banner

Son zamanların en trend bölümlerinden biri olan ve kuşkusuz geleceğin meslekleri arasında kendisine rahatlıkla yer bulabilecek “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” bölümünü mercek altına alıyoruz bu yazıda.

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Nedir?

Etimolojik olarak Yunanca’da mide anlamına gelen “Gaster” kelimesi ve kanun anlamına gelen “Nomos” kelimesinin birleşmesiyle bugünkü halini alan ve esasen yemek kültürünün ilk çığır aştığı yerlerden biri olan Fransa’dan bize geçmiş bir kelimedir “Gastronomi”. 18.yüzyıl’da Fransa’da ilk olarak “Gastronomie” adıyla yaygınlaşan ve kullanılmaya başlanan bu terimin bir çok tanımı vardır. Fransız Hukukçu ve Politikacı,Brillat-Savarin’in “Tadın Fizyolojisi” adlı kitabındaki tanımı en çok kabul görenlerden biridir.Brillat Savarin Gastronomi için “İnsanın beslenmesi ile ilgili olan her şeyin zihinsel bilgisi.” der. Daha da yalınlaştırmak gerekirse Gastronomi için, yemek ve kültür arasındaki bağı inceleyen bilim dalı denilebilir.Tarih boyunca birçok şefin,yazarın farklı tanımlarına sahne olmuştur; bu yönüyle ucu bucağı olmayan sonsuz bir dünya olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

cooking ile ilgili görsel sonucu

Hayatımıza Ne Zaman Girdi?

Herkes hakkında yeni yeni fikir sahibi olmaya başlıyor gibi görünse de aslında tam olarak 5 yıldır bu bölüm üniversitelerimizin yerleşkelerinde yer alıyor;TS-2 ve YGS-4 puan türlerinden öğrenci kabul ediyor. Başlangıç olarak 2013 yılında Yeditepe Üniversitesi,Güzel Sanatlar Fakültesinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları ismiyle adı oldukça fazla duyulan 4 yıllık lisans eğitimi,popülaritesinin hızla artmasıyla günümüzde 40’ı aşkın üniversitede turizm ve otelcilik yüksek okullarında,turizm fakültelerinde,uygulamalı bilimler yüksek okullarında verilmeye devam ediyor.

türkiyenin en iyi pastanesi ile ilgili görsel sonucu

 

İş İmkanları/Çalışma Alanları Nelerdir?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü gıda ile ilgili her şeyi kapsayan bunun yanında bireyin kişilik özelliklerine göre şekillenebilen bir bölümdür. 4 yıllık lisans eğitiminde sadece aşçılık dersleri değil bunun yanında ziyafet yönetimi,muhasebe,beslenmenin temel ilkeleri,gıda bilimi ve teknolojisi gibi derslerde yer alır. Buna hitaben bölümün amacı bir yemeğin,hazırlık sürecinden yapımına,sunumuna,reklamına ve hatta pazarlamasına kadar ayrıntılı bir sentez sunmaktır.Fotoğraf çekmeyi seven bir öğrenci yemek fotoğrafçılığını,dergi&medya sektörü ilgisini çeken bir öğrenci ise köşe yazarlığını,bir gastronomi dergisinin genel yayın yönetmenliğini,televizyon programcılığını hedefleyebilir.Özetlemek gerekirse gastronomi ve mutfak sanatları bölümünün sonucunda:

  • Şef/Aşçı
  • İlginize ve Yeteneğinize göre Branş Şefi(Pastane Şefi,Soğuk Mutfak Şefi..-)
  • Öğretim Üyesi
  • Liselerde ve Kurslarda Yiyecek-İçecek Dalında Öğretmen
  • Gurme
  • Televizyon Programcısı
  • Yemek Dergisi Yazarı
  • Yemek Fotoğrafçısı
  • Yemek Stilisti
  • İşletme Sahibi
  • F&B Müdürü
  • Restoran Koordinatörü

olabilirsiniz. Elbette ki bunlar sadece kalıplaşmış meslek alanları. Mali durumunuzun ise tamamen kişisel ilginize,başarınıza ve tabi birikiminize dayanacağı su götürmez bir gerçek. Karakterinize ve ilgilendiğiniz alanlara göre,gıdanın açtığı her yolu hedefleyebilir o yönde bir kariyer planlaması yapabilirsiniz.study tumblr ile ilgili görsel sonucu

Hangi Dersler Öğrencileri Bekliyor?

“Gastronom” sıfatıyla mezun olacağınız bu bölümde sadece yemeği değil yemeğin kimyasını,besin değerlerini,pişme sürelerini,kısaca bu sanat ve bu sanatı içeren her bilgiyi ders olarak size aktaracaklarından ötürü elbetteki mutfağın yanında teorik dersler portföyünüz de oldukça geniş oluyor. Dersleriniz Teorik ve Uygulamalı olarak ikiye ayrılıyor.YÖK’ün zorunlu kıldığı Mesleki Matematik,Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi,Türk Dili, gibi dersler ilk yılınızda sizi karşılarken,Temel Mutfak Uygulamaları,Ege ve Akdeniz Mutfağı,Soğuk Mutfak gibi dersleriniz eğer mutfağı seviyorsanız okulu sizin için nefis bir hale getirecek.

gastronomy student ile ilgili görsel sonucu

Bölüm Hangi Özellikleri Gerektiriyor?

Gastronomi ve Mutfak Sanatları  tercih edecek bir öğrenci

  1. Zamanla yarışacağı için dakik
  2. Olumsuz durumlarda düzeni sağlamak için soğukkanlı
  3. Tabaklarında estetik görüntüden taviz vermemek için yaratıcı
  4. Bulunduğu platformu zirveye ulaştırmak için yeniliğe ve gelişime açık
  5. Çıkarttığı her tabakta kendisini temsil etmek için özgün
  6. Farklı bireylerle çalışacağı için takım anlayışı oturmuş,sabırlı,konsantre,istikrarlı bir birey olmalıdır.

tumblr food ile ilgili görsel sonucu

Mutfağı seviyorsanız,sevmekten öte bir terapi merkezi gibi görüyorsanız,üretmekten, ürettiklerinizin beğenilmesinden haz duyuyorsanız,her gününüzün farklı bir bilgi farklı bir deneyim ile geçmesini istiyorsanız, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü sizin için güzel bir seçenek..                

Özel İçerik: Leyla Günbay 

banner
Top Selling Multipurpose WP Theme
banner

Yorum Bırakın

Instagram İçeriklerimiz

Adblock Detected

Please support us by disabling your AdBlocker extension from your browsers for our website.