Öğrenci Kariyeri Banner

Aradığın İşi/Stajı Nasıl Bulursun?

Aradığın İşi/Stajı Nasıl Bulursun?
Staj ve iş bulma telaşı üniversitenin ilk yıllarından itibaren hepimizi stres altına alan bir konu. Bir de fazla sayıda mezun veren bir bölümde okuyorsanız, piyasada alternatifleriniz bolsa gelsin uykusuz geceler, kendi kendine sorulan sorular… Henüz aradığınız işi bulamadıysanız tahminimce sorularınıza verdiğiniz yanıtlarda sizi hiç tatmin etmedi ve iş bulamıyor oluşunuzu piyasa şartlarına, ülkenin işsizlik problemine, ekonominin haline ve hatta “torpilim yok” söylenmelerine bağlamaya başladınız.

Piyasa, ekonomi ne durumda olursa olsun tam da size göre bir iş her zaman vardır. Piyasanın durumu yeni iş kollarının üremeye başlamış olmasından dolayı size facia görünüyor olabilir mesela! İlk yapmanız gereken küresel bir gözlem yapmak ve anlamaya çalışmak. Yeni dünyanın isteklerine kulak vermek ve öğrenmeye çalışmak olmalı. Kapıyı her zaman denediğiniz yöntemlerle çalmak yerine kendinize özgü yeni yöntemler geliştirmelisiniz.

new life loading concept on blackboard

Görüşmelerden olumsuz cevap geliyorsa ya da hiç cevap gelmiyorsa (en sinir bozucu olanı bu); neden olmadığının cevabını bulmaya çalışın. Nerede yanlış yaptığınıza odaklanın, okuyun, araştırın, farkına varın ve düzeltin. Unutmayın ki görüşmelerin ana teması “etkileyici olmak!” Bunun içinde her zaman yüksek bir motivasyona ihtiyacınız olacak. Motivasyonun kaynağı kendinizi yeterince ikna etmiş olmanızdan gelir ve bunu ancak çok araştırarak, tatmin oluncaya dek arayarak sağlayabilirsiniz. İşimizin sosyal hayatımızı da etkilediğini unutmayarak daha yolun başında yılmıyoruz ve aşağıdaki soruların cevaplarını en gerçekçi şekliyle buluyoruz.

1- Doğru bir özgeçmiş ve ön yazı hazırladım mı? (Bu en önemli adım sayılır. Özgeçmişlerinizi gerekirse her iş için ayrı hazırlayın, her ilana aynı cv ile başvurmanız size eksi olarak dönebilir. Uzman değilseniz ya da o işi yapacak yetkinliğe sahip olduğunuzu gösteren belgeleriniz, iş tecrübeleriniz yoksa kesinlikle bir ön yazı ile işi ne kadar istediğinizi, ne kadar ilgili olduğunuzu fazla uzatmadan ve aşırı resmiyete kaçmadan belirtin. İnanın çok işe yarayacak.)

Linkedin-is-bulma

2- Başvurduğum ilanlar gerçekten bana uygun ilanlar mı? ( Önünüze çıkan her ilana başvurmanız sandığınız kadar da iyi bir durum değildir. Geri dönüş alamadığınız başvuru sayıları arttıkça, motivasyonunuz düşebilir. Ülkemizde umudunu kaybetmişlerden oluşan işsiz sayısı maalesef çok fazla, yanlışlıkla bu gruba dahil olmayın! Kendinizden bir parça katabileceğinize emin olduğunuz ilanlara başvuru yapmaya özen gösterin.)

3- Kişisel beklentilerim çok mu yüksek? İş beğenmezlik yapıyor muyum? ( Bakınız bu en büyük tuzaklardandır. Başlarken beklentilerinizi çok yüksek tutmanız, egoist bir izlenim bırakmanıza sebep olabilir. Yüksek ego sahibi insanları eğitmek zordur, bir şeyleri öğrenmesi uzun zaman alır ve yöneticiler bunu gayet iyi bilirler. Hayallerinizdeki gelecekteki size yatırım olacağına inandığınız bir iş bulursanız, fazla sık dokumadan yapışın. Tecrübeniz ne kadar çok olursa, hayallerinize ulaşma süreniz o kadar kısalır.)

yeni-mezun-iş-bulma

4- Başarılarım neler? Örneklendirerek anlatabiliyor muyum? ( Bu konuda sakın mütevazi olmayın, bir üst maddeyi de unutmadan orta yolu bulmaya çalışın. Mülakata hazırlanırken veya ön yazı hazırlarken başvurduğunuz ilana uygun bir başarınız var mı güzelce düşünün. İlkokulda aldığınız bir görev bile olabilir bu, etkileyici bir hitap yöntemi geliştirdiyseniz her şey olabilir!)

5- Kişisel özelliklerim neler? Gelişime açık bir insan mıyım ve bunun ne kadar farkındayım? (Bu madde en önemli işe alma kriteridir. Bu özelliğinizin farkına varıp, mülakatlarda inceden belli etmeniz gerekir.)

staj

6- İlanlara başvurup beklemekten başka alternatif yollar deniyor muyum? ( Mesela başvurduğunuz şirketi ve İK görevlilerini araştırın. İşe alma kriterlerini ve nasıl insanlar olduklarını analiz etmeye çalışın, eğer kaş yapayım derken göz çıkarmayacağınıza ikna olduysanız İK görevlilerine özgeçmişinizi mail atabilir, sosyal medya hesaplarından onları etkilemeye çalışabilirsiniz.)

7- Mülakatlara iyi hazırlanıyor muyum? Mülakatlarda kendimi iyi ifade edebiliyor muyum? (İşe alma sürecinde ikinci veya üçüncü adım mülakatlardır ve bu aşamaya gelebildiyseniz siz de ışık vardır. Bunun farkında olarak mülakata gidin, özgüvenli, gelişime açık ve samimi bir profil çizdiğinizden emin olun. Bir de gittiğiniz şirketi iyi araştırın.)

iStock_80243507_SMALL

8- Ücret beklentim piyasa koşullarına uygun mu? ( Ne altında ne de üstünde olmalı, ortalama bir beklenti belirlemelisiniz.)

9- Özgeçmişimde, referanslarımda, deneyimlerimde iş bulmama engel olacak durumlar var mı? Varsa nasıl düzeltebilirim veya sorun olmaması için neler yapabilirim?

stajyer-öne-çıkan-görsel

10-Görüştüğüm şirketin sorduğu sorulardan neler beklediğini anlayıp doğru yanıtlar verebiliyor muyum?

11- Bu işin sevdiğim ve sevmediğim yanları neler?

Bol şanslar…

Bol fırsatlı yollar…

Özel İçerik: Seda Aydın

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.