Teknoloji, her gün kullandığımız telefon, bilgisayar ve tabletler ile beraber hayatımızın hedef noktası haline gelmiştir. Gün geçtikçe geliştirilen bu alan; son zamanlarda insanların sorunlarını, üzüntülerini, sıkıntılarını göz ardı ettirmeyi veya unutturmayı hedef alıp deyim yerindeyse onları farklı bir alana ışınlayacak hale gelmiştir.
İnsanlar trafikten, iş sıkıntılarından, aile sorunlarından veya arkadaş problemlerinden bunalıp kendilerini rahatlatacak farklı alanlar bulmaya çalışmaktadır. Hepimizin bildiği gibi son zamanlarda insanların keyifle uğraştıkları en gözde alan sosyal paylaşım siteleri ve oyun siteleridir. Bu yazımda sizlere herkes gibi bizimde bolca zaman harcadığımız oyun alanı ve ülkemizdeki gelişiminden bahsetmek istiyorum. Oyun platformu VR (Sanal Gerçeklik) ile beraber kendine bambaşka bir yelpaze açarak gelişimini arttırdı ve arttırmaya devam etmektedir. Teknik olarak sanal gerçeklik terimini biraz açmak gerekirse; bireylerin orada olma hissini yaşadığı bilgisayar kaynaklı 3 boyutlu ortamlar olarak adlandırabiliriz. Son 20 yılın en önemli teknolojik olayları arasında başını çeken sanal gerçeklik teknolojisi, en popüler donanımı olan sanal gerçeklik gözlükleri ile karşımıza çıkmıştır. Şu an Oculus Rift, Samsung Gear VR, HTC Vive gibi markalar en çok kullanılan sanal gerçeklik gözlükleri olarak popülerliğini korumaktadır. Teknolojinin ardında kalıp bilinirliğini yitirmek istemeyen birçok şirket bu alanda kendini geliştirme yolunda ilerliyor.
Dünyada izlediğimiz bu gelişmelerle birlikte 2016 yılının ocak ayında Crytek ve Bahçeşehir Üniversitesi sanal gerçeklik teknolojisi adına Türkiye’deki ilk adımı atmak için güçlerini birleştirdiler. Crytek’in VR First programını başlatmasıyla ilk olarak İstanbul’da Bahçeşehir Üniversitesi Galata Kampüsü’nde VR geliştiricileri ve girişimcileri için teknoloji üssü olarak adlandırabileceğimiz bir laboratuvar açıldı. Bu merkez, Crytek’in kurucu başkanı ve CEO’su olan Cevat Yerli’nin de söylediği gibi; Türkiye ve Dünya çapında diğer akademi kurumlarıyla da işbirliği yaparak, öğrenciler, araştırmacılar ve geliştiricilere VR teknolojisi ile projeler geliştirmelerini sağlamayı amaçlıyor. Merkezin açılmasının öncelik amacı olarak ; hem Crytek hem de Bahçeşehir Üniversitesinin de hedeflerinin kesiştiği oyun tasarımı ve geliştirme alanında deneyim paylaşımı ve transferi yapılmayı ve bir sonraki adımda ise Serious Games olarak bildiğimiz projeler ile sağlık bilimleri ve eğitim sektörü için oyun içerikli simülasyonlara ve deneyimlere yönelik AR-GE çalışmalarına devam etmeyi hedefliyorlar.