Öğrenci Kariyeri Banner

Renklerin İş Hayatında Kullanılışı

Renklerin İş Hayatında Kullanılışı

haberresim261214163219                         renk-puh3ggaq


KIRMIZI- İştahı açar. O yüzden dünyadaki gıda firmalarının hepsinin logosu kırmızıdır.(Coca Cola, Pizza Hut, Mc Donald's, Ülker, Lay's, Burger King...)




  • Kırmızı tansiyonu yükseltir ve kan akışını hızlandırır. O yüzden gençliğe hitap eden markalar da logo ve ürünlerinde kırmızı tercih edilir.( Levi's, Le coq Sportif, Puma...).Spor arabalarda da ateş, adrenalin ve gençlik simgesi kırmızı tercih edilir.


Kırmızı; cinsellik, enerji, kan, skandal, arka sayfada garanti mayolu bir kadın resmi demektir. Dergi ve gazete grupları bu yüzden kırmızı logo kullanırlar. Ciddi bir gazete çıkardıklarında ise maviyi tercih ederler.


YEŞİL- Vejetaryenliği temsil eder. Yeşil doğanın kendisidir.




  • Yeşil güven verir. O yüzden bankaların logolarında en çok tercih ettiği iki renkten biridir.

  •  Ev içinde rahatlatıcı bir renktir, yaratıcılığı körükler. Batıda büyük otellerin mutfaklarındaki duvarları aşçıların yaratıcılığını artırmak için yeşile boyarlar.

  • Yeşil sakinleştiricidir. Yeşil alanlarda insanların daha az mide ağrısı çektikleri tespit edilmiş. Sakız paketlerinde, sebze satılan yerlerde de yeşil en çok tercih edilen renktir.


SİYAH- Gücü ve tutkuyu temsil eder.




  • Hırsın da bir ifadesidir. İş görüşmelerinde sorarlar: ''Şirketimiz işe başladığınızda size bir araba verecek, ne rengi tercih edersiniz?'' 'Siyah' cevabını verirseniz, şirket; hırslı, yükselmeyi bekleyen bir eleman geliyor, diye düşünür.

  • Işığı yok eder. Siyah konsantrasyonu en çok getiren renktir. Einstein konsantre olabilmek için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan bir odaya girer ve öyle düşünürdü.


MAVİ- Sonsuzluğu, otoriteyi ve verimliliği çağrıştırır. O yüzden dünyadaki firmaların yarısından fazlası logolarında maviyi kullanırlar.




  • Yeme içgüdüsünü azaltan bir renk, o yüzden fast food zincirleri içeride mavi hiçbir şey kullanmazlar.

  • Süt ve süt ürünleri de sağlıklı, fakat şişmanlatıcı olmadıklarını anlatmak için maviyi ve yeşili tercih ederler.


Amerika'da bir ilkokulun duvarlarını beyaz ve portakal renginden maviye çevirirler, çocukların notlarının yükseldiğini, yaramazlıklarının azaldığını görürler. 

TURUNCU- Çabuk dikkat çeker. Eğer bir ürün ve markada ise, bu ürün herkes için imajını verirsiniz. İnsanlar o kapıdan içeri rahat girebileceklerini hissederler.

  • Turuncu renk bulunduğu grubu sayıca çok gösterir.

  • Amerika'da cezaevlerinde ki tutukluların turuncu giydiğini görürsünüz. 2002 Ocak ayında Küba'ya getirilen El Kaide örgütü üyeleri turuncu üniformalarla hücrelere kondular, açıklamada , kaçmaya kalkarlarsa kolay fark edilebilmeleri için dendi.


GRİ- Ağır bir renktir; hareketsizliği ve yavaşlığı temsil eder. Silahlı Kuvvetlerde her yeri griye boyarız. Kapılar, kaloriferler; devlette de her şey gridir. Puslu belirsiz bir hava gibi yaratıcılığı da öldürür.

MOR- İnsanları bilinçaltında korkuttuğu tespit edilen bir renk.

PEMBE- Pembe giyenlere, hizmetlerinden dolayı ödeme yaparken kendimizi daha rahat hissettiğimizi tespit edildi.

  • Bir grup deneğe çeşitli renklerdeki kurabiye kutularını gösterip ''Sizce en iyi kurabiyeler hangisinde?'' Sorusu sorulduğunda çoğunluğun pembe kutuda en lezzetli kurabiyelerin olduğunu düşündükleri görülmüş O yüzden çikolata ve kurabiye kutuları pembe ile eflatun arası bir renkte seçilir.


SARI- Geçiciliğin ve dikkat çekiciliğin ifadesidir. O yüzden dünyada ki çoğu taksi sarıdır. Dikkat çeksin ve geçici olduğunu bilsinler diye. Araba kiralama firmaları logolarında hep sarıyı kullanırlar. ''Ürün geçici, lütfen geri getirin!'' demek istiyorlar.

  • O yüzden dünyada hiçbir banka, ambleminde bildiğimiz düz sarıyı kullanmaz (portakal, bronz yada bakır kimi zaman yer alabilir). Paranın geçici değil kalıcı olmasını isterler. '' Parayı yanıtın ve unutun lütfen'' demenin bir yoludur bu.

  • Sembolizmde sarı; geçiciliği, ölümü hatırlatır. Muhteşem Gatsby filminin başlarında Gatsby'nin arabasının sarı olduğunu gördüğünüzde filmin sonunda öleceğini anlarsınız.

  • Sarı odalarda çocukların daha çok ağladığı, büyüklerin daha sinirli oldukları tespit edildi.


BEYAZ- İstikrarı, devamlılığı ve temizliği simgeler. Yine Muhteşem Gatsby'de, ana karakterlerden Daisy (papatya)

iyiliğin timsalidir ve roman boyunca üzerinde beyaz giysiler vardır.

Bu yüzden eğer üzerinizde fazlaca şaibeler olan bir politikacıysanız, beyaz ağırlıklı kıyafetleri seçmelisiniz. Beyaz elbiseler sizin temiz olduğunuz imajını verir.


  • 2002 yılındaki genel seçimlerde üzerinde en çok şaibe olan iki lider halkın karşısına beyaz gömlek ve döpiyeslerle çıktılar. Biz de inandık.



Peki iş görüşmelerinde hangi renk arabayı seçmeliyiz?


  • Lacivert, mavi ve gri genel anlamıyla istikrarlı, iyi çalışacak disiplinli elemanın ipucudur.

  • Kırmızıyı seçmişse; gezmeyi tozmayı seven, işten çok aşk düşünen bir elemanla karşı karşıya olabilirsiniz.

  • Sarıyı seçmişse; fazla uzun çalışmayacak, geçici bir elemanı anlatabilir.

  • Beyazı seçmişse; yavaş ama kalıcı, güvenilir, devamlı bir personel.

  • Siyahı seçmişse; yükselmeyi hedefleyen, hırslı, tuttuğunu koparan.

  • Yeşili seçmişse; uyumlu, problem çıkarmayı sevmeyen, yaratıcı

  • Moru seçmişse; ani duygusal iniş ve çıkışlar olabileceğinin göstergesidir.


 

KAYNAK- Dikkat Vücudunuz Konuşuyor! (177-192) (AHMET ŞERİF İZGÖREN)

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.