Öğrenci Kariyeri Banner

Suçluluk Duygusu Hissetmemeniz Gereken 4 Durum

Suçluluk Duygusu Hissetmemeniz Gereken 4 Durum

Bir uyarı sistemi olan suçluluk, sağlıklı hisseden ve düşünen her insanda olması gereken bir duygudur. Her şeyde olduğu gibi suçluluk duygusunu abartılı hissetmek de yaşamınızda olumsuz sonuçlara neden olacaktır. 

Yapılan veya yapılmayan eyleme karşı suçluluk hissetmemek psikopati belirtisi olabilir. Ama hiç suçluluk duygusu hissetmemeniz gereken, sadece olağan yaşam sürecinizde yapılması gereken eylemler de var.  

İşte, suçluluk duygusu hissetmemeniz gereken 4 durumu sizler için derledik. 

1. Bazen İnsanları Hayatınızdan Çıkarmanız Gerekir 

Suçluluk Duygusunu Hissetmemeniz Gereken 4 Durum-1

Çevrenizde olmasını istediğiniz insanlara sadece ama sadece siz karar verebilirsiniz. Çevrenizi şekillendirirken başka hiç kimsenin onayına ihtiyacınız da yoktur. Bu durum sadece sizin için değil, karşı taraf için de bu böyledir. Kimsenin hayatında zorla da kalamazsınız.

En önemlisi de toksik insanların etkilerine maruz kalmak zorunda değilsiniz. Bu insanlar fark ettiğiniz zaman acele ile hayatınızdan çıkarın. 

2. İnsanlara Hayır Demek Kötü Bir Şey Değil 

Suçluluk Duygusunu Hissetmemeniz Gereken 4 Durum-2

“Hayır” diyebilmek bazı insanlar için çok zor. Ama bir kez “hayır” dedikten sonra devamın da geldiğini göreceksiniz, yeter ki ilk adımı atın.  “Hayır” sözünden anlamayan insanları -ısrarcılar- ise hayatınızdan uzaklaştırmalısınız. 

 İnsanlara “hayır” dedikten sonra suçluluk duymamalısınız. Kararlarınız ve eylemlerinizden sadece siz sorumlusunuz.   

3. Herkesi Memnun Edemezsiniz 

Suçluluk Duygusunu Hissetmemeniz Gereken 4 Durum-3

Bazen başkalarını memnun etmeye çalışırken kendi istek ve arzularınızı görmezden geliyorsunuz. Annenizin, babanızın, eşinizin, arkadaşınız vb. insanların sizden beklentileri var ve siz de bu beklentileri karşılamak istiyorsunuz. Ama gerçekten siz bu beklentilere göre hareket etmek istiyor musunuz? Bunu, tüm insan etkilerinden uzaklaşıp bir de kendinize sorun.  

Ayrıca herkesi aynı anda memnun edemezsiniz ve kimseyi de memnun etmek zorunda değilsiniz. Hayatınızın başrolünde siz varsınız, bunun için suçluluk duymanıza gerek yok. 

4. Her Şeyi Yargılayan İnsanlara Hak Ettikleri Cevabı Vermelisiniz 

Suçluluk Duygusunu Hissetmemeniz Gereken 4 Durum-4

İnsanlar bencil varlıklardır ve ilk önce kendilerini düşünürler. Siz de ilk önce kendinizi düşünüyorsunuz ve bu dünyada sizin iyiliğinizi en çok isteyen insan da yine sizsiniz.  İnsanların size ne yapacağınızı söylemesine izin vermeyin. 

Sizin her yaptığınız eylemi takip edip ve bu eylemi yargılamak için fırsat kollayan insanlara ise hak ettikleri cevabı vermelisiniz ve bu cevaptan da pişman olmamalısınız. Herkes kendi hayatından sorumlu. Dünya bir reality show değil, kimsenin onayını veya yargılamasını duymak zorunda değilsiniz.  

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

8 Maddede Toksik İnsanları Tanıyalım!

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Kurtulmanız Gereken 5 Kötü Özellik

Özgüvenli Biri Olmak İçin 4 Yol

Hayır! Diyebilme Gücü


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.