Öğrenci Kariyeri Banner

Anadolu'da Görülmesi Gereken 7 Müze

Anadolu'da Görülmesi Gereken 7 Müze
Anadolu toprakları asırlardır çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmış ve nitekim bunun sonucunda ülkemiz tarihi ve kültürel yönden zenginlik kazanmıştır. Anadolu'da bu zenginliği ve kültürel mirasları yakından görebileceğiniz, yeni çağdaş eserleriyle Anadolu'nun en ilgi çekici müzelerini sizin için derledik;

Çorum Müzesi

S.ÇORUM MÜZESİ

Müzede yer alan eserlerin büyük bir bölümünü Hitit Döneminin merkezi olan Hattuşa (Boğazkale), Alacahöyük, Şapinuva (Ortaköy) buluntular oluşturur. Müzede, Hitit dönemine ait üzeri çivi yazılı Hitit kralı II. Tuthaliya’ya ait (M.Ö.1430) ünik bronz kılıç, Unesco tarafından “Dünya Belleği Listesine” alınan Hitit dönemi çivi yazılı tabletler, Boğazköy-Hattuşa ve Ortaköy-Şapinuva kazılarında arşiv halinde bulunan kil mühür baskılı bullalar ile çivi yazılı tabletler dönemindeki kullanım durumlarını gösteren çizimler eşliğinde sergilenmektedir. Müze binası 'Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı' olarak tescillenmiş olup müzenin “Çorum Museum Collection” isimli mobil uygulaması da vardır.

Antalya Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi

S. ANTALYA ETNOGRAFYA

İşgal kuvvetleri ile birlikte gelen arkeologlar, yöreyi gezerek buldukları antik eserleri toplayıp İtalyan Konsolosluğuna taşımaya başladılar. Bu arada Antalya tarihine ilgi duyan ve arkeolojiyi seven lise öğretmeni Süleyman Fikri Bey, tarihi eserleri medeniyet adına topladıklarını iddia eden İtalyanların bu hareketlerine karşı çıktı. Tekeli Mehmet Paşa Cami 'nin yanında terk edilmiş küçük bir mescidi müze olarak düzenlemiştir. Türkiye'nin en büyük müzelerinden biri olan Antalya müzesinde 13 teşhir salonu ve açık hava müzesi vardır. Bölgesinin sınırları içerisinde yer alan üç antik kültür bölgesi Lykia, Pamphylia ve Pisidia'nın önemli bir bölümü Antalya Müzesini oluşturuyor.

Zeugma Mozaik Müzesi

S.ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

Zeugma Mozaik Müzesi, 9 Eylül 2011 tarihinde Gaziantep'te açılan ve 1700 metrekarelik mozaik ile dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyan müzedir.Müzenin dünyaya tanıtımı için 8 dilde ve 360 derece tur yapılabilecek şekilde oluşturulan sitede, mozaiklere ilişkin fotoğraf galerisi ve mitolojik hikayeler bulunuyor.

Anadolu Medeniyetler Müzesi

S. ANADOLU MEDENİYETLER MÜZESİ

Anadolu'nun kültürünü tarihini belki de en geniş olarak görebileceğiniz müzedir. Ankara'da yer alan müzede bulunan koleksiyonlar; Paleolitik Çağ, Neolitik (Yeni / Cilalı Taş) Çağ, Kalkolitik (Bakır-Taş) Çağ, Eski Tunç Çağı, Asur Ticaret Kolonileri Çağı, Eski Hitit ve Hitit İmparatorluk Çağı, Frig Krallığı, Geç Hitit Krallığı, Urartu Krallığı, Lidya Dönemi, M.Ö 1200'lerden Günümüze Anadolu Uygarlıkları, Çağlar Boyu Ankara'dır.

Baksı Müzesi

BAKSI,

Baksı Müzesi Bayburt’a 45 km uzaklıktaki Bayraktar Köyü'nde kurulu sanat müzesidir. Müze 2014'te Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi tarafından ‘Yılın Müzesi’ seçildi. Baksı genişleyen çağdaş  sanat koleksiyonlarıyla ünlü  olmasının yanı sıra geleneksel sanatlara ait birçok eseri de barındırmaktadır. Müze tasarımıyla da bir çok müzeden farklı olduğunu  kanıtlıyor.

Göreme Açık Hava Müzesi

s g 1

Peri bacalarıyla bildiğimiz Kapadokya'nın tarihi anlamda en değerli beldesi Göreme'dir. Göreme Hristiyanlığa ait Kızlar ve Erkekler Manastırı,  Aziz Basil Şapeli , Yılanlı kilise gibi birçok tarihi esere ev sahipliği yapıyor. Bölge, 1985’den bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Mevlana Müzesi

mev

Mevlana tasavvuf şiirleriyle ve kurucusu olduğu Mevlevilikle dünyaca üne sahiptir. Mevlana Celaleddin Rumi'nin Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak anılan türbesi, dergâh eşyaları, değerli el yazmalarının dışında bugünkü kemanların öncüsü olarak kabul edilen sekiz telli keman, sabır taşları ve Galileo'nun asıldığı dönemde astronomi dersleri vermek için kullanılmış olan küre müzenin en dikkat çekenleri arasında.

 

Özel içerik: Gülname Likoğlu

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.