Öğrenci Kariyeri Banner

Adı Tarihe Karışan İlginç Meslekler!

Adı Tarihe Karışan İlginç Meslekler!
İlerleyen teknolojiyle geçmişte herkes için olağan görünen bazı meslekler zamanla tarihe karışmıştır. Çoğunun belki adını bile duymamışızdır. Teknoloji ile büyüyen bizler için bu meslekler oldukça anlaşılmaz görünecektir.

Bu mesleklerden bazıları:

Uyandırıcı

07dc852df49ed6c4e234a0c2547c6679_790x800

Bırakın akıllı telefonu çalar saatin bile bulunmadığı dönemlerde insanlar işlerine, okullarına uyanabilmek için ''uyandırıcılara'' ihtiyaç duyuyorlardı. Uyandırıcı işini ya camlara bezelye taneleri atarak ya da camlara uzun sopalarla hafifçe vurarak yapıyormuş.

Lobut Dizici

146_pt1_meslek5_790x445

İnanması güç; ama severek, eğlenerek oynadığımız bowlingin ilk zamanlar lobutlarının dizimini küçük çocuklar yapıyormuş. Çocuklar tarafından yapılan bir meslekmiş. Neyse ki 1936 yılında bu işi yapacak makineler üretilince bu meslekte ortadan kalkmış.

Fare Avcısı

Eski-Meslekler-Fare-Avcısı

Belli ki o dönemler kediler şehirlere yetmemiş ve ilaç firmaları da bu konuda gelişemediği için fareleri azaltmanın yolunu fare avcıları tutarak bulmuşlar. Fare avcılarının görevi sokakta hastalıklı görünen fareleri yakalayıp öldürmekmiş.

Frenolojist

s-2e85792aab97c489cbab8afbff9bd5089b3aa61e_790x445

Adı tarihe karışanlardan belki de en ilginç olanı frenolojistlerdir. Frenolojistler bilim insanlığını ve medyumluğu adeta bir arada yürütenlerdenmiş. Yeni doğan bebeklerin kafa yapılarını inceleyen, bebeğin nasıl bir karaktere sahip olacağı, ileride suç işleyip işlemeyeceğine dair tespitler yapan bir meslekmiş. Daha sonra bu mesleği yapan kimseler ırkçı bulunup dışlanmışlar ve meslek de silinip gitmiştir.

Sokak Lambası Yakıcı

yok-olan-meslekler-meslek-teknoloji-unutulan-meslekler-1419020_594x694

Şimdi hava kararırken ne zaman yanmaya başladığını bile fark etmediğimiz sokak lambaları, meğer önceleri insan eliyle yanıyor bakımları yapılıyormuş. Elektrikli ampuller icat edildiğinde bu mesleğe de elveda demenin zamanı gelmiş.

Telefon Santral Operatörü

otomatik-telefon-santrali_790x445

Aralarından en aşina olduğumuz, geçmiş zaman dizi-filmlerimizde görebildiğimiz meslek bu olmalı. Birini aramak istediğimizde önce santrale bağlandığımızı o kişiye ulaşmak istediğimizi söyleyip belki saatlerce beklediğimizi şu an düşünebiliyor musunuz? O zamanlar bu olağandı ve iletişim sağlamak için büyük bir hazineydi. Teknoloji gelişerek telefonlar günümüzdeki haline kavuştu ve bu meslekte unutulmaya yüz tuttu.

Dinleme Cihazı Taşımacılık

5444d98cf630992c84afd705_790x445

Şu anki radarlar henüz icat edilmeden önce, bu cihaz üzerindeki aynalar sayesinde yaklaşan hava araçlarının sesini dinlemesini sağlıyordu. Bu ilginç alete birde günümüzdeki radarlara bakınca teknolojinin ne kadar ilerlediğini görmek bir kez daha mümkün.

Sülük Toplayıcı

suluk-toplayicisi_790x445

Bazı hastalıkların tedavisine iyi geldiği düşünüldüğü zamanlar sülükleri toplayıp doktorlara satan meslek sahipleri varmış. Günümüzde hala İstanbul Eminönü’nde kova içerisinde sülük satıldığını görmek mümkün. Bu meslek tarihe karışsa bile günümüzde hala tedavi olarak kullananlar var demek ki.

Kenevir Giydirici

5444d98cf630992c84afd70b_790x445

Geçmişte kenevir tekstil sanayi için çok önemli maddelerden birisiymiş. Kenevirleri kabasından ayırıp üretime gönderen insanlara da ‘kenevir giydirici’ derlermiş.

 

Kim bilir ileride de şu an ki mesleklerden yok olacaklar olabilir. Bazı öngörülere göre robotlar yakın gelecekte tele pazarlama, muhasebe ve de marketlerde satış yapabilecek aşamaya geleceklerdir.

 Bakalım bilim ve ilerleme çağı bize neler gösterecek!

Özel İçerik: Dilara Çamlıbel

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.