Öğrenci Kariyeri Banner

Antartika'da İşbirliği İçin 7 Üniversite ve TUBİTAK Yola Çıkıyor

Antartika'da İşbirliği İçin 7 Üniversite ve TUBİTAK Yola Çıkıyor
antartika

İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'ndan (TÜBİTAK) oluşan 13 kişilik araştırma ekibi 29 Mart 2016 tarihinde beyaz kıtaya doğru yola çıkıyor.

[ad name="Google Adsense"]

Türkiye'nin kutup çalışmaları konusunda çalışmalarda bulunan 7 üniversitesinden akademisyenler ve TUBİTAK Antarktika'nın 50 millik bir alanında araştırma yapacaklar. Tıp doktorları, botanikçi, harita ve jeoloji mühendisleri ve deniz bilimleri uzmanlarından oluşan ekip 15 gün on incelemelerde bulunacak. İklim değişikliği, buzullar, yabancı türler, kirlenme, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri ve botanik konularında araştırma yapacak ekipte iki kadın akademisyen de yer alıyor. Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi (NASC) ile ITU-PolReC ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) arasında geçen yıl imzalanan anlaşmayla, beyaz kıtada uzun süreli işbirliğinin ilk adımları bu seferle başlayacak. Bu sefer aynı zamanda Türk üniversitelerinin kıtaya birlikte ilk seferidir.

Kutup araştırmaları konusunda yurtdışındaki bilimsel kuruluşlar ile birlikte çalışmalar yapan Türk bilim insanları, 2015 yılında İTÜ Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (Turkish Polar Research Center, PolReC) kurulmasıyla birlikte bilimsel bir çatı kuruluşa sahip oldular. Yurt içi ve dışındaki birçok Türk akademisyen de projeye destek sağlıyor. Merkez aynı zamanda kutuplar konusunda araştırma yapmak isteyen akademisyenler için bir başvuru yeri ve bilim programlarının tartışılacağı bir platform.

Sefer lideri Prof. Dr. Bayram Öztürk (İstanbul Üniversitesi), 'Kutup bölgeleri ile ilgili Türk akademisyenlerin çalışmaları 1977'den beri sürüyor. Bu değerli akademisyenlerimiz halen PolReC Danışma Kurulu'nda yer alıyor. Uzun yıllardır planladığımız ortak çalışmalarımızın başlaması için bir mihenk taşı olan ilk seferimizin hazırlıklarını tamamladık, Ukrayna'dan değerli bilim insanlarıyla işbirliği içerisinde en az üç yıllık bir planlamayla yola çıkıyoruz. Türkiye'nin Beyaz Kıtada çok önemli bilimsel katkılar sağlayacağına inanıyorum, bu ilk seferin lideri olmak benim için ayrıca gurur verici,' dedi.

[ad name="HTML"]

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.