Öğrenci Kariyeri Banner

Bu Egzersizlerle Unutkanlıktan Kurtulacaksınız!

Bu Egzersizlerle Unutkanlıktan Kurtulacaksınız!

Günlük yaşamda sıklıkla bir şeyleri unuturuz. Söyleyeceğimiz sözü, birinin ismini ve koyduğumuz eşyanın yerini gibi daha birçok örneği ekleyebiliriz. Bu durumu yaşamamız aslında çok normal. Yaşımız ilerledikçe hafızamızın bir kısmını kaybederiz. Bu süreci geciktirerek, unutkanlıktan kurtulmak için 10 kolay egzersiz belirledik.

1. Aktif Olmayan Elinizi KullanınEl

Sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elinizi kullanmayı deneyin. Ya da tam tersi, sol elinizi kullanıyorsanız, sağ elinizi. Yazı yazarken, yemek yerken vb. gibi günlük işlerinizi yaparken arada bir böyle pratik yapabilirsiniz. Buradaki amaç aslında, beyindeki pasif olan tarafı, aktif hale getirmektir.

2. Günlük Yaptığınız İşlerin Bazılarını Gözleriniz Kapalı Yapın

Gözü Kapalı Yapmak

Günde kaç saat telefonla oynadığınızı, dolabınızda kaç bardak olduğunu ya da gün içinde ne kadar adım attığınızı biliyor musunuz? Bilmemek çok normal çünkü bu konuları gün içinde düşünmüyoruz ve bu yüzden dikkat etmiyoruz. Günlük işlerin birkaçını (örneğin evde yürümek, bardakları yerleştirmek, duş almak gibi) gözleriniz kapalı olarak yaptığınızda beyninize daha fazla sinyal gider ve böylelikle daha fazla şeyi hatırlar hale gelirsiniz.

3. Sabah Rutininizi Değiştirin

Sabah Rutini

Genellikle hepimizin değişmeyen sabah rutinleri vardır. İşe ya da okula gidiş yolumuz, uyandıktan hemen sonra telefonda gezinmek gibi.  Ancak arada bir bu rutinleri değiştirmek, beyni aktif hale getirir. Rutinden çıkarak, günlük işlerin sırasını ya da şeklini değiştirmeniz bile beyni uyanık tutmanıza yeterli olacaktır.

4. Nesnelere Baş Aşağı Bakın

Tersten Bakmak

Nesnelere baş aşağı bakmayı hiç denediniz mi? Çocuklar bunu oyun sanarak bilinçsizce yapar ama aslında çok faydalı bir eylemdir. Gün içinde nesnelere tersten bakmak, beyninizin onları yorumlamasını sağlar.

5. Bozuk Paralarla Oynayın

Bozuk Paralar

Bir kabın içine bozuk paraları doldurun. Her gün düzenli olarak bakmadan, dokunarak hangi para olduğunu bulmaya çalışın. Böylelikle dokunarak anlamaya çalıştığınızda, beyninizi aktif hale getirmiş olacaksınız.

6. Farklı Tatlar Deneyin

Farklı Tatlar

Her zaman aynı yemeği yiyorsanız artık değişim zamanı! Yeni bir yemek denemek, beyninizi aktif hale getirir ve yiyeceklerin kokusunu sinyal olarak gönderir. Bu sinyaller beyninize yeni hisler, yeni duyumlar kazandırır.

7. Yüksek Sesle Okumalar Yapın

Yüksek Sesle Okumak

Yüksek sesle okuma yapmak beyninizin uyanmasını sağlar. Sesli olarak okumak her zaman mümkün olmasa da vakit buldukça denemelisiniz. Eğer benim buna vaktim yok diyorsanız, sesli kitapları dinlemek de benzer etkiyi yaratacaktır.

8. Beyninize İşlevsellik Kazandırın

Beyin

Beyninize işlevsellik kazandırmak için iyi beslenmeniz gerekir. Yeterli miktarda vitamin ve yağ almak bunun için önemlidir. Örneğin yumurta, ceviz, brokoli, zerdeçal, ceviz yağı besleyici gıdalara örnek verilebilir.

9. Sosyalleşmeye Önem Gösterin

Sosyalleşmek

İnsanlarla iletişim kurduğunuz her an beyniniz bilgi alış-verişindedir ve tüm uyaranlara karşı açık haldedir. Farklı düşünce yapısına sahip kişilerle konuştuğunuzda bu yüzden daha verim olur. Bunun nedeni yeni fikirleri almak için hazır hale gelirsiniz ve bilişsel yeteneğiniz olumlu anlamda etkilenmiş olur.

10. Tüm Duyularınızı Bir Arada Kullanmaya Çalışın

Koklamak

Bir şey dinlerken aynı anda not almak, yemek yaparken film izlemek, bahçe işleriyle ilgilenmek gibi faaliyetleri aynı zamanda yapmak çoklu görev yeteneklerinizi geliştirecektir. Sebze ve meyveleri koklayarak ve dokunarak satın almanız da bu durum için iyi bir örnek olabilir. Böylelikle odaklanma süreniz artarak, beyin gücünüz artmış olacaktır.

Bu içeriklerimizi de okuyabilirsiniz: 

Hücresel Hafıza: Dengeni Kur!

Hafızanızı Geliştirmek İçin 10 Doğal Yol

Kötü Anıları Hafızadan Silmek Artık Mümkün

 

 


Beyza Narin

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Beyza Narin..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.