Öğrenci Kariyeri Banner

Yüksek Lisans Yapmanız İçin 5 Sebep!

Yüksek Lisans Yapmanız İçin 5 Sebep!
Aylardan Temmuz, kimi üniversiteler için yüksek lisans başvuruları başladı bile... Adayların bir kısmı heyecanla sonuçlarının açıklanmasını bekliyorken kimileri içinse çoktan bu telaş bitti. Peki bu kadar üniversite mezunu neden yüksek lisans yapıyor.  Elbette herkesin bu soru için çok çeşitli yanıtları var; bir alanda uzmanlaşmak, daha kolay iş bulmak, daha kolay araştırma yapabilmek vs.  İşte size yüksek lisans yapmanız için tam 5 sebep:

1) UFKUNUZU GENİŞLETMEK İÇİN

Üniversitelerde lisans eğitimlerinin birçok bölümünde ilk üç yılda eğitim çok tekdüze gidiyor. Genellikle öğrenciler üçüncü sınıfın sonlarına doğru, mesleklerinin getirdiği dertlerini anladıklarını söylüyorlar. Belki de bu yüzden üniversitede dördüncü sınıf birçok öğrenci için çok eğlenceli ve ufuk açan bir yıl oluyor. Bu eğlenceli ve bir o kadar da öğretici yılda üniversite öğrencileri bireysel olarak yapacakları veya yapamadıkları şeyleri görebiliyor. Bu doğrultuda kafasında planlar yaparken ve bir o kadar da hevesliyken zamanın nasıl geçtiğini anlayamıyor ve üniversite hayatı son buluyor. Oysa bir alanın bu kadar derinine inince, insanın kafası daha çok bu konularla meşgul oluyor. Gerek kendi alanınızda gerekse başka alanlarda bilgi birikimlerinize yenilerini ekleyip bu konular hakkında söz sahibi olup daha çok düşünmek ve eksikliği hissettiğiniz problemleri çözmek, yüksek lisans yapmak için en güzel sebeplerden biri. Bu sayede hem bilim üretme hem de üretilen bilimi inceleme fırsatı yakalarsınız.

knowledge-1052010_960_720

2) BAĞIMSIZLIĞINIZI İLAN ETMEK İÇİN

Hepimizin bildiği bir gerçek şu ki: Türkiye’de öğrenciler, kendilerinden çok aileleri için okuyor. Hatta bazı veliler üniversitede, sınavlarda alınan notlardan, yapılan stajlara kadar birçok şeyi takip ediyorlar. Yeri geldiğinde, annelerimiz, babalarımız kendi arkadaşlarıyla kariyer planlamamızla ilgili adeta konseyler kurup, tüyolar alıyorlar, ve bizlere “bankaya gir, orada çok para varmış” , “kurumsal şirkete gir, orada tatil hakkın oluyormuş” ya da “devlet en garantilisi yavrum.” gibi cümlelerle geliyorlar. Bu yüzden lisans eğitiminde bazılarımız hala kendileri için değil, başkaları için bir şeyler yaptığını düşünüyor. Lisansı bitirdiğimizde ise bu baskı bitiyor. Üzerinizde herhangi bir baskı olmadan, kendinize bir şeyler katmak için istiyorsanız, işte en güzel fırsat burada doğuyor, yüksek lisansla birlikte ipleri elinize alabilirsiniz.

graduation-1449488_960_720

3) KENDİNİZİ TANIMAK VE POTANSİYELİNİZİ KEŞFETMEK İÇİN

Araştırmacı bir birey misiniz? Çoğumuz bu soruya tabii ki evet olarak cevap versek de aslında net olarak cevabını bilmiyoruz; çünkü gerçekten araştırma yapmak nedir bilmiyoruz. Araştırma nedir, nasıl yapılır, ne şekilde sonuçlar duyurulur? Bunlar hiçbir zaman bizlere net olarak maalesef anlatılmıyor. Oysa, lisans sırasında birçoğumuz kısa süreli de olsa bir staj yapmış oluyoruz ve iş dünyasında neler olduğunu az çok öğreniyoruz. Belki de bu sebepten dolayı, araştırmacı olmayı hiç düşünmeden elimizin tersiyle itip, iş dünyasına atılıyoruz. Fakat yüksek lisans, araştırma bilimsel araştırma dünyasının kapılarını açan bir anahtardır ve tanımak için en ideal yoldur. Böylelikle bu süreçte ilk sorulan soruya da yanıt arayabilirsiniz. Ayrıca yüksek lisans, doktora kadar uzun ve meşakkatli de değildir. Eğer, akademik dünyayı tanımak ve araştırmacı olmak isteyip istemediğinize bilerek karar vermek isterseniz yüksek lisans yapabilirsiniz.

464978966

4) İŞ HAYATINIZA “1-0” ÖNDE BAŞLAMAK İÇİN

Biz gençler bugünlerde sadece lisans eğitiminin yeterli olmadığı bir iş dünyası ile karşı karşıyayız. Bazı şirketler artık iş alımlarında kriterlerine “tercihen yüksek lisans eğitimi almış” cümlesini iliştiriyor. Diplomalı işsizlik ise gençleri tedirgin eden bir durum. Genellikle Türkiye’de bir üniversiteden mezun olduğunuzda hemen yüksek lisansa başlamak çok tercih edilen bir durum. Dünyada ise bu Türkiye’nin tam tersi: Amerika, İngiltere, Avustralya ve AB ülkelerinin genelinde 2-3 yıl iş deneyiminden sonra yüksek lisansa başlanıyor. Bu yaklaşımın amacı; lisans bölümünden mezun olan bireyin 2-3 sene alanında iş deneyimine sahip olarak hem pratik olarak bilgilerini deneyimlemesi hem de yüksek lisansa başladığında iş dünyasında edindiği tecrübeleri derslerle birleştirmesi beklenmektedir. Yüksek lisansınızı ister yurt dışında isterseniz yurt içinde yapın bu tecrübeniz işe alımınız sırasında şirketler için önemli bir nitelik unsuru olacaktır.

control-427510_960_720

5) HOCALARLA BİREBİR ÇALIŞARAK, BİR ŞEYLER KAPMAK İÇİN

Lisans eğitimlerimiz, ister istemez hocalarımızın büyük bir sınıfa ders anlatması şeklinde geçiyor ve çalışma grupları küçük olmuyor. Oysa, yüksek lisans ile birlikte, bir hoca ile birebir çalışma fırsatı ortaya çıkıyor. İnsan birisiyle baş başa çalışınca, neyin nasıl yapılacağını, neyin enteresan olduğunu, yapılanların nasıl yazıldığını, nasıl sunulduğunu ve bunlar gibi nice detayı birebir öğreniyor. Eğer böyle bir usta çırak ilişkisi kulağınıza hoş geliyorsa, yüksek lisans yapın.

student-teachers-being-taught-in-classroom

Yüksek lisansını yurt dışında yapmak isteyenler için yararlı olacak şu siteyi de belirteyim. Buradan yüksek lisans yapmak istediğiniz alan veya üniversiteler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

İlgili Link

Son olarak ufak bir bilgi paylaşımı, yüksek lisans yapmanız için genellikle gerekli olan belgeler:

  • Lisans diplomanız

  • Transkriptiniz (hatırı sayılır bir ortalama ile )

  • ALES sonuç belgeniz (tezsiz yüksek lisans için gerekli değil)

  • Yabancı Dil belgeniz (Yüksek lisans eğitimi yabancı dil olanlar için)

  • İlgili üniversitenin başvuru formu

  • İsteğe bağlı olarak niyet mektubunuz


KAYNAK

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.