Gözlerinizi kapatın ve bir kumsalda yürüdüğünüzü, Güneş’in doğuşuna doğru ilerlediğinizi düşünün. Aklınıza gelen görüntü ne kadar net?
Afantazya hastalığına sahip olan insanlar hiçbir şey hayal edemiyor veya kafasında canlandıramıyor. Bu kişiler rüya bile göremiyorlar. Yanında olmayan herhangi bir şeyi düşünemiyorlar.
Afantazya Nedir?
Nörologlar afantazyayı bir tür zihinsel körlük olarak tarif etmektedirler. Bu sorunu yaşayan insanlar görsel olarak zihinlerinde herhangi bir şey canlandıramaz ve hayal edemezler. Bu insanlar, içinde hiçbir görselin, yüzün ya da belirli bir yer görüntüsünün bulunmadığı şekilsiz bir boşluk ve kör bir zihinle yaşarlar.
Ne yazık ki bu problemi yaşayan kişiler hayal gücünün sınırsız evreninde kaybolma şansına hiçbir zaman erişemezler.
Afantazya Neden Kaynaklanır?
Araştırmalara göre bunun nedeni gördükleri şeylerde modelleme yapma eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Gözümüzle gördüğümüz her uyarıcı beynimizde bir etki oluşturur. Bu etki zihinde bir modelleme yapar. Bu sayede bir şeyi hatırladığımız zaman aynı modeller hemen zihnimizde canlanır ve o şeye ait zihinsel görüntü aklımıza gelir. Afantazya problemi bulunan insanlar zihinlerinde bu görsel modelleri oluşturamazlar. Bu yüzden de zihinsel görüntü oluşum süreci başarısızlıkla sonuçlanır.
Yani bu kişilerin daha önceden gördükleri hiçbir şey beyinlerinde herhangi bir görüntünün oluşmasını sağlamaz.
Aslında bu hastalık nörolojik bir eksiklikten kaynaklanır.
Afantazili bir kişi 2 hafta boyunca aynı kaleme tekrar ve tekrar baktığını ve ezberlemeye çalıştığını, fakat sonunda yine de gözünde canlandıramadığını söylemiştir.
Afantazyanın herhangi bir tedavisi bulunabilmiş değildir. Toplumun %2 ile %5’i arasında yaşam boyu bu bozukluktan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Tüm bunlara rağmen, afantaziye yönelik öğrenmemiz gereken çok şey olduğu açık.