Birçok üniversiteden bilim insanı tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre, iklim krizi alarm seviyesinde.
Kuzey Kutbu’nda daha önceki tahminlerden yaklaşık on yıl önce deniz buzulları yok olabilir. 2019 yılına kadar 30 yıllık süreci kapsayan çalışmanın sonuçları, iklim değişikliği krizinde alarm seviyesini gösteriyor. Yaz mevsiminde buzulların yok olabileceği uyarısını içeren araştırmaya göre, erimenin yüzde 90’ı insan kaynaklı küresel ısınmadan kaynaklanıyor.
‘İnsanlar Uyarılarımızı Dinlemedi’!
Analizler, sera gazı emisyonları keskin bir şekilde azaltılsa bile Kuzey Kutbu’nun önümüzdeki yıllarda Eylül ayında buzsuz olacağını işaret ediyor. Çalışma ayrıca, emisyonların yavaşça düşmesi veya artmaya devam etmesi durumunda, ilk buzsuz yazın 2030’larda, yani önceki tahminlerden on yıl daha erken olabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmaya göre erimenin yüzde 90’ı insan kaynaklı küresel ısınmanın sonucu. Geri kalanını ise doğal faktörler nedeniyle oluşturuyor. Uydu kayıtları 1979’da başladığından beri, yazın Kuzey Kutbu buzları on yılda yüzde 13 oranında küçüldü ve bu, iklim krizinin en açık işaretlerinden biri olarak değerlendiriliyor.
Çalışma ekibinde yer alan Almanya’daki Hamburg Üniversitesi’nden Prof Dirk Notz, “Maalesef Arktik yaz deniz buzunu kurtarmak için çok geç oldu. Bilim insanları olarak, onlarca yıldır Arktik yaz deniz buzunun kaybı konusunda uyarıda bulunuyoruz. Bu, küresel ısınma nedeniyle kaybedeceğimiz Dünya sisteminin ilk büyük bileşenidir. İnsanlar uyarılarımızı dinlemedi” diye konuştu.
Yeni araştırmaya öncülük eden Güney Kore Pohang Üniversitesi’nden Prof Seung-Ki Min ise şöyle konuştu:
“İnsan toplumu için en önemli etki, şu anda deneyimlediğimiz sıcak hava dalgaları, orman yangınları ve seller gibi aşırı hava koşullarındaki artış olacaktır. CO2 emisyonlarını daha iddialı bir şekilde azaltmamız ve ayrıca daha hızlı Kuzey Kutbu ısınmasına ve bunun insan toplumu ve ekosistemler üzerindeki etkilerine uyum sağlamaya hazırlanmamız gerekiyor.”