Öğrenci Kariyeri Banner

Atatürk'ün İmkansız Aşkı: Dimitrina Kovaçev

Atatürk'ün İmkansız Aşkı: Dimitrina Kovaçev

İnsanlar için sıradan gelen şeyleri bazı isimlerle bağdaştıramayız. Örneğin, bir milletin kurtuluşunun baş kahramanı, ülkemizin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün imkansız bir aşk yaşama ihtimalini düşünmeyiz bile!  Atamızın bir aşk hikayesi içerisinde kaybeden taraf olduğuna inanamasak da başından böyle bir aşk geçmiş. Mustafa Kemal Atatürk ve Dimitrina Kovaçev'in imkansız aşkı...

"Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Gençliğimi bıraktım Sofya'da.’’ 

Atatürk'ün bu dokunaklı cümleyi imkansız bir aşk uğruna kurduğuna kim inanır? Her aşk gibi güzel başlayan ancak hüsranla sonuçlanan bir hikaye bu. Mustafa Kemal, henüz ataşeyken Sofya'da bir Bulgar kızını görür ve ona ilk görüşte aşık olur.

Mustafa Kemal 27 Ekim 1913'te Sofya Askeri Ataşeliği görevine getirilir ve Sofya'ya gider. İlk zamanlar Sofya'nın yabancısıdır. Birgün bir yemeğe davet edilir. Bunu insanları tanımak için güzel bir fırsat olarak gören Mustafa Kemal davete katılır. 

Davete katılan Mustafa Kemal içeride çok güzel bir kızla karşılaşır. Bu kız Atatürk'e imkansız aşkı tattıracak Dimitrina Kovaçev'dir. "Miti" olarak da bilinen Dimtirina Kovaçev Eski Savunma Bakanı Bulgar General Stilyan Kovaçev’in kızıdır. Köklü bir ailenin eğitimli ve güzel kızı Miti dönemin en gözde bekarlarındandır. 

Mustafa Kemal güzeller güzeli Miti'ye ilk görüşte aşık olur. Ne yapacağı bilemeyen Mustafa Kemal'in imdanına vals müziği yetişir. Cesaretini toplayan Mustafa Kemal Miti'yi dansa davet eder. Miti bu dans teklifini kabul eder. Bütün salonun gözleri onların üstündedir. 

Atatürk, Kovaçev Ailesiyle Tanışır!

Mustafa Kemal'le tüm gece dans eden Miti de ilk görüşte aşık olmuştur. Ailesine itirafta bulunur ve bu itiraf üzerine aile Mustafa Kemal'i tanışmak için eve çağırır. Aslında hiçbir şey göründüğü gibi değildir. Aile Mustafa Kemal'i tanışmak için değil kızlarını ondan vazgeçirmek için çağırır. 

Güzel Günler Kısa Sürer!

Ancak Kovaçev ailesi beklediğini bulamaz ve Mustafa Kemal'in kendinden emin duruşundan etkilenirler. Böylece aile bu ilişkiye onay verir. Böylece Mustafa Kemal ve Miti birbirlerini tanımak için vakit geçirmeye başlarlar.

Elbette bu aşk hikayesine gölge düşer! Miti'nin babası Bulgar Çarı’nın önemli adamlarından biridir. Bu yüzden bu iki gencin birleşmesi mümkün değildir. İki aşık her ne kadar bunu umursamasada  Bulgar Çarı, Miti’nin bir Türk askeriyle birlikte olmasından rahatsızlık duyar. Bu rahatsızlığını Kovaçev Ailesi’ne belirtir. Üstelik Çar’ın düşüncesine göre Atatürk’ün Miti ile ilişkisi, kabul edilemez bir askeri meydan okuma anlamına da geliyordu. Bu aşka imkan yoktu.

Aşkından vazgeçmek istemeyen Mustafa Kemal, Miti'ye evlenme teklifi eder. Miti, Mustafa Kemal'e evet cevabını verse de Kovaçev ailesi bu birlikteliği kesin bir dille reddeder. Miti'nin babası: ‘‘Bu evliliğin olması mümkün değildir. Bundan böyle kızımla görüşmemeniz icap eder.’’ der Mustafa Kemal'e.

Mustafa Kemal'den ayrılan Miti kısa süre içerisinde bir başkasıyla nişanlanmak zorunda kalır. Mustafa Kemal'de Miti'den uzaklaşması için birçok tehditle karşılaşır. Miti de bu nişanı kesinlikle kabul etmez ve ailesini intihar etmekle tehdit eder. Ancak bu durum Mustafa Kemal'e farklı anlatılır. Mustafa KemalMiti’nin nişanı kabul ettiğini ve yakında evleneceği duyar. Bunun üzerine vazgeçmek zorunda kalan genç Mustafa Kemal, görev süresinin dolmasını da fırsat bilerek Sofya'dan ayrılır.

Bu Büyük Aşk Bittikten Sonra Neler Oldu?

Mustafa Kemal'in, Miti'den sonra başka ilişkileri olmuş, fakat herkese hiç kimselerin Miti gibi olamayacağını sık sık tekrar ettiği bilinmektedir. Mustafa Kemal derin bir aşk beslemekle beraber sevgilisinin başkasıyla nişanlanmasına da kırgındır. 

18 yaşından 30 yaşına kadar Mustafa Kemal'den haber bekleyen Miti baskılara daha fazla dayanamaz ve bir avukatla evlenir. Bu evlilikten iki kızı olur. İlerleyen yaşlarında ağır şekilde hastalanır 7 Ağustos 1966’da vefat eder. Miti'nin ölmeden önce başında bekleyen kız kardeşine: ‘‘Biliyor musun? Rüyamda gördüm onu. Sanıyorum ki nihayet Mustafa Kemal'e kavuşacağım.’’ dediği bilinmektedir.

Mustafa Kemal ve Dimitrina'nın Dillere Destan Aşkının Filmi Çekilecek!

Tarihte yer edinmiş Mustafa Kemal ve Dimitrina'nın yarım kalan bu aşkı  Fikri Harika Prodüksiyon tarafından filme çekilecek. Eğer bir değişiklik olmazsa film "Dimitrina’’ adıyla 27 Ekim 2023’te gösterime girecek.

 

Kaynak

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.