banner

Bilim insanları, Dünya’dan 175 ışık yılı uzakta bulunan HIP 104045 isimli yıldızın çevresinde iki gezegen keşfettiklerini duyurdu. Bu gezegenler Güneş Sistemimizdeki Jüpiter ve Neptün’e aşırı benzerlikleriyle dikkatleri çekti.

Sao Paulo Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, HIP 104045 olarak adlandırılan bir yıldızın etrafında, Jüpiter ile Neptün’e olağanüstü derecede benzeyen iki gezegen keşfettiler. Bu gezegenler, Güneş Sistemi ile ilgili yepyeni bilgiler sağlanmasına yardımcı olabilir.

Yaşanabilir Bölgede Yer Alıyor!

HIP 104045, Güneş’e çok benzemesi nedeniyle oldukça önemli. 4,5 milyar yaşında olduğu tahmin edilen yıldız (Güneş de 4,6 milyar yaşında), boyutları açısından da Güneş’e benzerlik gösteriyor. Bu bağlamda; kütlesi Güneş’in 1,03 katı, parlaklığı 1,11 katı ve yarıçapı ise 1,03 katı olan yıldız, adeta Güneş’in bir kopyası. Bu nedenle gökbilimciler de bu yıldızın çevresinde potansiyel Dünya olabileceğini ifade ediyorlardı. Ancak keşfedilen gezegenler, Dünya’dan çok gaz devleri Jüpiter ve Neptün’e benziyorlar.

Keşfedilen iki gezegenden ‘Jüpiter kopyası’, benzer boyutlarda olmasına rağmen Jüpiter’in 0,498 katı, yani neredeyse yarısı kadar kütleye sahip. Yörüngesi açısından da Güneş Sistemi’ndeki Jüpiter’e yakın olan gezegen, genel olarak gaz içeriyor. Neptün’e benzeyen gezegen ise Neptün’ün 2,5 katı büyüklüğünde ve tıpkı Jüpiter benzeri gezegen gibi gaz temelli. Bilim insanları, süper-Neptün dedikleri bu gezegenin HIP 104045’in “yaşanabilir bölge”sinde olduğunu belirttiler.

Şili’ye yerleştirilmiş olan HARPS isimli teleskop ile tespit edilen gezegenler, Dünya’nın nasıl oluştuğunun anlaşılması konusunda ve Güneş Sistemi ile ilgili önemli bilgiler sağlayabilir. Uzmanlar, HIP 104045’in çevresinde Dünya’nın kopyası olan bir gezegenin daha bulunabileceğini düşünüyorlar.

Kaynak

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.