Bilim adamları yıllardır sigara içmenin DNA hasarına ve akciğer kanserine neden olduğunu biliyor ve bizleri uyarıyordu. Fakat bilim tarihinde ilk kez, DNA hasarını genomda yüksek çözünürlükte ve etkili bir şekilde haritalamak için bir yöntem geliştirmeyi başardılar.
Bu yöntemin arkasında ise gururumuz Nobel Ödüllü, Prof. Dr. Aziz Sancar var!
Bu önemli gelişme, Kuzey Karolina Üniversitesi’nde çalışan ve bilim alanında Nobel Ödülü kazanan ilk Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Aziz Sancar yönetimindeki Sancar Laboratuvarı’ndan geldi!
Sancar ve ekibi, Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayımlanan çalışmalarında, ortak bir DNA hasarının ardından onarım yapılan genomların haritasını çıkarabilmek adına kullanışlı bir teknik geliştirdiklerini duyurdular. Daha sonra ise bu tekniği, kimyasal bir kanserojen olan benzo [a] piren’in (BaP) neden olduğu tüm hasarların haritasını çıkarmakta kullandılar.
Bilim insanları, bu moleküllerin Dünya’daki yaşamın kaynağı olduğunu düşünüyorlar fakat evrimsel açıdan daha karmaşık DNA temelli canlılar için (örneğin insanlar) BaP ciddi bir çevresel tehlike oluşturmakta.
Bu bileşen tütün ve benzer bitkiler gibi yanan organik bileşiklerin bir yan etkisi durumunda. Kısaca bu tehlikeli kimyasal bileşenler DNA ile kimyasal reaksiyona girerek DNA’nın uygun protein üretmesini engelliyor, hücre bölünmesi sırasında DNA’nın düzgün şekilde kopyalanamamasına sebep oluyor.
Bunun sonucunu ise tahmin edebilirsiniz: Kanser!
Bu bileşeni sigaradan daha etkili biçimde insan dokusuna ileten başka bir etmen bulunmuyor!
![İlgili resim](http://zete.com/wp-content/uploads/2015/12/Aziz-Sancar-Nobel-T%C3%B6reni-1150x862.jpg)
![İlgili resim](http://zete.com/wp-content/uploads/2015/12/Aziz-Sancar-Nobel-T%C3%B6reni-1150x862.jpg)