Öğrenci Kariyeri Banner

Arttırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?

Arttırılmış Gerçeklik (AR) Nedir?
Yeni medya teknolojileri, geleneksel medya araçlarından farklı olarak insanlara değişik deneyimler sağlamaktadır. Sanal dünya simülasyonları, artık sanal olmaktan çıkıp bireyin gerçek dünyada ki deneyimlerini birebir yaşatmaktadır. Akıllı telefonlar, bilgisayarlar son düzey teknoloji aletleri haline gelip insanın bir parçası olmaktadır. Teknoloji, insan ve araçlar arasında farklı bir bağ oluşturmaktadır. İnsan ve teknolojiyi bütünleştiren çalışmalardan biri de “Arttırılmış Gerçekliktir.” Günümüzde en dikkat çeken çalışmalardan biri de Arttırılmış gerçeklik olmaktadır. Bütün çalışma alanları, AR teknolojisinin gelişmelerinin yakinen takip etmekte ve etkin şekilde kullanmaktadır. Arttırılmış gerçeklik son hızla popülaritesini arttırmaktadır.

Artırılmış gerçeklik, bilgisayar tarafından gerçekliğin değiştirilmesi, zenginleştirilmesidir. Arttırılmış gerçekliğin diğer bir tanımı ise “Zenginleştirilmiş Gerçekliktir”. Yaşanılan çevrenin sanal olarak grafik, ses, görüntü, GPS, fotoğraf gibi veriler ile yeniden üretilip veya zenginleştirilip daha canlı, anlaşılır, dikkat çekici olarak gösterilmesidir. AR teknolojisi ortamı zenginleştirir. Farkındalık oluşturur. Dikkat çeker. Sanal dünya ögelerini gerçek dünyaya taşır.Bu sebeplerden ötürü her alanın ilgi alanında olan bir çalışma olmaktadır.

Arttırılmış Gerçeklik(AR) Çalışmaları

Dijital yaşam dijital pazarlamayı geliştirmiştir. Dijital pazarlama alanı, markaların her gün üstüne farklı bir etkinlik daha koyarak ilerlediği bir kapsam haline gelmektedir. Reklam, halkla ilişkiler ve tanıtım, şirketlerin tüketiciyi kendine çekme çabaları olarak görülür. Dijital pazarlamanın teknoloji ile iş birliği içinde olması tüketiciyle interaktif bir etkileşim sağlar. Karşılıklı iletişim ile de tüketici samimiyete güvenir. Sağlanan bu güven ise alışverişi sağlar. Şirketler tüketicide satın almayı sağlamak, marka bağlılığı oluşturmak için teknolojiyi odak nokta haline getirerek çağa ayak uydururlar. Bu ayak uydurmanın en güçlü örneklerinden biri İKEA’dır.

İKEA AR_790x445
Teknolojinin son noktası AR uygulamasını kullanmaya adım atan ilk markalardandır. İKEA Place adında bir uygulama ile arttırılmış gerçeklik teknolojisini kullanmıştır. Apple’ın ARKIT teknolojisi ile kullanılarak oluşturulan uygulama kullanıcılara her daim yardımcı olmaktadır. Mobilya katalogları üzerinde bir çalışma sürdüren İKEA uygulama ile tüketiciye kolaylık sağlamaktadır. Tüketici, arttırılmış gerçeklik ile mobilyaları ev üzerinde dijital olarak görüp gerçek dünyada nasıl durduğunu, yerleşimini gerçekleştirme şansı tanımaktadır. Mobilyaların oda ile uyumunu eşyaları sanal hali ile yerleştirerek tasarlama imkanı veriyor. İKEA’nın bu pazarlama hamlesi oldukça etkili ve tüketiciye hitap eden bir strateji olmaktadır.

Apple’ın ARKit Uygulaması

Teknolojinin duayeni olan Apple gün geçtikçe teknolojinin başka kapılarını aralıyor. Apple AR uygulamasını kullanan başlıca firmalardandır. Arttırılmış gerçeklik çalışmalarını geliştirmeye çalışıyor. ARKİT uygulaması ile AR teknolojisinin sürümünü 2.0’a arttırmıştır. Dijitalleşmeye bağlı olan Apple kullanıcılarına sonuna kadar değişik deneyimler yaşatmaktadır.

apple AR_790x445
Snapchat

AR teknolojisinin kaynağı olan, hatta başlangıcı sayılabilecek uygulamanın Snapchat olduğu savunulmaktadır. Ekranlar üzerinde kullanıcıların yüzlerinde oluşturdukları filtreler ile hem Y kuşağına farklı bir deneyim yaşattı hem de büyük beğeni sağladı. Z kuşağının dikkatini Snapchat uygulaması üzerine topladı. Sosyal medya platformu olarak milyonları geçen kullanıcısına arttırılmış gerçekliği tanıttı. Popüler kültürü şekillendiren bir uygulama haline geldi. İnsanların yüzlerini değiştirip, efektler kullanarak başka şekillerde kendilerini görmelerini sağladı. Kameralar ile hem insanların hem de diğer firmaların dikkatini çekerek yaptığı çalışmaları satarak AR’den ilk kar eden şirket oldu.
LC Waikiki

LC WAİKİK_790x445

Günceli yakından takip eden giyim markası LC Waikiki, teknolojiden faydalanarak ve hedef kitlesinin ilgisini çeken stratejiler geliştirime yoluna gidiyor. Çocuklar için 4D t-shirtler üretiyor. Hedef kitlesini potansiyel müşterileri olacak Z kuşağına yönelik farkındalıklar yaratıyor. Akıllı telefonlara indirilen Wear 4+ appi ile t-shirtlerde görünen karakterlerin canlandığı, hareket ettiğini kullanıcılarına sunuyor. LC Waikiki, arttırılmış gerçeklik teknolojisi ile pazarlama sektörüne büyük faydalar sağlamaktadır.
American Airlines:

american airl_790x445

Bu arttırılmış gerçeklik uygulaması da teknolojide yapay zekaların yerini kuvvetlenmesini sağlamaktadır. Prototip olarak hazırlanan Amerikan Airlines’da havaalanı terminallerinde ki yolculara çevre hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayan AR uygulaması kullanıma sunulmuştur. Arttırılmış gerçeklik yolcular için yeme-içme alanları, lavabo ihtiyacına kolaylıkla ulaşım sağlayan bir teknolojidir.

Özel İçerik: Sevil Gödek

 

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.