Öğrenci Kariyeri Banner

Kişisel Sınırların İçin Olması Gereken En Normal 8 Durum

Kişisel Sınırların İçin Olması Gereken En Normal 8 Durum

Çok emek harcadığın ilişkileri noktalamaya korkmak, emeklerin hatrına kendini olmak istemediğin rollere koymak, haklıyken bile özür dileyen olmak, sarsılmış güven ve aidiyet duygularıyla yola yeniden çıkmak, tükenmiş duygu ve arzularla yeni başlangıçların kapısını tırmalamak, insanların yanlış tutumlarına (sırf değer vermek adına) alkış tutmak, iletişimi tüm yoksunluklarına rağmen dinamik tutmaya çalışmak ve tüm bu saydıklarımız uğruna kendini hırpalamak...

Ne kadar da kaçıp kurtulman gerektiğini kırmızı alarmla bildiren ama bir o kadar da hayatının orta yerine saplanıp kalmış alışkanlıklar değil mi? İşte bunların hepsi bilinçsizce sana hükmetmiş yalnızlık korkusu ve kontrolsüzce tasarlanmış bir savunma mekanizmasıdır. İnsan hayatla olan davasında en çok kendine borçlanır. Varoluş piyangosunun sana vurduğu bu dünyadan ayrılmadan önce normale dönmek ve normali kabullenmek en doğal hakkın. 

Peki bu alışkanlıkların asıl normali nedir? 

 

1. İnsanlara istediğin kadar "hayır" diyebilirsin ve bu çok normal. Kimse, senin kararlarının kabul mercisi olmadığı gibi sen de kimsenin onay butonu değilsin!

NO

 

2. İçine birini almakta çok seçici olduğun sınırların olması gayet normal. Senin nefes aldığın bir habitatın var!

kurallar

 

3. Bazı durumlarda kendin için en iyi olanı seçmen çok normal. Seçimlerin birilerini kırmış olsa dahi!

seçim

 

4. Kimseyi memnun etmek zorunda değilsin. Bu tavrın bazılarına çok bencilce gelse de çok normal. Kimsenin kafesinde bir sirk hayvanı değilsin!

tartışma

 

5. Bazen iyi hissetmek için yalnız kalmaya ihtiyacın olması çok normal. "Başarılı insanlar sık sık yalnız kalırlar!"

yalnızlık

 

6. Sana iyi hissettirmeyen arkadaşlıkları, ilişkileri bitirmek istemen çok normal. Kesemediğin kangrenli parmak yalnızca külfet olur. Çünkü zaman geçtikçe senin, ne o ilişkileri beslemeye ne de taşımaya gücün yeter!

arkadaşlık

 

7. Hatan olmadığını düşündüğün durumların sorumluluğunu almak istememen çok normal. Bu korkaklık ya da kaçmak değildir. İnsan kimi zaman yersiz tevazu ve fedakarlıklarla en çok kendi hakkına girer ve yine en çok sınırlarını ihlal eder!

reddetmek

 

8. İnsanlarla anlaşmak için onlar gibi davranmak istememen çok normal. Sevdiğin insanlara ayak uydurmak, onların şeklini almak değildir. İnsani ilişkiler alışveriş üzerine kuruludur. Ya kendinden bir şey verir ya da karşı taraftan bir şey alırsın. Hiç yoksa ortak paydada buluşursun. Bunları reddeden ve daima senin uyum sağlamanı, senden sınırların dışına çıkmanı talep eden insanlar "toksik insan" kategorisindedir. Bu da insani etkileşim bazındaki alışverişin kurallarına aykırıdır. Toksik insanlarla yola devam etmeye çalışmak, hayatta kendi adına yaptığın en zararlı yatırım olacaktır. Güçlü ilişkiler kimliğini gasp etmeye ihtiyaç duymaz!

yalnız insan

Özgün İçerik

İlgini çekebilecek bir diğer içeriklerimize göz atmaya ne dersin?

8 Maddede Toksik İnsanları Tanıyalım

Psikolojinizin Çok Güçlü Olduğunu Gösteren 8 Özellik

Özgüvenli Biri Olmak İçin 4 Yol

Psikolojik Sağlamlığı Artırmak İçin 8 İpucu


Fatma Oral

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Fatma Oral..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.