Öğrenci Kariyeri Banner

2023'ün En Mutlu Ülkeleri Açıklandı! Türkiye Kaçıncı Sırada?

2023'ün En Mutlu Ülkeleri Açıklandı! Türkiye Kaçıncı Sırada?

Mutlu olmak her insanın en büyük amaçlarından biridir. Ancak günümüz modern dünyasında mutlu olmanın hiç kolay olmadığı da bir gerçektir. Mutsuzluk, yüzyılımızın en yaygın sorunu olsa da dünya üzerinde bazı mutlu ülkeler de var. Hâl böyle olunca bazı ülkelerde yaşayan insanların diğerlerine göre daha şanslı olduğu da bir gerçektir.

Birleşmiş Milletler tarafından 2012’den bu yana yayımlanan Dünya Mutluluk Raporu’na göre Finlandiya, 2023 yılında da dünyanın en mutlu ülkesi. Türkiye ise listede ilk 100'ün içine bile giremedi.

2023’ün En Mutlu Ülkeleri Belli Oldu!

Birleşmiş Milletler Mutluluk Raporu'na göre 2023'ün en mutlu ülkesi Finlandiya, en mutsuz ülkesi ise Afganistan oldu. 

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından yayımlanan Mutluluk Raporu, bir ülkedeki ortalama yaşam süresi, ülkenin ekonomik gelişmişliği, vatandaşların karar alabilme özgürlüğü ve ülkelerdeki yolsuzluk gibi unsurlar dikkate alınarak hazırlanıyor. Ayrıca ülkelerdeki mutluluk seviyesinin belirlenebilmesi için araştırmada yer alan ülkelerdeki insanlarla iletişime geçiliyor.

Tüm bu unsurlar dikkate alındığında 2023 en mutlu ülkesinin Finlandiya olduğu açıklandı. Dünyanın en ayrıcalıklı insanlarının yaşadığı bu İskandinav ülkesi, üst üste 6. kez dünyanın en mutlu ülkesi seçildi. Ülkedeki refah seviyesi, ileri demokrasi ve yüksek gelişmişlik düzeyi sayesinde Finlandiyalılar, uzun bir süredir gerçek anlamda mutlular.

Ayrıca listenin üst sıralarında yer alan ülkelerin çoğu İskandinavya'dan!

Listenin ikinci sırasında Danimarka yer alırken onu üçüncü sırada İzlanda takip ediyor. İsveç ve Norveç ise altıncı ve yedinci sıralarda bulunuyor. Dünyanın en mutlu ilk 10 ülkesi içerisine girmeyi başaran diğer ülkeler ise İsrail, Hollanda, İsviçre, Lüksemburg ve Yeni Zelanda.

Türkiye Kaçıncı Sırada?

Geçen yılki Mutluluk Raporu’na göre Türkiye’deki insanların mutluluk düzeyinde geçtiğimiz yıla kıyasla bir artış yaşandığı görülüyor. Çünkü Türkiye, 2022’de dünyanın en mutlu ülkeleri listesinde 112. sıradaydı. Bu yıl ise dünyanın en mutlu 106. ülkesi oldu.

2023’ün en mutsuz ülkesi ise Afganistan! Afganistan'ın ardından en mutsuz ülkeler Lübnan, Sierra Leone, Zimbabve ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti. Görüldüğü üzere bu ülkelerde ortalama yaşam süresi kısa, ekonomik gelişmişlik seviyesi düşük, vatandaşların karar alma özgürlüğü kısıtlı ve yolsuzluk seviyesi yüksektir.

Birleşmiş Milletler En Mutlu Kıtaları da Açıkladı!

Hepimiz tahmin edebileceği gibi 2023'ün en mutlu kıtası Avrupa. Avrupa'nın ardından Kuzey Amerika ilk sıralarda yer alıyor. Mutluluk oranı Avrupa ve Kuzey Amerika kadar yüksek olmasada Güney Amerika'da listede yer almış durumda. Mutsuzluk oranının en yüksek olduğu kıta ise Afrika!

İşte Dünyanın En Mutlu 10 Ülkesi:

  1. Finlandiya 
  2. Danimarka
  3. İzlanda
  4. İsrail
  5. Hollanda
  6. İsveç
  7. Norveç
  8. İsviçre
  9. Lüksemburg
  10. Yeni Zelanda

 

Kaynak

 

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.