Kimyadaki 2019 yılı Nobel Ödülü, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino’ya lityum-iyon pillerini geliştirdikleri için verildi.
John B. Goodenough, bu yılki Kimya Ödülü’nü aldı ve 1922’de Almanya’nın Jena kentinde doğdu. Austin Texas Üniversitesi’nde Mühendislik alanında görev alıyor. Öte yandan 97 yaşındaki ABD’li profesör Goodenough, Nobel kazanan en yaşlı isim oldu.
M. Stanley Whittingham, 1941 yılında İngiltere’de doğdu. Binghamton Üniversitesi, New York Eyalet Üniversitesi’nde Seçkin bir Profesör.
Akira Yoshino, 1948 yılında Japonya’nın Suita kentinde doğdu. Japonya, Tokyo, Asahi Kasei Corporation’da Onursal Araştırmacı, Japonya Nagoya, Meijo Üniversitesi’nde profesör.
Lityum-iyon piller hayatımızda bir devrim yaratıyor ve cep telefonlarından dizüstü bilgisayarlara ve elektrikli araçlara kadar her şeyde kullanılıyor. Çalışmaları boyunca, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham ve Akira Yoshino, kablosuz, fosilsiz bir toplumun temelini attılar.
John Goodenough, lityum pilin potansiyelini iki katına çıkardı ve çok daha güçlü ve kullanışlı bir pil için doğru koşulları yarattı.
Akira Yoshiro pilden saf lityum elde etmeyi başardı. Bu pili pratikte uygulanabilir hale getirdi.Geçmişte Nobel Kimya Ödülleri
2018 – Enzim alanındaki keşifleriyle Frances Arnold, George P Smith ve Gregory kazanmıştı.
2017 – Jacques Dubochet, Joachim Frank ve Richard Henderson biyolojik molekül görüntülemelerini geliştirmeleriyle ödülü kazandı.
2016 – Jean-Pierre Sauvage, Fraser Stoddart ve Bernard Feringa moleküler ölçekte makineler yapmalaryıla kazandı.
2015 – Tomas Lindahl , Paul Modrich ve Aziz Sancar DNA tamiri alanındaki araştırmalarıyla ödüle layık görüldü.
2014 – Eric Betzig, Stefan Hell ve William Moerner optik mikroskopların çözünürlüklerini geliştirmeleriyle kazandı.
2013 – Michael Levitt, Martin Karplus ve Arieh Warshel kimyasal süreçlerin bilgisayar simülasyonlarıyla ödülü kazandı.
Özel İçerik : Bu içerik ÖğrenciKariyeri yazarlarından Gamze Ebru Altıkulaç tarafından oluşturulmuştur.
12 saat agoby ogrencikariyeriİŞKUR Gençlik Programını Duyurdu!
13 saat agoby ogrencikariyeriBir dönem boyunca sertifikalı ve Online olarak düzenlenen GEN Academy'de siz de yerinizi almak için hemen @ogrencikariyeri hesabının BIO’sundaki linkten başvurunuzu yapabilirsiniz. Etkinliğe herkes katılabilir ve sonunda sertifika almaya hak kazanabilir. Kontenjanla sınırlıdır!
14 saat agoby ogrencikariyeriÜniversite Öğrencileri İçin İŞKUR Gençlik Programı Başvuruları Başladı - Başvuru Adresi: genclik.iskur.gov.tr
20 saat agoby ogrencikariyeriInstagram’ın yazılım departmanında çalışan ekibin uzun uğraşlar sonucunda kullanıcılara sunduğu yeni bio formatı hakkında ne düşünüyorsunuz? 😅
2 gün agoby ogrencikariyeriBursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde yaşayan emekli fizik öğretmeni Nurcan Gökkurt, 55 yaşından sonra tekrar başladığı okuma hevesiyle 10 yılda 3 üniversite birden bitirerek azmiyle gençlere örnek oldu.
2 gün agoby ogrencikariyeriSon zamanlarda ulaşım ücretlerinin artması üzerine alternatif yöntemler için markalarla iletişime geçtik. Üniversite öğrencileri için uygun fiyatlı çözümler sunan Segway sürece sessiz kalmadı ve deneyimlememiz için bizlerle ürünlerini paylaştı. Bu deneyimden oldukça memnun kaldık. Sizlerin de faydalanması için incelemeler serisine başlıyoruz… Mecbur #i şbirliği Destekleriniz için teşekkürler @segwayninebot_turkiye
2 gün agoby ogrencikariyeriTürkiye'deki aktif üniversite öğrencisi sayısı 4 milyonu aşmış durumda.