İş bulma sitesi The Muse tarafından 2 bin 500 Z ve Y kuşağı çalışanı arasında yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 72’si yeni bir pozisyonda sürpriz veya pişmanlık hissettiklerini, çünkü rol veya şirketin bekledikleri gibi olmadığını bildirdi.
Pandemiyle birlikte adaylar, iş görüşmelerini genellikle online olarak gerçekleştirdi. Mülakat için ofise gitmeyen adaylar, bir şirketin kültürünü ölçemedi. Çalışma arkadaşlarını görmeden işe başlamak birçok aday için zor bir deneyimdi.
Boş olan pozisyonları doldurmak için çalışan uzmanlar, doğru olmadığını bildikleri bilgilerle adayları yanıltmamalı, işyeri deneyiminin tam resmine dair bilgi sahibi olmalıdır.
Adaylara orada çalışmanın nasıl bir şey olduğu konusunda dürüst olmalı, şirket kültürü hakkında soru sormaları için yeterli zaman tanımalıdır.
Adaylar İş Görüşmesinde Hangi Soruları Sormalı?
- Aranıza katılmadan önce bilmem gereken zorluklar veya hayal kırıklığı olabilecek bir veya iki şey söyleyebilir misiniz?
- Bu pozisyon neden açık?
- Buradaki kültürü ve iş deneyimini nasıl tanımlarsınız?
- Kariyer gelişimi için sağlanan destekler nelerdir?
- Temel çalışma saatleri nelerdir?
- İş-yaşam dengesi var mı?
- Sağlıklı yaşam programları ve çocuk bakım desteği sağlanır mı?
- İşten ayrılmalar sık olur mu?
Sonuç olarak, bu sorular işe alım yetkilisinin şirketin artıları ve eksileri hakkında iyi bir fikri var mı, yoksa her şey mükemmelmiş gibi mi davranmaktadır, tespit etmeye yardımcı olur.
The Muse araştırmasına göre Y ve Z Kuşağı çalışanlarının yaklaşık yüzde 80’i, iş ilan edildiği gibi değilse altı ay içinde işten ayrılmanın uygun olduğunu söylemektedir.
Bu nedenle şirketlerin adaylara daha açık sözlü olması, şeffaf davranması gerekmektedir. Gerçekler önceden tartışılmazsa, mutsuzluğa ve hatta birkaç ay sonra pişmanlığa yol açmaktadır.