Öğrenci Kariyeri Banner

Yüzyılların Oyunu Satranç

Yüzyılların Oyunu Satranç
Satranç, tarihi Mısır’a dayanan, 4000 yıldan fazla süredir oynandığı düşünülen bir zeka ve strateji oyunudur. Çin’de, Mezopotamya’da, Anadolu’da oynanan bu oyuna ilk isim Hindistan’da M.S. 3.-4. yüzyıllarda verilmiştir ve adına ilk önce “Çatarunga” denmiştir. Daha sonra çeşitli göçler, ticaret ve fetihlerle beraber oyun Avrupa’ya ve dünya geneline yayılmıştır.

gamesintvandmythology1

Genel olarak oyunun kurallarına değinecek olursak, satranç tahtası 64 kareden oluşmaktadır, kareleri oluşturan sütunlar a’dan h’a kadar isimlendirilirken satırlar numaralalar ile isimlendirilir. Bu şekilde her oyuncunun hamlesi isimlendirilir. Satrançta siyah ve beyaz olmak üzere iki taraf vardır. Her iki tarafın eşit taşı vardır ve bu taşlar kraliyet koruyucularını ve kralı temsil eder. Taşlar şu şekilde isimlendirilir: piyon, at, fil, kale,vezir ve şah. Her taşın belirli bir ilerleyiş şekli ve puanı vardır. Oyuna ilk önce beyaz taraf başlar. Oyun süreli ya da süresiz oynanabilir, bir tarafın pes etmesi beklenebilir ya da karşı taraf mat olana kadar mücadele sürer. Bir diğer seçenek de “pat”dır, beraberlik anlamına gelir.

hobby-chess-your-move-mike-savad

Satranç oynamak bireylere birçok açıdan yardımcı olur ve gelişimlerinde büyük rol oynar. Öncelikle satranç planlı hareket etmeyi, zamanı iyi kullanmayı aşılar. Çünkü süreli oyunlarda kısa zamanda, baskı altında her ne kadar hata yapılması beklense de satranç oynayarak zamanı iyi kullanmayı öğrenebilir ve kısa sürede iyi planlar yaparak sağlam seçimler yapmayı kendimize aşılayabiliriz. Satranç oldukça dikkat gerektiren bir oyundur. Dikkat eksikliğinden yakınan insanların satranç ile dikkatlerini toparlamayı öğrenmeleri ve bunu kendi hayatlarına yansıtmaları kaçınılmazdır. Ayrıca satranç bireylere olumlu bir hırs duygusu yükleyerek motivasyonu arttırır ve başarma isteğini bir adım ileri taşırken hayatın gerçeğini, yani her zaman da başarılı olamayabileceğimizi bize gösterir. Yani aslında satranç her daim yaşamamızın parçası olması gereken bir oyun. Eğer yeterli imkanlar dahilindeyse, küçük yaşlarda satranca başlamak bireyleri hayata daha iyi hazırlayacak ve yetişkin bir insanın satranç üzerinden öğrenebileceklerini daha detaylı ve kalıcı olarak kavrayacaktır.

chess

Satranç oynamak istiyor ama çevrenizde oynayacak insanlar bulamıyorsanız, tabii ki bunun bir çözümü var. Online olarak binlerce insan dünya çapında 24 saat satranç oynuyor. Aşağıdaki linklerden en çok satranç oynanan sitelere ulaşabilir, bu siteler aracılığı ile başkaları ile satranç oynayabilirsiniz. Aynı zamanda kendinizi geliştirmek isterseniz bu sitelerde oldukça fazla alıştırma da mevcut.

Chess.com

Lichess

Eğer hiç satranç bilmiyor ve öğrenmek istiyorsanız, şehrinizdeki satranç federasyonlarına gidebilir, belediyenin açtığı ya da tercih ettiğiniz özel kurslara katılabilirsiniz. Elbet evde oturup öğrenmek isterseniz tek yapmanız gereken kendinizi internet sayfalarına ve videolara bırakmak.

Satranç beyaz perdeye de çeşitli şekillerde yansımış bir oyun. Bunun en güzel örneklerinden birisi ise 2014 yılında Edward Zwick tarafından yönetilen ve başrolünü Tobey Maguire’nin oynadığı Pawn Sacrifice (Şah Mat) isimli film. Film 1972-1975 yılları arasında Dünya Satranç Şampiyonu olan Robert Fischer’ın hayat hikayesini ve satranç kariyerini güzel bir anlatımla ele alıyor. Film hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki fragmana tıklayabilirsiniz.

pawn-sacrifice

Pawn Sacrifice Fragman

Umarım bu yazı sizi hemen tozlu satranç tahtanızı raftan indirmeye, satranç oynanacak yerleri ve öğrenme/geliştirme amaçlı kursları bulmaya itmiştir. Hepinize keyifli oyunlar :)

Özel İçerik Gizem Gençer

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.