Öğrenci Kariyeri Banner

21. Yüzyılda Büyü!

21. Yüzyılda Büyü!
Güneş ışığının gücüyle havadan içme suyu elde edilebilir deseydim tepkiniz ne olurdu? 

  Su, yokluğuyla savaşlar başlatan, toplumları ortadan kaldıran su en kıymetli varlığımız ve giderek de azalıyor.
Peki ya havadan su elde edebilseydiniz? Arizona kökenli Zero Mass Water adlı teknoloji şirketinin kurucusu Cody Friesen işte tam da bunu amaçlıyor.
''İçme suyu temel insan haklarındandır'' diyor Friesen. ''Soluduğumuz havayı sırf solumuş olmakla sahipleniriz ve neredeyse gezegendeki hiç kimse içtiği suyun asıl sahibi değildir.''

suGunu4
Friesen, solduğumuz havadaki nemi .eken, sonra da yoğunlaştırarak içme suyuna dönüştüren Source (Kaynak) adlı güneş panelini geliştirmiş.
''Kliması olan herkes havadan su elde eder. Sihirli bir şey yok bunda'' diyor Friesen. ''Bizim amacımız elektrik yerine içme suyu üreten bir güneş paneli geliştirmek.''
Peki, bu panel nasıl çalışıyor? İçine nemlenmesin diye pirinç taneleri konmuş bir tuzluğu gözünüzde canlandırın. Pirinç nemi çeker, tuzun kuru kalmasını sağlar. Zero Mass Water da işte bu pirinç taneleri gibi davranıp havadaki suyu çeken bir materyal geliştirmiş.

Su, bu materyalden çıkarılıp arıtılıyor. Source, bu suyun tadının ve pH değerinin şişelenmiş sularınkine benzemesi için kalsiyum ve magnezyum eklemeyi ihmal etmiyor ve günde en az 5 litre, yani küçük bir ailenin susuzluğunu giderecek kadar içme suyu üretiyor.

Zero-Mass-Water-Cody-Freisen-889x667
  Source tümüyle güneş enerjisiyle çalıştığından, merkezi su kaynağından ya da elektrik şebekesinden uzakta da kullanılabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde elektrik santrali kurmaya, telefon hattı döşemeye gerek kalmadan elektrik üreten ve internet bağlantısı sağlayan güneş panelleri ve cep telefonları gibi bir sıçrama teknolojisi.
Friesen, panellerin ömrünün uzun, bakımının kolay olduğunu söylüyor. Mineral katkısını arada bir doldurup tamir edilecek bir şey var mı diye bakarsanız her şey tıkırında gidiyor.
''Yıldız tornavidası olan herkes sistemin bakımını yapabilir'' diyor. Biz daha sormadan, yedek parçaların internetten alınabileceğinin müjdesini veriyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'nde mühendislik öğretim üyesi olan Friesen, Source'u kupkuru Güneybatı eyaletlerinde geliştirmiş. İcat daha şimdiden, şişelenmiş suyun yerine kullanmak isteyen California ve Arizona'dan tüketicilerin dikkatini çekmiş.

C2TPTEEUUAAeaHm
  Source, gelişmekte olan ülkelerdeki tüketiciler için daha da kıymetli. Dünya nüfusunun kabaca onda birinin sağlıklı içme suyuna erişimi yok. İklimsel değişim de riskli bölgelerdeki kuraklığı körükleyerek soruna tuz biber ekiyor. Havadan nem toplayabilen bir makine, maddi durumu kötü ve uzak bölgelerdeki ailelerin çok işine yarayacak.
Zero Mass Wter, daha şimdiden ABD, Meksika, Ürdün ve Ekvador'a paneller yerleştirmiş. Friesen, Ekvado'da kurdukları bir panelin bir ailenin küçük kızı üzerindeki etkisini unutamıyor.
''O ufacık kızın hayatını baştan aşağı değiştirdi'' diyor Friesen. ''Hiç temiz suları yoktu, birdenbire mükemmel derecede temiz ve leziz içme suyuna kavuştular.''

  Dünya'da böyle farklar yaratabilen insanlara canı gönülden teşekkür ediyorum umarım bu tür icatlar ihtiyacı olanlar için bir umut ışığı olur.

KAYNAK: POPULAR SCİENCE/Jeremy DEATON
  

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.