Öğrenci Kariyeri Banner

2015 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri Raporunda Tek Türk Temsilcisi BİM

2015 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri Raporunda Tek Türk Temsilcisi BİM
bim_basarısı

[ad#HTML-2]



Deloitte’un 2015 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri raporuna göre ekonomik zorluklara rağmen perakendeden elde edilen gelir ve kâr arttı. Dünyanın en büyük 250 perakende şirketinin gelirleri 4,4 trilyon dolara ulaşırken, listenin tek Türk temsilcisi BİM oldu.








Deloitte, 2015 Perakende Sektörünün Küresel Güçleri raporunu yayınladı. Rapora göre, 2013 mali yılında dünyanın en büyük 250 perakende şirketi toplamda yaklaşık 4,4 trilyon dolar gelir elde etti. Bu yıl 18’incisi yayınlanan raporda, dünyanın en büyük 50 e-perakende şirketi bilgileri ile geçen senelerden farklı olarak sektördeki yenilikçi trendlere de yer verildi.

Rapora göre, ekonomik zorluklara rağmen perakendeciler net gelir ve kârını artırdı. Avrupa’daki durgunluk ile Amerika ve Çin’deki büyümenin yavaş seyretmesi gibi sebepler, hem tüketicilerin finansal hareket kabiliyetlerini sınırladı; hem de perakende satışlarının düşmesine sebep oldu. Buradan hareketle, dünyanın en büyük 250 perakendecisinin 2011 yılında aşağı yönlü harekete geçen cirosal büyüme oranları, 2013 mali yılında da yavaşlamaya devam etti. Düşük büyümeye rağmen listede yer alan perakendecilerin yaklaşık %80’i 2013 mali yılında kâr açıkladı.

Dünyanın en büyük 250 perakende şirketinin gelirleri 4,4 trilyon dolara ulaşırken, listenin tek Türk temsilcisi BİM Birleşik Mağazalar A.Ş. (BİM) oldu.  Son yıllarda listede bulunan BİM bu sene 16 basamak yukarı çıkarak 151’inci sıraya yükseldi. Geçtiğimiz sene 5,8 milyar dolar olan gelirini bu sene 6,2 milyar dolara yükselten BİM, 2008-2013 arası % 22,8 büyüme sağlamış oldu ve en hızlı büyüyen 50 perakendeci arasında 17. sırada yerini aldı.

[ad name="Google Adsense"]










Raporda bu sene ilk defa geleceğe yönelik perakende sektörü trendlerine de yer verildi. Raporda odaklanılan perakende sektörü trendleri aşağıda sıralanmıştır:

Seyahat perakendeciliği: Küresel jeopolitik ve ekonomik sıkıntılara rağmen uluslararası turizm, beklentilerin ötesinde büyümeye devam ediyor. Havaalanları perakendeciler için önemli bir destinasyon haline dönüşüyor ve havaalanı perakende tasarımı diye bir kavram oluşuyor.

Mobil perakendecilik: Önümüzdeki dönem mobil perakendeciliğin agresif büyümeye devam etmesi bekleniyor. 2015 yılında dünya nüfusunun %65’i akıllı-mobil telefon kullanacak ve internet kullanımının %83’ü bu mobil cihazlarla olacak. Perakendecilerin bu duruma, mağaza içinde ücretsiz Wi-Fi sunarak ve mobil dostu web sitelerini optimize ederek cevap vermeleri bekleniyor.

Daha hızlı perakende: Hız, perakendede önemli bir trend olarak önemini koruyor. Modanın hızlı değişimi, sadece belirli bir süre için satışta olan ürünler ve sürpriz indirimler, ürünlere ve hizmetlere hızlı bir şekilde ulaşılmasını sağlayacak pop-up satış noktaları, self-servis kiosklarla ödeme sırası beklemenin önlenmesi, aynı gün teslimat ve bilgiye anında erişim gibi uygulamalar bu kapsamda karşılaşacağımız trendlerden sadece birkaçı…

Deneyim perakendeciliği: Perakende artık sadece ürün değil, aynı zamanda deneyim ile de doğrudan alakalı. Perakendeciler müşterileri için sosyal medya kampanyaları, müzik festivalleri, moda gösterileri ve interaktif ekranlar gibi satın alma tecrübesini geliştiren yenilikçi çözümler sunmaya devam edecek. Müşteriler ise ister mağazada olsunlar ister online, ister evlerinde olsunlar ister sokakta, tüm kanallarda kesintisiz ve tutarlı bir müşteri deneyimi beklemekteler.

Yenilikçi perakendecilik: 2015 yılında perakende sektörü, yeni teknolojiler ve yenilikçi rakipler ile değişmeye devam edecek. 3 boyutlu baskı, nesnelerin interneti vb. yeni uygulamaların hayatımıza girmesi ile perakendecilerin pazar verisini de kullanarak yeniliklere hızlıca cevap vermesi ve üründe, müşteri deneyiminde, iş modelinde kendi yeni uygulamalarını yaratması gerekiyor.

 



Kaynak: Deloitte



 







Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.