Öğrenci Kariyeri Banner

Erasmus Hakkında Temel Bilgiler

Erasmus Hakkında Temel Bilgiler
Erasmus Değişim Programını, en azından ünviversite hayatı boyunca duymayan yoktur herhalde. Hele ki öğrencinin okuduğu okul ve fakültesi/bölümü bu ve bunun gibi öğrenci değişim programlarını destekliyor ve teşvik ediyorsa; arkadaş grupları arasında sıklıkla konuşulan konulardan birinin değişim programlarıyla yurtdışına okumaya gitmek veya Erasmus yapmak olması kaçınılmaz.

Yazının başında belirtmeliyim, bu yazıda anlatılan program, Erasmus Öğrenci Değişimi ve Hareketliliği Programıdır, Erasmus Staj Programı değil.

donload3_790x445

Peki bu Erasmus programının ismi nereden geliyor? Kısaca tarihçesine bir göz atalım. İsmini Avrupa Rönesansı'ndaki klasik edebiyat araştırmacısı ve ilahiyatçı Desiderius Erasmus'tan alan bu değişim programı; 1987 yılından itibaren, 6-12 ay arasında ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile öğretim üyelerinin değişimini desteklemekte.

Bu programdan, en az 250.000 öğrenci faydalanmıştır ve toplam bütçesi yarım milyar dolara yakındır. Peki bu bütçe nereden geliyor? Erasmus programının bütçesi, Avrupa Birliği’nin katılımcı ülkelere özel olarak ayırdığı fonlar tarafından finanse ediliyor. Bu fonlar, öğrenciye masrafları için verilecek hibe miktarına göre kategorize edilmiş ülkelere bölünüyor.

Erasmus programı ile gidilebilecek ülkeler, hayat pahalılığına göre 3 kategoriye ayrılmış durumda.

  • 1.kategori, yani en pahalı olan ülkeler: Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre ve Birleşik Krallık. Öğrenci bu ülkelere program kapsamında gitmesi halinde aylık 500 Euro Öğrenim Hibesi alıyor.

  • 2.kategorideki ülkeler: Belçika, Hırvatistan, Çekya, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye.  Öğrenci bu ülkelere program kapsamında gitmesi halinde aylık 400 Euro Öğrenim Hibesi alıyor.

  • 3.kategorideki ülkeler: Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Slovakya, Romanya, Makedonya.  Öğrenci bu ülkelere program kapsamında gitmesi halinde aylık 300 Euro Öğrenim Hibesi alıyor.


download4_790x445

Öğrenci, hesaplanan hibe miktarının yüzde 80’ini yurtdışına çıkmadan önce veya çıktıktan kısa süre sonra hesabına yatırılmak suretiyle alır. Kalan yüzde 20 ise kendi ülkesine dönüş yaptıktan sonra tekrar hesaplanır ve şartları yerine getirmesi durumunda hesabına yatırılır. Daha detaylı bilgi için bkz

 

Erasmus Programı ile en çok öğrenci kabul eden ülkelerin İspanya, Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya olduğu görülüyor. Yurt dışına en çok öğrenci gönderen ülkeler ise sırasıyla İspanya, Fransa, Almanya, İtalya ve Polonya.öğrenci

Peki, Erasmus Değişim Programı'na gidebilmenin bazı önkoşulları neler?


  • Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa Birliği ya da Avrupa Ekonomik Topluluğu ülkelerinden birinin vatandaşı olmak,


  • Hazırlık sınıfı hariç üniversitede 1 yılı dolmuş olmak,


  • Erasmus Programı’na dahil olan bir bölümde okumak,


  • Belirlenen süreler içerisinde üniversitenin, enstitünün ya da dengi bir eğitim kurumunun Erasmus Koordinatörlüğü’ne başvurmuş olmak,


  • Aranan akademik başarı ortalaması şartlarına uymak (genellikle not ortalamasına göre)


  • Dil yeterliliğini yerine getiriyor olmak (genellikle sınav yoluyla)


 

Erasmus Değişim Programı ile yurtdışına gidecek olanlara eğlenceli, başarılı ve yeniliklerle dolu bir dönem dileriz.

-Pınar Arabacı

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.