Öğrenci Kariyeri Banner

Bahar Yorgunluğu Performansınızı Düşürmesin!

Bahar Yorgunluğu Performansınızı Düşürmesin!
Tam kış bitti güneşli günler geldi derken özellikle bahar aylarında sınavları olan öğrenciler düzenli çalışmanın ve motivasyonun yanı sıra performansı etkileyen bahar yorgunluğu gibi doğal bir etmenle karşılaşabilir. Bahar yorgunluğu sürekli yorgun ve bitkin hissetmemize, sabahları uyanmakta zorluk çekmemize ve derslere karşı ilgisizliğimize neden olur. Bu yüzden bu güzel mevsimde motivasyon eksikliği kaçınılmazdır; ancak yine de aşılamaz bir sorun değildir.

Bahar aylarında yorgunluk neden artıyor?

Bahar aylarında havadaki elektrik yükü artıyor. Pozitif ve negatif yüklü iyonların artması da insan biyoritminde olumlu ya da olumsuz etkiler yaratıyor. Pozitif iyonlar insanı daha zinde hissettirirken, negatif iyonların artması insanın kendini daha halsiz hissetmesine ve yorgunluk belirtilerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Ayrıca bahar aylarında, aslında vücudumuz daha aktif olmamızı sağlayacak hormonlar salgılanmasına karşın eğer ortada vitamin eksikliği, beslenme bozukluğu varsa, vücut buna aynı uyumu gösteremiyor ve yorgunluk hissi artıyor.

 

fft2mm6927288

Peki bahar yorgunluğundan kurtulmanın yolları nelerdir?

  • Çok yoğun bir ortamda, yeterince dinlenme fırsatı bulamadan çalışıyor olabilirsiniz; ancak böylesi yoğun bir tempoda masanızda dahi uygulayabileceğiniz gevşeme hareketleri size yardımcı olabilir.

  • Her gün sabahları aç karnına en az 5 dakika yürüyüş yapın; ancak bu yürüyüşleri güneşli günlerde yapmaya özen gösterin.

  • Her sabah 10-15 dakika aç karnına jimnastik yapın. Ama vücudunuzu aşırı yormaktan da kaçının.

  • Sofranızdan meyve ve sebzeyi eksik etmeyin. Sevmeseniz de mevsimin özelliğini taşıyan meyve ve sebzelerin bütün çeşitlerinden bol miktarda yiyin.

  • Baharda vücudun daha çok vitamin ve minerale ihtiyacı vardır. Özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma. B ve C vitaminleri sebze ve meyvelerde, potasyum da domates, patates ve kayısıda bol miktarda bulunur. Bunun dışında Mg, Zn, Cu gibi mineralleri de mutlaka dışarıdan alın.

  • Günde 2-2.5 litre su için. Yemek yemeden ve yatmadan önce vücudunuza ihtiyacı olan suyu sağlayın.

  • Uyku ritmine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce günlük bütün stres nedenlerinizi aklınızdan uzaklaştırın.

  • Hoşunuza giden konuları düşünün veya hoşlandığınız bir film seyredin.

  • ‘’Çok uykum geldi bir kahve içeyim.’’ deriz fakat aşırı miktarda içilen çay, kahve, alkol, sigara vücudumuzdaki demiri emer ve böylece beynimize ve kalbimize giden oksijen miktarını azaltarak bizi halsiz bırakır. Olabildiğince bunlardan uzaklaşmaya çalışın.

  • Bedensel yorgunluk kadar psikolojik yorgunluk da yıpratıcıdır. Aile, iş ya da sosyal ortamlarda huzursuzluk yaşayan kişiler maalesef bu bakımdan tehdit altındadırlar. Kimse sorun yaşamaktan zevk almaz; ama mümkün olduğu kadar kaçınmaya çalışın.


bahar-yorgunlugu-nasil-gecer

Unutmayın ki bahar yorgunluğu geçici bir dönem. Bu yüzden moralinizi bozmayın ve performansınızı etkilemesine izin vermeyin. Her şey güzel olacak inanın :)

Özel İçerik: Zeynep Elçik

 

 

 

 

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.