Öğrenci Kariyeri Banner

2022’nin En İyi Yönetilen Şirketleri Açıklandı!

2022’nin En İyi Yönetilen Şirketleri Açıklandı!

Drucker Enstitüsü tarafından her yıl ABD'deki şirketlerin beş kategoride değerlendirilerek sıralandığı En İyi Yönetilen 250 Şirket listesi açıklandı. Microsoft bu yıl da liderliği bırakmadı. 

Her yıl sıralanan En İyi Yönetilen 250 Şirket sıralamasında teknoloji sektörünün üst sıralardaki hakimiyeti bu yıl yerini koruyamadı. Microsoft Corp., üst üste üçüncü kez ABD'deki en iyi yönetilen şirketler sıralamasında birinci sırada yer alarak lider oldu. Ancak, teknoloji şirketlerinin sıralamada ilk beş sırayı aldığı geçen yılın aksine, bu yılın ilk beşi arasında dördüncü sırada General Motors Co. ve beşinci sırada Whirlpool Corp. yerini alıyor. 

Apple Inc. ve International Business Machines Corp., sırasıyla ikinci ve üçüncü sırada yer alarak 2022'nin ilk beşini oluşturdu. Teknolojideki diğer büyük isimler başarılı olamadı. Google'ın ana şirketi Alphabet Inc., Uber Technologies Inc. ve Salesforce Inc., Claremont Üniversitesi'nin Drucker Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından derlenen bu yılki sıralamada düştü.

Amazon Ve Meta Düşüş Yaşadı!

Amazon ilk 10'da kaldı ancak ikincilikten sekizinciliğe geriledi ve bu yılki İlk 250'deki herhangi bir şirket arasında genel puanda en büyük düşüşü yaşadı. Meta, gruptaki toplam puanda dördüncü en büyük kaydetti  ve geçen yılki 31. sıradan 130 düştü. Amazon bulut yatırımıyla desteklendi ancak şirket, sosyal sorumluluk hariç her kategoride düşen puanlar nedeniyle listenin başlangıcından bu yana ilk kez sıralamada ilk beşe giremedi. 

Amazon son yıllarda müşteri memnuniyeti konusunda düşüş yaşadı. Analistler ve eski çalışanlar, bunun müşteri hizmetleri endişeleri, nakliye gecikmeleri ve reklamı yapılan ürünlerle dolu arama sonuçlarıyla ilgili hayal kırıklığı da dahil olmak üzere çok sayıda sorunun bir sonucu olabileceğini düşünüyor.

Araba şirketleri ise, bu yıl büyük kazançlar sağladı. Drucker araştırmacıları kısmen bu durumu otomobil üreticilerinin sosyal sorumluluk puanlarına yardımcı olan elektrikli araçlar yapmaya odaklanmalarından kaynaklandığını savunuyor. General Motors geçen yıl 16. sıradan ilk beşe tırmanırken, Tesla Inc. ve Ford Motor Co. da daha da yükseldi. 

İlk 10'da Yerini Aldı!

Microsoft, 519. sırada yer aldığı müşteri memnuniyeti dışında beş kategorinin her birinde ilk 10'da yerini aldı. İnovasyonda en yüksek notu alan şirket, 2020'de Amazon'u geride bıraktı ve o zamandan beri zirvede kalmayı başardı. Microsoft, CEO Satya Nadella'nın 2014'te görevi devralmasından bu yana Azure’ye odaklanarak son yıllarda bulutta yaptığı büyük yatırımdan oldukça kâr sağladı.

Microsoft'un bulut yatırımı, yüksek enflasyona, artan faiz oranlarına ve kasvetli ekonomik görünüme rağmen temettü ödemeye devam ediyor. Son çeyrekte, Microsoft'un işinin diğer bölümlerinin gelirlerinin düştüğünü bildirmesiyle, şirketin bulut bilgi işlem hizmetlerinden elde ettiği gelir yüzde 35 arttı.

Sıralamada gerileyen diğer teknoloji şirketleri arasında Cisco Systems Inc., Intel Corp., Adobe Inc. ve HP Inc. yer alıyor. Bu yıl sık sık manşetlerde yer alan şirketlerden biri olan Twitter zirveye çıkmayı başaramadı.

 

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.