Öğrenci Kariyeri Banner

Erasmus'a Gidecek Olanlara Tavsiyeler - 1

Erasmus'a Gidecek Olanlara Tavsiyeler - 1
Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında 2007-2013 yılları arasında uygulanmış olan hayat boyu öğrenme ve gençlik programlarının yerine uygulanacak olan yeni programdır.

Bu yazıda üniversite hayatında Erasmus programına öğrenci olarak katılmak isteyecek olanların dikkat etmesi gereken veya bilgilenmesinde fayda olabilecek konular anlatılacaktır. Bu yazı dizisinin bir önceki bölümünde Erasmus öğrenci değişim programı hakkındaki temel bilgilerden bahsedilmişti. Hayat pahalılığına göre kategorize edilmiş şekilde öğrencilere verilen hibe miktarları, en çok tercih edilen Avrupa ülkeleri ve bu değişim programına katılmak için öğrencilerde aranan ön koşullar incelenmişti.

Erasmus+ programının genel esasları ve uygulama şekilleri çoğu zaman farklı üniversiteler arasında benzerlik gösterse de, Erasmus programına katılacak öğrencilerin en sağlıklı bilgiyi alabilecekleri yer, Türkiye’deki kendi okullarının değişim programı ofisleri veya koordinatörlükleridir.



 

Bu programa katılmayı düşünenlerin öncelikle yapması tavsiye edilen, Türkiye’deki üniversitelerinin hangi yabancı üniversitelerle Erasmus değişim anlaşması olduğunu öğrenmektir. Bu öğrenildikten sonra, listedeki anlaşmalı okulların önceden araştırılmasında fayda vardır. Eğitim şartları, ülke koşulları, gidilmesi halinde alınacak hibe miktarı, vize gerekliliği gibi durumların bilinmesi öğrencinin sonraki aşamalarda doğru tercih yapmasına katkıda bulunacaktır.

Araştırma safhası geçildikten sonra sıra tercih yapmaya gelir. Üniversitelerin Erasmus+ değişim programı için tercih yapacak olan kendi öğrencilerinin skorunu hesaplamak için kullandığı formüllerin birbirinden farklı olması olasıdır, bu sebeple daha detaylı bilgi almak için değişim ofisine başvurulmasında fayda vardır. Tercih aşamasına gelindiğinde öğrenci liste halinde 1 akademik dönem veya yılını orada eğitimine devam ederek geçirmek istediği üniversiteleri belirtir. Öğrencilerin tercih ettiği üniversitelere yerleştirilme aşaması geçildikten sonra, gerekli hazırlıklara başlanması gereklidir.

er4_790x445

Not: Öğrencilerin Erasmus planı genellikle o anda okumakta oldukları sınıftan hemen sonraki dönemi veya yılı kapsadığı için, Erasmus programı ile gidecekleri okul ve ülkeyi araştırırlarken hali hazırda kendi üniversitelerinde eğitimlerine devam ediyor olmaları olasıdır. Bu yüzden öğrencinin nereye gideceği  belli olunca kısa sürede araştırma yapmaya başlaması tavsiye edilir.

Erasmus programı kapsamında eğitim görmek için yabancı ülkeye gidilirken alınması gereken vize türü turistik değil, maksimum 6 aylık süreyi kapsayan, çoğu ülkenin “kısa dönemli eğitim vizesi” olarak tabir ettiği vizedir. Öğrenciler tarafından çoğunlukla merak edilen bir konu, sahip olunan pasaportun yeşil veya bordo pasaport olması durumunda bir Avrupa ülkesine Erasmus+ programı aracılığıyla gidilirken vize almaya ihtiyaç duyulup duyulmadığıdır. Bir Avrupa ülkesinde kısa dönemli eğitim görebilmek için o ülkeden eğitim amaçlı vize alınması şarttır.

er3_790x445

Dikkat gerektiren bir başka husus, kendi üniversiteniz ve karşı eğitim kurumuyla yapılacak olan değişim anlaşması, ders seçimi, hibe sözleşmesi gibi evrakların ve işlemlerin takibini sağlamaktır. Bu işlerin zamanında ve eksiksiz yapılması öğrencinin lehine olacaktır. Mutlaka bu tarihler takip edilmeli, gerekli başvuru ve işlemlerin zamanında yapılmasına özen gösterilmelidir. Akılda bulundurulması gereken başka bir konu da resmi tatillerdir. Bazı durumlarda yalnız Türkiye’nin resmi tatillerini ve çalışma saatlerini takip etmek yeterli olmayabilir, eğitim görülecek olan ülkenin de tatil günleri ve çalışma saatleri göz önünde bulundurularak hazırlık yapılması, olası aksiliklerin önüne geçer.

Bu yazıda anlatılan bilgiler genel olarak yol göstermeyi amaçlar, her ülkenin ve eğitim kurumunun farklı prosedürlere sahip olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Özgün İçerik: Pınar Arabacı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.