlayan bir mühendislik dalıdır. Uzay mühendisleri sivil ve askeri kuruluşlarda, dünya çevresinde yörüngeye konacak insanlı ve insansız hava-uzay araçlarını ve bunları yörüngeye koyacak roketleri tasarlayan ve inşa eden, görev ve yol planlarını hesaplayan, sürekli kontrol ederek, görevlerini yerine yetirmelerini sağlayan mühendislerdir. Ayrıca, hava-uzay araçlarında yapılacak bilimsel ve teknolojik amaçlı deneylerin gerçekleştirilmesinde de görev alırlar.
Kaynak
0 Yorum
Yorum Yap