Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Toksik İnsanları Tanıyalım!

8 Maddede Toksik İnsanları Tanıyalım!

Kelime anlamı olarak "zehirli" şeklinde ifade edilen "toksik" sözcüğü aslında bize çok da uzak değil. Çoğumuzun çevresinde kaos ve karamsarlıktan beslenen, sürekli bir şekilde mutsuz olan, bulunduğu konumdan ve sorumluluklarından şikayet eden insanlar var. Bu tarz insanlar maalesef sizi bir adım ileriyi götürmek yerine belki de en dibe çekiyor. Kısaca bu insanları "toksik insan" olarak adlandırabiliriz.

Bu yazımızda toksik insanların belli başlı özelliklerini inceleyeceğiz:

1. Onlar her zaman, her şeyde sizden "daha iyi"dir.

Onlar her zaman, her şeyde sizden daha iyidir.

Hep kendileri anlattıkları sizi dinlemedikleri gibi gerek bir düşünce gerek bir konu gerekse bir iş ve aklınıza gelebilecek çoğu şey hakkında her zaman onlar en iyidir. Çünkü karşılarındaki kişiyi anlamaya çalışmazlar, empati yetenekleri düşüktür. Kendi kendilerini onaylayıp kendilerine not verdiler mi onlar için olay tamamdır. İkinci bir fikir ya da bakış açısı artık onlar için yoktur.

2. Hayallerinizi ve hedeflerinizi desteklemezler.

Hayallerinizi ve hedeflerinizi desteklemezler.

Ben merkezli toksik insanlar, konu karşısındaki insanların hayalleri ve hedeflerine geldiğinde de yine aynı davranışta bulunurlar ve bu zamana kadar kendi başardığı işlere odaklanırlar. Onlar için sizin hayallerinizin ve hedeflerinizin bir önemi olmadığı gibi bu isteklerinizi gerçekleştirebileceğinize de inanmazlar dolayısıyla bu konu hakkında toksiklerden destek göremezsiniz. Zaten onları tanıdığınızda onlardan destek de beklemezsiniz.

3. Hayatındaki kişileri duygusal olarak yorarlar.

Hayatındaki kişileri duygusal olarak yorarlar.

Bizi dinlemiyor, anlamıyor ve desteklemiyorlar. Tüm bunlar yetmezmiş gibi karşılıklı ilişkilerinde sadece kendileri, kendi sorunlarıyla var olmaya çalışıyorlar ve çeşitli manipülasyonlarla bir şekilde sizi kendilerini dinler hale getiriyorlar. Kısaca sizi gerek zihnen gerekse duygusal olarak sömürüyorlar.

4. Her zaman güveninizi kırarlar ve yetersiz hissettirirler.

Her zaman güveninizi kırarlar ve yetersiz hissettirirler.

Hayallerinizi ve hedeflerinizi gerçekleştirebileceğinize inanmadıkları gibi size bu yolda olumsuz düşünceleri ve yorumlarıyla eşlik ederler. Her şeyde en iyi (!) olan toksiklerin, tatmin edilebilme seviyeleri de çok yüksektir bu yüzden onlardan hedeflerinize giden yolda hevesinizi kırıcı ve özgüveninizi zedeleyen yorumlar alırsınız.

5. İhtiyaçlarını ön planda tutmadığınız için sizi suçlu hissettirirler.

İhtiyaçlarını ön planda tutmadığınız için sizi suçlu hissettirirler.

Hem arkadaşlıkları hem de karşı cinsle olan ilişkilerinde karşısındaki kişiden "sadece onun var olduğunu" hisettirmesini ister ve bundan zevk alır. Çevresi sürekli onunla ilgilenmek zorundadır ve bu tarz insanlar çevrelerinden en iyi olduğuna dair sürekli onay almak isterler. Bu davranışları göremediğinde de size karşı direkt bir cephe alıp sizi suçlarlar.

6. Sürekli size yalan söylerler, asla sözlerini tutmazlar.

Sürekli size yalan söylerler, asla sözlerini tutmazlar.

Kendi sorunları ve ihtiyaçları söz konusu olduğunda karşısındaki insanı suçlu konumuna bile getiren toksikler, aynı şey karşı taraf için söz konusu olduğunda ortadan kaybolurlar ya da size yalanlarıyla eşlik ederler. Sizi dinlemeyi bilmedikleri için anlattığınız olayları anlayıp gerçekçi yorumlarda bulunamazlar. Sizden verdiğiniz sözleri tutmanızı ve hatta gerçekleştirmenizi ister fakat kendileri söz tutmayı bilmezler.

7. Başarılarınızdan asla mutlu olmazlar.

Başarılarınızdan asla mutlu olmazlar.

Sizi desteklemeyen ve size inanmayan bu insanların siz başarılı olduğunuzda da sizin için sevineceğini düşünmediniz herhalde. Unutmayın onlar her şeyde (!) en iyi olduğu için bir başkasının başarısı onları rahatsız bile edebilir.

8. Sorunlarını dinleyen ve yardım eden her zaman sizsiniz, sizin yaşadığınız problemlerde yanınızda olmazlar.

Sorunlarını dinleyen ve yardım eden her zaman sizsiniz, sizin yaşadığınız problemlerde yanınızda olmazlar.

Bir insanı anlayabilmek... Bir insanı anlayabilmek o insanı tanısanız bile zordur bazen. Anlamaya çabalamak ve karşınızdaki insana yanında olduğunuzu hissettirmek ise bambaşka bir duygudur. Empati yetenekleri düşük, sizi anlamayan ve sizi anlamaya çalışmaya çabalamak bile istemeyen toksik insanlar sizin sorunlarınızla ilgilenmezler çünkü onlar için önce kendileri ön sıradadır. 

Zaman zaman hepimizin hayatına böyle insanlar girer. Önemli olan bu insanları tanıyabilmek ve analiz edebilmek. Sizi bu derece kullanıp yıpratan, sömüren, yoran ve sizi değersiz hissettiren insanları hayatınızdan hemen çıkartmalısınız. 

İnsan, en çok zaman geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır.

Jim Rohn

Özgün İçerik


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.