Alman Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı, Nitelikli Göçmen Yasası'nı yeniden düzenlediklerini ve Almanya'da çalışma ve oturum haklarını kolaylaştıracaklarını açıkladı.
Almanya, gelişmiş ekonomileri, nitelikli çalışma hayatı ve yüksek yaşam standartları nedeniyle geçmişten beri Türklerin gitmek için tercih ettiği ilk ülke konumunda. Ancak son yıllarda Orta Doğu'daki iç savaşlar, sığınmacıların daha rahat bir hayat için Avrupa ülkelerine kaçması ve bu ülkelerin alıştıkları refahlarını kaybedeceği korkusu nedeniyle Türk vatandaşları, Avrupa ülkelerine vize almakta oldukça zorlanıyor.
Ancak Almanya, geçtiğimiz günlerde Nitelikli Göçmenlik Yasası’nı onayladığını ve her yıl 50 bin kişiyi ülkeye kabul edeceğini açıkladı.
Nitelikli Göçmenlik Yasası Nedir?
Nitelikli Göçmen Yasası, üçüncü ülkelerden nitelikli iş gücünün Almanya iş piyasasına göç etmesini amaçlıyor. Bu kişiler, yüksek öğrenim görmüş kişiler ve nitelikli meslek eğitimi almış kişileri kapsıyor. Herhangi bir niteliğe sahip olmayan veya düşük nitelikli kişiler yasaya göre nitelikli iş gücü sayılmıyor.
Almanya'nın Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Almanya'da kalifiye iş gücü göçünün kolaylaştırılması için Bakanlar Kurulu'nun onay verdiği açıklandı.
Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hubertus Heil, yaptığı açıklamada; "Ülkemizin önümüzdeki 10 yıl içerisinde nitelikli iş gücü seviyesini güvence altına almamız bizim ekonomik görevlerimizden biri ve bu yüzden Nitelikli Göçmenlik Yasası ile modern bir göç ülkesinin temellerini atacağız" diye konuştu.
Alman hükümetinin yürürlüğe koyduğu Nitelikli Göçmenlik Yasası'nın önceliği, yurt dışından gelecek işçilerin oturum haklarını ve bir mesleği olanların Almanya'ya girişini kolaylaştıracak. Nitelikli iş gücü olduğuna dair belgesi olmayanlarda ise mesleki tecrübe yeterli kabul edilecek.
Yasaya göre Puan Sistemi esas alınacak ve bu sisteme göre mesleki tecrübe, yerleşim fikri, yaş ve en önemlisi Almanca bilgisi dikkate alınacak.
0 Yorum
Yorum Yap