Öğrenci Kariyeri Banner

Avrupa'nın Merkezi İtalya

Avrupa'nın Merkezi İtalya

-İtalya, resmi adı ile İtalyan Cumhuriyetidir.
-Dünya rekorunu elinden bırakmayarak 51 UNESCO Dünya mirasına sahip ülkedir.
-Para birimi: Euro
-Resmi dil: İtalyanca
Aşağı yukarı 302 bin metrekare yüz ölçümüne sahip orta büyüklüğe sahip olan bir ülkedir. Coğrafi konumu sebebiyle ılıman Akdeniz iklimine sahiptir. Avrupa birliği ve NATO'nun kurucu ve önde gelen üyelerinden olan İtalya dünyanın en çok turist alan ülkelerinden birisidir. Koruduğu tarihi ve kültürü ile hem Avrupa'nın kültürel mirasına katkı sağlamış hem de bu nefes kesici güzellikleri görmemiz için sahip çıkmıştır. Roma İmparatorlu'na ev sahipliği yapmış ve sınırları içinde kalan Hristiyanlar için çok önemli olan Vatikan, İtalya toprakları arasındadır. Birçok sanatçıya ev sahipliği yapmıştır. Rönesans hareketlerini başlatan sanatçılar Michelangelo, Leonardo da Vinci, Donatello, Botticelli, Fra Angelico, Tintoretto, Caravaggio, Bernini, Titian ve Raphael gibi sanatçılar bu topraklarda yaşamış ressamlardır.
İtalyan mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından biridir ve karakteristik özellikleriyle öne çıkmaktadır. İtalyan mutfağı bölgelerine göre büyük farklılıklar gösterir. Hamur işi ve sebze ağırlıktadır. Şarap ve peynir İtalyan mutfağının en önemli ögeleri arasındadır. Geniş bir kahve çeşitliğine sahip olan İtalyan mutfağında özellikle "espresso" çok önemli bir yer tutar. İtalyan mutfağının dünyaya mâl olmuş yemekleri arasında pizza, spagetti ve bazı makarnalar ile bunların kendilerine özgü sosları, risotto, parmesan peyniri, lazanya ve tiramisuyu sayabiliriz.
İtalya folk müziğinden, Avrupa klasik müziğine kadar, müzik her zaman İtalya kültüründe önemli bir rol oynar. Operaya hayat veren İtalya, klasik müziğin temellerinin atıldığı yerdir. Aynı zamanda piyano ve violin gibi klasik müzikle ilgili çalgılarında ortaya çıkış yeri İtalya'dır. Rönesans dönemi bestecisi olan Giovanni Pierluigi da Palestrina ve Claudio Monteverdi, Barok besteciler Alessandro Scarlatti, Arcangelo Corelli ve Antonio Vivaldi, klasik dönem besteciler Niccolò Paganini ve Gioachino Rossini ile romantik besteciler Giuseppe Verdi ve Giacomo Puccini olarak örnek verebiliriz.
İtalyan dilinin ve edebiyatının temellerini, 1300'lü yıllarda Floransalı şair Dante Alighieri tarafından atılmıştır. İtalyan yazınının en erken ve önemli temsilcileri arasında sayılan Dante'nin "İlahî Komedya (Divina Commedia)" adlı yapıtı Orta Çağ döneminde Avrupa'da üretilen en önemli yazınsal eserlerden biridir. Bunun yanı sıra Giovanni Boccaccio, Giacomo Leopardi, Alessandro Manzoni, Torquato Tasso, Ludovico Ariosto ve Francesco Petrarca gibi ünlü İtalyan edebiyatçıları yüzyıllar boyu Avrupa yazınına katkıda bulunmuş hatta Türk edebiyatını bile etkilemişlerdir. Felsefe alanında ise öne çıkan düşünürler arasında Giordano Bruno, Marsilio Ficino, Niccolò Machiavelli ve Giambattista Vico'yu sayabiliriz.

BOLOGNA
İtalya'nın kuzeyinde Emilia-Romagna bölgesinde yer alan bir şehirdir. Emilia-Romagna bölgesi ve ayni ismi taşıyan Bologna ili merkezidir."Kızıl Şehir" olarak da bilinen Bologna, Orta Çağ mimarisinin birçok örnekleriyle doludur ve ismini de binaların çoğunun kırmızı tuğlalı olmasından almıştır. "Bolonez sos" adını bu şehirden almıştır.

 

HmLxXDSN1dDs1Cee-637097607536992284

(BOLOGNA )

1088'de kurulan üniversitesiyle Avrupa'nın en eski üniversitesi olarak bilinir. Dante, Erasmus ve Kopernik Bolgna Üniversitesinin önemli öğrencilerindendir.

FLORANSA ( FİRENZE) 

Kuzey İtalya'daki Toskana Bölgesi'nin başkentidir ve kendi ismini taşıyan şehrin merkezidir. Şehir, içinden geçen Arno Nehri çevresinde kurulmuştur.

9522bb14746243343edb1fdaa7164461

( ARNO NEHRİ)

Günümüzde ve geçmişte olduğu gibi İtalya'nın önemli ticaret merkezlerindendir. Leonardo da Vinci ve Michelangelo bu tarihi şehirde yetişmiş dünyaca ünlü sanatçılardır.

IMG_0132

( MICHELANGELO'NUN ÜNLÜ DAVUD HEYKELİ)

IMG_0134

   ( LEONARDO DA VİNCİ)

 

Floransa bölgesinde diğer önemli bir yer olan, kentin en önemli kilisesi yapımı 1436 yılında biten Santa Maria del Fiore'dir. Genellikle "Duomo" adıyla bilinen bu katedralin kubbesi çok büyük bir mimarlık harikası olarak bilinir ve Floransa fotoğraflarında her zaman ön planda görünen bir yapıdır.

Cathedral-of-Santa-Maria-del-Fiore-Duomo-Florence-Italy

( Santa Maria del Fiore)

IMG_0109

ROMA

-İtalya’nın yarımada şeklindeki konumunda; Roma, ortasında yer almaktadır. Tiber (Tevere) ırmağının 2 tarafındaki yeditepe üzerine konumlanmıştır. Kutsal Melek Kalesi (Castel Sant’Angelo) bu nehrin sağ tarafında Vatikan yakınlarında yer alır. Roma şehir güzelliğinin yanında, eski Roma’nın eserleri ve anıtlar konusunda da çok zengindir ve onları korumuşlardır. Geneli Barok ve Rönesans dönemlerden kalma kiliseler ve çeşitli sanat eserleri ve tarihi yapılar buradadır. Ayrıca Katoliklerin merkezi olan Vatikan’ın burada bulunması da Roma'nın konumunu güçlendirmiş ve ün kazanmasında rol oynamıştır. Her tarafı tarih kokan bu şehir, Batı yakasında Tiber, diğer yakasında da ayrı bir devletmiş gibi görünen, Hristiyanların kutsal bir merkez olarak gördüğü Papalığın merkezi olan Vaticano (Vatikan) ve San Pietro Kilisesi bulunmaktadır.

San-Pietro-Bazilikasi-Vatikan

( SAN PİETRO KİLİSESİ)

Vatikan müzeleri, antik dönem, rönesans, barok ve modern dönemde, dünyanın en büyük sanatçılarının en büyük eserlerinin toplandığı yerdir. Bu yüzden en çok turist alan yerlerden biridir.

-Kolezyum, 2 bin yaşındaki bu yapı dünyanın en çok turist çeken yapılarından da biri ve  Roma’nın Dev Arenası idamlar, tiyatro oyunları ve çeşitli gösterilerin, zaman zaman da kutlamaların yapıldığı yerdir.

IMG_0790

( KOLEZYUM)

- Trevi Çeşmesi, Roma'daki Barok tarzında en büyük çeşme olma özelliği taşımaktadır. Çeşmenin ortasında Poseidon heykeli, yanlarında bereket ve sağlık tanrıçalarının figürleri yer almaktadır. Türkçe’de Aşk Çeşmesi olarak da isimlendirilmektedir.

Bu çeşme hakkında ilginç bir bilgi: Aşk Çeşmesi’nde oldukça yaygın olan bir davranış da çeşmeye para atmaktır. Bu davranışın da gerçek aşkı bulmak için yapıldığı düşünülse de asıl kabul edilen anlamı bu şehre tekrar gelebilmektir. Sırtın çeşmeye verilmesiyle sol elle sağ omuz tarafından havuza atılan bozuk para, eğer havuza girerse bu şehre gelecek senelerde tekrar gelineceği anlamına gelir.

IMG_0614

( FONTANA DI TREVI)

POMPEİİ

İtalya'nın Campania bölgesinde, Napoli ili'ne bağlı, Napoli kenti yakınlarında bulunan bir şehirdir. 23 Ağustos 79 senesinde gerçekleşen Vezüv yanardağ patlaması ile birlikte şehrin üstüne önce küller ve taş parçaları yağmaya başlamış. Aslında öldürücü etkisi az olabilecek bu püskürme, halkın bölgeden uzaklaşmak yerine evlerine kapanması sonucu çok daha büyük bir felakete dönüşmüş. Ölümlerin en büyük sebebinin patlama esnasında ortaya çıkan zehirli gazlardan olduğu düşünülüyor. Bölgeyi meşhur eden unsurlardan biri olan taşlaşmış bedenlerin elleriyle yüzlerini ve burunlarını kapatır haldeki pozisyonları da bu tahmini güçlendiriyor.

IMG_0854

pompei-taslasmis-insanlar

( Yanardağ etkisiyle taşlaşmış insanlar)

AMALFİ KIYILARI

Amalfi Sahilleri İtalya’nın güneyindeki Campania bölgesinde yer alan bir sahil şerididir. Dar virajlı yollardan çıkarak İtalya'nın eşsiz güzelliğini hissedebilirsiniz.

IMG_1076

IMG_1002

 ( LIMONCELLO FABRİKASI)

 

ALBEROBELLO 

- İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesindeki Bari metropolitan şehrinde yer alan küçük bir kasabadır. Kelime anlamı güzel ağaç'tır.

IMG_1240

( ALBEROBELLO )     

RoadtripPuglia__HERO_shutterstock_488694136

(PUGLIA BÖLGESİ)

 

VENEDİK 

Kuzeydoğu İtalya'da birbirinden kanallarla ayrılmış ve köprülerle bağlanan 118 adanın üzerine kuruludur. Şehir, kıyı şeridi boyunca uzanan Venetian Lagoon bataklığında, Po ve Piave nehirlerinin deltaları arasına kurulmuştur. Venedik doğal güzelliği, mimarisi ve sanat eserleri ile şöhretine kavuşmuştur.

AKPK5695

IMG_E1507

-San Marco meydanı, Venedik'in turistler ve güvercinler tarafından en çok ziyaret edilen meydanıdır.

Veneza47

Yazdıklarım kadarıyla İtalya'nın sadece çok küçük bir bölümü hakkında bilgi sahibi olabiliriz ama bir yerden başlamak lazım. Dünyada mutlaka görülecek bir ülke, çünkü eşsiz kültürüyle, sanatıyla, edebiyatıyla daha birçok özelliğiyle karşımıza çıkar. İlk seferde yurt dışına çıkmak isteyenler için de gidilebilecek bir ülkedir çünkü İtalyan insanı içten, samimi bir millettir, biz Türkler gibi coğrafyanın da verdiği etkiyle rahat insanlardır. İlerde tekrardan ziyaret etmek istediğim bir ülke, şimdilik ona Ciao Bella! diyerek Eila Hiltunen ve Barbara Conelli'den bir alıntıyla yazımı bitiriyorum.

 

“Şimdi bile İtalya'yı çok özlüyorum, her gece hayal ediyorum.”    -Eila Hiltunen

 

 “Hayat sana kıvrımlar ve dönüşler verdiğinde, İtalya'da kendini geliştir!”  - Barbara Conelli

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.