Öğrenci Kariyeri Banner

3D Yazıcılarla Kişiye Özel Bisiklet Yapılıyor

3D Yazıcılarla Kişiye Özel Bisiklet Yapılıyor
Patrik Paul, Kinazo Design kurucusu ve CEO’su. En büyük tutkusu ise bisiklet. Volkswagen destekli Kinazo eBike’ın hikayesi bu tutkuyla başlıyor.

AAEAAQAAAAAAAAmBAAAAJGM0Mzk2ODM0LWI3NjItNGRhOC1iMmEzLTU2M2ExM2Q0OGE5OQ

Patrik Paul, bisiklet sürmeyi öğrendiğinden beri taşıt olarak bisiklet tercih eden biridir. Gerek doğa gezilerinde, gerekse işe giderken bisikleti, onun yol arkadaşı olmuştur. Ancak zamanla, hem iş hayatının hızına ayak uydurmak için daha hızlı, hem de sürüş kolaylığı sağlayabilmek adına ağırlık merkezi Paul’un vücuduna göre olan bir bisiklete ihtiyaç duyar. Özel yapım bir bisikletler ise gereğinden fazla pahalıdır ve özellikleri Paul’u tatmin etmez. Tam bu noktada Paul kendi bisikletini yapmak için kolları sıvar.

Patrik Paul bu işe başlarken amacı bisikleti 3D yazıcılarla yapmak değildi. Ama bu işi yapmanın en ucuz ve en hızlı yolunun bu olduğuna karar verdi. Paul bu projeyle geleneksel alüminyum üretim yöntemlerini de bir adım öteye götürdü ve metal üretim sektörüne de özgür bir bakış açısı kazandırdı.

kinazo_design_logo_black

Paul, bisikletin üretim ve geliştirme aşamalarında bazı zorluklar yaşadı. Çoğumuzun bildiği üzere, 3D yazıcılar katmanlı üretim yaparken bilgisayardan aldığı verilerle, enerji kaynaklarını kullanarak katman katman baskı yapar. Bu proje sektöre yeni bir soluk getirdiği gibi Kinazo’ya da yenilikçi adımlar attırdı. Yazılım, tasarım ve yazıcılar konusunda tecrübesi artan Kinazo, kendine yeni yetkinlikler eklemeye başlamıştı. Her farklı bisiklet, Kinazo için yeni bilgiler edinmek demekti. Bir süre sonra çok daha büyük ve karmaşık parçaları yazdırma konusunda çok hızlı hareket eden bir usta haline geldi.

ebike-kinazo-e1-3d-print-slovakia-ride-sk-09

Kısa sürede, Kinazo’nun daha önce kullandığı 3D yazıcılar bisikletler için yetersiz gelmeye başladı. Daha büyük bir baskı alanına ihtiyaç duyan Paul, piyasadaki en büyük ticari metal 3D yazıcı olan Concept Laser X Line 2000R’yi tercih etti. Baskı alanı 1 m x 0,5 m x 0,5 m olan yazıcı bir bisiklet kasasını tek seferde üretebilmek için en ideal yazıcılardan biriydi.

lisi-laam-013

Kinazo Design’daki işi dolayısıyla 3D yazıcı teknolojisini yakından takip eden Paul, güçlü bir metal yazıcıyla Kinazo ENDURO e1 adlı elektrikli dağ bisikletini üretmeye başladı. Bisikletin kasası kullanıcının ihtiyaçlarına göre kişiselleşiyor. Kişinin ağırlık merkezi, kol-bacak uzunluğu, denge merkezi gibi faktörler kasanın özelliklerini belirleyen faktörlerden. Fren ve vites kabloları için özel tasarlanan kanallar yine kişiye bağlı olarak farklı büyüklüklerde üretiliyor. Bu işlem bisikletin bakımını ve montajını kolaylaştırıyor. Üretim aşamasında kullanıcının tercihleri üzerine üretimin herhangi bir aşamasında bisiklette değişiklikler yapılabiliyor. Bu süreç üretim süresini uzatmadığı gibi Kinazo bu işlemden ekstra bir ücret de talep etmiyor.

Ekran Alıntısı

Kinazo e1’in fiyatı şu an herhangi bir elektrikli dağ bisikletinin 2-3 katı, ancak leride 3D yazıcı teknolojisinin gelişmesiyle fiyatların da azalması bekleniyor.

Paul bu bisiklete binmeyi kişiye özel olarak üretilmiş bir takım elbise ya da ayakkabı giymeye benzetiyor. Bisiklet vücudunuza o kadar uyumlu ki, sürüm sırasında bisiklette olduğunuzu bile unutabiliyorsunuz.

Bisikletin üretim sürecini merak edenler bu linkle meraklarını giderebilirler.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.