Öğrenci Kariyeri Banner

4K İlham Hikayesi: Youtube

4K İlham Hikayesi: Youtube

 

Artık bazı şeyleri Google’dan önce Youtube’a sormaya başladık. Hatta öyle ki bazen aradığımız şeyden hariç onlarca video izliyoruz ve bu sırada ne kadar vakit geçirdiğimizi bile bilmiyoruz. Çünkü Youtube çok fazla alanda insanları etkilemeyi başardı. Dönem dönem politikacıların seçilmesinde bile rol oynarken belki de milyonlarca insana makyaj malzemelerinin nasıl kullanıldığını öğretti.

 

Peki hayatımızda bu kadar büyük öneme sahip olan Youtube Nasıl Kuruldu ? Bu kadar kısa bir sürede ne yaptılar da bu kadar büyük başarı elde ettiler ?

Yine bir garajda kurulma hikayesi var karşımızda. Fakat bu hikaye biraz daha ilginç. Youtube 2005 yılında Steve Chen, Chad Hurley ve Jawed Karim adındaki 3 Paypal çalışanı tarafından kuruldu. Bunlardan Chen ve Karim bilgisayar mühendisiyken, Hurley’de tasarım uzmanıydı.

 

Youtube’u Kurmak Nereden Akıllarına Esti?

Youtube’un kurulma fikrinde ortaklar arasında bir anlaşmazlık bulunuyor. Chen ve Hurley, bir gün akşam yemeğinde çok fazla video çektiklerini ve videoları paylaşırken boyutlarından dolayı sıkıntı yaşadıklarını savunurken, diğer bir ortak olan Karim yine bir akşam yemeğinde o dönem Amerikan Futbol Ligi Finali’nde yaşanan (Super Bowl’u How I Met Your Mother dizisinden hatırlarsınız) ve Amerika’da büyük yankı uyandıran bir olayı internette aratıp bulamadıkları için böyle bir site kurmaya karar verdiklerini söylüyor.

 

 

Büyümesi Nasıl Gerçekleşti?

2005 yılının Şubat ayında kurulduktan sonra yıl sonuna girişimci finansmanı ile başladı. Kasım ayında gelen 11.5 milyon dolarlık yatırımla “Kurulduktan 1 Yıl Sonra Yatırım Alan Şirketler” arasında girdi. 2006 yılında Google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınan Youtube, şu an Google’a anlaşmalarla bağlı fakat bağımsız hareket eden bir şirket olarak çalışmalarına devam ediyor.

 

 

Youtube'a Yüklenen İlk Video Nedir ?

İlkler hepimiz için önemlidir. Böyle devam eden bir hikayenin sonunda Youtube’a yüklenen ilk videoyu merak etmeniz çok normal. İlk video Youtube kurucularından Jawed Karim tarafından yüklendi. Videoyu “Me at The Zoo” adıyla paylaşan kurucu ortak, San Diego Hayvanat Bahçesi’ne yaptığı geziyi anlatıyor.

 

 

Youtube’un 2015 verilerine göre dakikada tam 400 saatlik video yükleniyor. Bu da demektir ki bir günde neredeyse 65 yıllık video Youtube’da oluyor. Bunu kaldırabilmek için çok büyük depolama alanları olsa gerek.

 

Yazar Notu: Şu an Google’dan sonra ikinci arama motoru olarak kullandığımız Youtube, bir zamanlar Paypal gibi bir şirkette çalışan 3 kişi tarafından kuruldu. Akşam yemeğinde basit bir tartışmadan çıkan fikir onları nerelere getirdi.

Fikirler her zaman beynimizde dolaşıyor. Sürekli bir düşünme halindeyiz. Önemli olan bu fikirleri ne kadar önemsediğimiz ve onların peşinden ne kadar gittiğimizdir. Cesaret etmekten korkmayın, risk alın.

 

Özgün İçerik 

 

 


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.