Dünyayı, yaşamı, insanları ve doğayı daha iyi bir şekilde anlamak olaylara geniş bir perspektiften bakmak, gözlem yeteneğinizi geliştirmek, sorgulamaya önem vermek şahsi fikrime göre sosyal bilimlerde okuyanların mottosu haline gelmelidir. Bilindiği üzere iyi bir sosyal bilimci olmak istiyorsanız üniversitelerde öğretilenlerin yanı sıra kendinizi geliştirmeniz de önemli bir rol oynayacaktır. Bu yazımda sosyal bilimlerde okuyanlara faydası olabileceğini düşündüğüm yirmi kitap öneriyorum.
1) Thinking Fast And Slow(Daniel Kahneman)
Nobel ödüllü kitap ekonomiden siyasete; siyasetten psikolojiye kadar çok geniş bir perspektifte yaşamı anlama ve sorgulama üzerine gündelik deneyimleri de içine alan kısacası düşünmeyle ilgili düşüncelerinizi etkileyebilecek bir kitap olarak karşınıza çıkmaktadır.
2) Capital(Thomas Piketty)
Eşitsizliğin ve servet dağılımının ana tema olarak yer aldığı ekonomi tarihinin; tarihsel ve küresel boyutta ele alındığı bir kitap olarak karşımıza çıkmaktadır.
3)Kapitalizmin Geleceği(Jean-Lue Greau)
Kapitalizmin sorgulanışına yeni ideolojiler ve yeni teknolojiler çerçevesinde farklı anlamlandırmaya çalışan hem geçmişi eleştirel süzgeçten geçiren hem de geleceğe yeni bir bakış açısıyla ayna tutan bir kitaptır.
4)Küreselleşme Sorgulanıyor(Paul Hirst- Grahame Thompson)
Ekonominin uluslararası boyutunu, eğilimlerini, mevcut durumunu ekonomi politikalarını ve yönetiliş biçimini sorgulayan ve küreselleşmenin mevcut durumunu eleştiren ve ekonomik perspektiften küreselleşmeyi irdeleyen bir kitaptır.
5) Görünmeyen Ekonomist(Tim Harford)
Bu kitap ekonomi hakkında merak ettiklerini öğrenme açısından oldukça önemlidir. Ekonomiye teorisel çerçevenin aksine kısa ve farklı örnekler vererek ele almaktadır.
6) ”Dünya Düzdür: Yirmi Birinci Yüzyılın Kısa Tarihi”(Thomas L. Friedman)
21. yüzyılın dünyasını internet ve teknoloji ile nasıl küreselleştiğini aktaran bir kitap olarak karşımıza çıkmaktadır.
7) Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi(Bill Bryson)
Uygarlık tarihinden büyük patlamaya kadar aklınızda tarihle ilgili hangi soru varsa cevabını bulabileceğiniz eşsiz kitaplardan biri…
8)Doğal İktisat(Robert H. Frank)
Kitabın önsözünde belirtildiği gibi ”neden iktisat neredeyse her şeyi açıklar” sorusuna cevap veren güzel bir kitap. Ekonominin gündelik yaşamımızla bağlantısını örnekler vererek harmanlayan ve ekonominin gündelik yaşam deneyimlerinden bağımsız olamayacağını dile getirmektedir.
9)Güçlü Beyin(Ahmet Yıldız)
”Herkeste var olan, ancak herkes tarafından etkili kullanılamayan bir güçtür beyin. Fark edilmesi, öneminin anlaşılması için yüzyıllar geçmesi gerekti. Son otuz yıldır beyin hakkında daha çok şey biliyoruz. Ama bu bilgiler bile okyanusta bir damla misalidir. Beyin hakkında her gün yeni bilgiler, yeni araştırmalar, yeni makaleler yayımlanıyor. Ancak biz onun hakkında hâlâ çok az şey biliyoruz. Hayatını beyinle yöneten “sen”, beynin hakkında daha fazla bilgi ister misin?” diyerek okuyucuda merak uyandıran, psikolojiye ve kişisel gelişime ilgi duyanların okuması gereken bir diğer kitap…
10)Feodal Toplumdan 20. Yüzyıla(Leo Huberman)
Kapitalizmin tarihini merak edenler için feodal toplumun yaşayış biçiminden günümüze kadar olan süreçleri derinlemesine analiz eden sosyal bir varlık olan insanı küresel boyutta irdelemektedir.
11)Karanlık Bir Dünyada Bilimin Mum Işığı (Carl Sagan)
”1996’da ölen Amerikalı astronom Sagan kitapta örnekler vererek boş inançlar ve kendisinin sahte bilim olarak gördüğü şeylere karşı bilimsel düşünceyi savunuyor. Tüm bunları yaparken olaylara şüpheci ve sorgulayıcı bir tavırla yaklaşıyor.” kısacası kitap bilimsel yöntemlerin övüldüğü bilim dışı yöntemlerin karanlık olduğunu dile getirmektedir.
12)Dünya Ekonomisi(Ted Walther)
Kitaptaki tema başlıkta olduğu gibi dünya ekonomisi…. Dünya ekonomisini basit bir dilde anlatması uluslararası ekonomi ve kalkınmayı işlemesi bakımından tavsiye edilesi bir diğer kitaptır.
13)Toplumsal Cinsiyet Ve Bilim Üzerine Düşünceler(Evelyn Fox Keller)
Dünyada inşa edilen toplumsal cinsiyet kalıplarının bilim yönünden eleştirisini dile getirerek modernlik, modernite sorgulamasını ifade etmektedir.
14)Cinnet,Panik Ve Çöküş(Charles P. Kindleberger)
Özellikle ekonomiye ilgi duyanların okuması gereken bir kitap…. Tarih boyunca yaşanan balonları, krizleri ve spekülasyonları derin bir süzgeçten işlemektedir.
15)İknanın Psikolojisi(Robert B. Cialdini)
İş hayatında ve sosyal hayatta ikna kabiliyetinin faydalarını basit bir dilde anlatan kitap.. Eğer ikna kabiliyetinizin zayıf olduğunu düşünüyorsanız bu kitabı mutlaka okumalısınız.
16)Girişimcinin El Kitabı
Girişimci olmak isteyenlerin, yeni bir iş yeri açmak isteyenlerin, piyasaya yeni ürünler sunmak isteyenlerin mutlaka yanında bulundurması gereken güzel bir eser.
17)Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları(John Perkins)
Kısaca kitabın tanıtımında şu sözler geçmektedir: ‘Ekonomik tetikçiler (ET’ler) yerküre üzerindeki ülkeleri trilyonlarca dolar dolandıran yüksek ücretli profesyonellerdir. Dünya Bankası, ABD Uluslar arası Kalkınma Ajansı ve diğer yabancı “yardım” kuruluşlarından büyük şirketlerin kasalarına ve gezegenimizin tabii kaynaklarını kontrol eden birkaç varlıklı ailenin ceplerine para aktarırlar. Kullandıkları araçlar arasında sahte finansal raporlar, hileli seçimler, rüşvet, zorbalık, seks ve cinayet bulunmaktadır. Oynadıkları oyun imparatorluklar kadar eski olmasına rağmen, günümüzdeki küreselleşme sürecinde yeni ve korkutucu bir boyuta ulaşmıştır. Nereden mi biliyorum; ben de bir ET idim. Dünyamızı kimler yönetiyor? Kirli aileler, kirli şirketler… Kalkındırma yalanı altında -milyarlarca dolarlık- şişirilmiş projeler ve bu projeleri ‘bilimsel’ gösteren, üniversite kitaplarına bile geçmiş raporlar, teoriler. Maalesef bu kez komplo değiller! Hedef ülkeler, hedef yöneticiler; ya satılacaklar, ya da ölecekler. Hepsi yaşanmış, hepsi gerçek Yöntem çok, amaç tek: Şirketokrasi İle Yönetilen ‘Küresel İmparatorluk’
Hem psikolojik hem de ekonomiksel açıdan insanı derinden sarsan anlatımıyla dikkat çekmektedir.
18)Mor İnek(Seth Godin)
Bu kitap monotonlaşmanın aksine farklı biri olmanın,aradan sıyrılmanın ne kadar önemli olduğunu eğlenceli bir dille anlatmaktadır.
19)Zengin Baba Yoksul Baba(Robert T. Kiyosaki)
Kitapta zenginlerin neden daha da zenginleştikleri; yoksulların ise ne kadar çok çalışırsa çalışsın yoksul oldukları dile getirilmektedir. İş,para ve finansal açıdan önemli bilgiler vermektedir.
20)Başarının Anahtarları( Napoleon Hill)
Başarılı olmak isteyen ama bir türlü başarıyı elde edemeyenler için sebeplerini ve nasıl başarılı olacağını öğrenmeleri açısından başucu kitaplardan birisi….
Özetle, burada vermiş olduklarım benim ve üniversite hocalarımın tavsiye etmiş olduğu 20 kitap… Bilindiği üzere sosyal bilimler açısından piyasada oldukça fazla kitap bulunmaktadır. Kişisel gelişiminize, hedeflerinize yönelen yolda doğru kitapları okumakta bir hayli önemlidir. Keşif ve merak duygunuzun hiç kaybolmaması dileğiyle…