Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğinin önünün açılması gerektiğine bir kez daha vurgu yaptı. Bunun ardından NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’ten ve Beyaz Saray’dan destek açıklaması geldi. Peki Türkiye’nin yıllardır üye olmak için tartışmalar yürüttüğü Avrupa Birliği’ne girersek ne olur?
Her Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı AB Vatandaşı Olacak
AB üyeliği ile birlikte, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olacak ve Birlik üyelerinin yararlandığı tüm haklardan faydalanabilecek. Pasaport olmadan da, nüfus cüzdanı ya da geçerli bir kimlik kartı ile diğer üye ülkelere seyahat edebilecekler. Bu ülkelerdeöğrenim görebilecek ve çalışabilecekler.
Kimlik Kartı İle Avrupa Ülkelerine Gidilebilecek
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, dileyen herkes AB üyesi olan ülkelere pasaporta gerek kalmadan yalnızca kimlik kartı ile gidebilecek.
Türkçe, Avrupa Birliği’nin Resmi Dillerinden Biri Olacak
Tüm AB üyesi ülkelerin dilleri, Avrupa Birliği’nin resmi dili olarak kabul edildiğinden, üyelikle birlikte Türkçe de resmi AB dillerinden biri olacak. AB’nin resmi evrakları ve internet sitesi Türkçe’ye de çevirilecek. AB kurumları ile yazışmalar, başvurular, şikayetler Türkçe yapılabilecek, yanıtlar Türkçe alınabilecek. AB mevzuatındaki gelişmeler Türkçe de yayınlanacak. Yabancı dil bilmemek, AB ile iletişim kurmakta, AB belgelerini izlemekte sorun olmaktan çıkacak.
Türkiye İstediği Durumda Ortak Para Birimi Olan Euro’ya Geçebilecek
Türkiye, istediği zaman Türk Lirası kullanımından vazgeçerek ortak para birimi olan Euro’ya geçebilir. Bununla birlikte kur farkı problemi, para değiştirme ve benzeri işlemlerden kaynaklanan komisyon ücretleri ve kambiyo marjları gibi ek maliyetler ortadan kalkacak.
İşçiler Tüm Üye Ülkelerde Serbestçe Dolaşabilecek
Tüm üye devlet vatandaşları aynı zamanda AB vatandaşı olduklarından, herhangi bir AB ülkesinde uyrukları nedeniyle ayrımcılık görmeden açık işlere başvurma ve çalışma hakkına sahipler. Bunun tek istisnası kamu düzeni, kamu güvenliği ve kamu sağlığı nedeniyle getirilebilecek sınırlamalar. Türkiye vatandaşları da, üyelikle birlikte, hukuken bu hakka sahip olacak.
İş İnsanları AB’de İş Kurup Hizmet Sunabilecek
İş kurma hakkı, bir ekonomik faaliyetin diğer bir üye ülkede devamlı olarak ve yerleşmek suretiyle, yani ticari bir varlık aracılığıyla yapılması halinde söz konusu oluyor. Hizmet sunumu serbestisi ise bir başka üye ülkede yerleşik olmadan geçici olarak hizmet sunulmasına ilişkin. Tüm üye devlet vatandaşları gibi, Türkiye vatandaşları da üyelikle birlikte bu haklara sahip olacak.
Daha fazla bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.