Öğrenci Kariyeri Banner

YTÜ IEEE Kulübü (Özel Röportaj)

YTÜ IEEE Kulübü (Özel Röportaj)
IMG_0773 (1)

Merhaba kısaca kendini tanıtabilir misin?

İsmim Mehmet İNCE. YTÜ Elektrik Mühendisliği 3. Sınıf  öğrencisiyim. Şu anda IEEE Kulübünün yönetim kurulu başkanlığını yürütüyorum. Kulübe hazırlıktayken katıldım, bu yıl 4. Yılım, geçen yıl da sayman olarak görevliydim. Bu mayıs ayında görevim sona erecek, mentor olarak devam edeceğim.

İlk olarak kulübün vizyon ve misyonundan bahsedebilir misin?

IEEE’nin dünya üzerindeki vizyonuna bakacak olursak üyelerinin mesleki gelişimine destek sağlamak ki bu konuda standart belirleyici konumda. Dünya üzerinde 10 bölgeye ayrılmıştır. YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü ise Avrupa, Asya ve Afrika’yı kapsayan 8. bölgede IEEE Türkiye Şubesi’ne bağlıdır. 59 IEEE Öğrenci Kolu ile 646’sı öğrenci üye olmak üzere toplam 977 üye bulunduran Türkiye, öğrenci üyeleri, öğrenci kolları ve aktiviteleri açısından bölgesinin en etkin bölümlerindendir. YTÜ IEEE bu yıl 15. Senesini kutluyor, 2001 yılında Beşiktaş kampüsünde kurulmuş.

[ad name="Google Adsense"]

YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü olarak vizyonumuz;

 Mühendislik sınırlarını zorlayarak, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri sadece takip eden değil aynı zamanda bu gelişmelere katkıda bulunan,

 Yaptığımız projelerle ülkemizde sınırlı olan Ar-Ge çalışmalarına yenilerini ekleyerek ülkemize katkı sağlayan,

 Teknolojiyi herkesin kullanımına açmayı hedefleyerek sosyal sorumluluğun bilincinde olan ve mühendisliğin etiğine her zaman bağlı kalabilen,

 Kendi üniversitemizde ve diğer Üniversitelerdeki kulüpler ile sağlıklı iletişim kurabilen,bilgi ve tecrübe akışını çift yönlü koruyabilen bir kulüp olmaktır.

YTÜ IEEE’nin misyonuna bakarsak her şeyden önce genel hedefi üyelerinin gelişimine katkıda bulunmaktır. Türkiye’de AR-GE ve inavasyonun gelişimine katkıda bulunmaktır, buna yönelik etkinlikler yapar. Öğrencilerin daha üniversitedeyken sektörü tanıması ve ne ile ilgileneceği konusunda bir similasyon görevi görür.

Üyelerimizin elektrik, elektronik, haberleşme, makine, mekatronik ve bilgisayar başta olmak üzere tüm mühendislik alanlarında edindikleri teorik bilgileri iş hayatına atıldıktan sonra uygulamaya dönüştürebilecekleri sanayi hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak, iş sahasını inceleme fırsatı veren teknik gezi organizasyonları ve sağlanan diğer eğitim olanaklarını sürekli kılmak, sağlanan olanaklar ile hayal gücü ve inovasyon yetenekleri doğrultusunda üyelerimizin geliştirecekleri teknik projeleri desteklemek, IEEE üyelerinin sektörü tanıyan ve takip eden mühendisler olmaları için çalışmak,  hayallerindeki iş ve kariyer fırsatlarını yakalamaları için sürekli destek sağlamaktır.

YTÜ IEEE Öğrenci Kulübü gerçekleştirdiği faaliyetlerle sadece bir öğrenci kulübü olmanın ötesinde mühendis adaylarıyla iş dünyası arasındaki köprünün kurulmasına, üyelerine teknik donanımlarının yanında ekip ruhu, liderlik, takım çalışmasına yatkınlık gibi günümüz dünyasında kimlik teşkil edecek kişisel özellikleri de kazandırmayı amaçlar.

Önceliğimiz; mühendislik sınırlarını zorlayarak bilim ve teknoloji  alanındaki gelişmeleri sadece takip etmek değil, bu gelişmelere bizzat katkıda bulunmak, ülkemize ve insanlığa yararlı olacak projelerde yer alarak mühendislikte dünya standartlarını yakalamak, üniversite-sanayi-öğrenci üçgenindeki bağları kuvvetlendirerek üniversitelerimizin yine ülkemiz teknolojisine katkı sağlaması konusunda üstlendiğimiz sorumluluğu harfiyen yerine getirmektir.

Kulübün kuruluşu ve bugüne kadar ilerleyen sürecinden bahsedelim.

2001 yılında kurulmuş ve 2007-2008 öğretim yılında da kurumsallaştırılmış. O nedenle ben kulübümüzü yeni bir kulüp olarak tanımlıyorum. Ve ben hala eski başkanlarıyla görüşüyorum. Kurumsallaşma dönemine kadar işler biraz ağır aksak yürümüş ancak daha sonrasında kulübün sistemi oluşmuş. Ve sonrasında hiçbir sorun yaşamadan gelişmeye ve büyümeye devam etmiş. Bugün baktığımda ilkleri gerçekleştiren öncü bir kulüp konumundadır.

IMG_7407

Peki, kulüp olarak bugüne sizi en çok heyecanlandıran etkinliğiniz hangisiydi?

“Yıldızlı Projeler” diye düşünüyorum. Her sene Eylül ayında başvuruları başlatarak her üniversiteden lisans ve lisansüstü öğrencilerinden projeleri topluyoruz. Bu etkinlikle biz girişimciliğe katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Hatta yarışmayı kazanan proje Silikon Vadisi’ne gönderilecek.

Peki, neden bizi bu kadar heyecanlandırıyor? Çünkü Anadolu’daki üniversitelerden gelen arkadaşlara baktığımızda gördüğümüz o ki öğrencilerde fikir çok ama imkân yok. Biz bu etkinlikle aslında onlara kendilerini gösterme imkânı sağlıyoruz.

Yıldız Teknik Üniversitesi IEEE Öğrenci Kulübü (YTÜ IEEE), kurulduğu günden bu yana meslekî ve teknik gelişmelere önem veren, gerçekleştirdiği etkinliklerle ekip ruhunun, takım çalışmasının ve liderliğin en güzel örneklerini sergileyen, düzenlediği organizasyonlarla mühendis adayları ve iş dünyası arasında köprü oluşturarak mühendislik yetkinliğinin artmasına olanak veren bir öğrenci topluluğudur. Kulübümüz, vizyon sahibi üniversite öğrencilerini teşvik etmek ve onların çalışmalarına destek vermek amacıyla 2009 yılında ilki gerçekleştirilmiş olan “YILDIZLI PROJELER” proje yarışmasını düzenlemektedir.           Amacımız, üniversite öğrencilerinin yapacakları çalışmaların kalitesini destek ve teşvik ile arttırarak, kabul edilen projelere ilgi duyacak kişi ve kurumlarla temasa geçmek; bu yolla danışmanlık, malzeme, laboratuar ve hizmet desteği almak ve ortaya çıkan çalışmaların; bilim dünyasına, araştırma kurumlarına, sanayi kuruluşlarına ve sektöre duyurulmasına yardımcı olmaktır. Bu proje yarışması ile üniversite-sanayi işbirliği için somut bir adım atılmış olacaktır.

Kulübünüze üye olan üniversite öğrencisine neler vaat ediyorsunuz?

Öncelikle çevre edinmeye katkısı olacaktır, sosyalleşecektir. Çünkü biz her şeyden önce kocaman bir aileyiz. Sonra amatör ruhların bir araya gelince nasıl profesyonel işler ortaya çıktığını görecek yani potansiyelinin farkına varacak ve öz güveni gelişecektir. Sektörü de burada tanıyacağı için tam anlamıyla öğrenciyi iş hayatına hazırlayarak mezun ediyoruz.

Bunların dışında tek başına gerçekleştirilmesi güç hayallerini buraya taşıyarak ekibin gücüyle mükemmel işler çıkarabilir. Ki kulüp adını kullanarak okuldan daha rahat teknik destek sağlayabilir. Kulüp odasında robot yapmaktan hoşlanıyorsa istediği ürünü ortaya koyabilir.

DSC_0361

Bugünlerdeki etkinlik takviminizden bahsedebilir misin?

23-24-25 Şubatta 12. RLC Günlerini düzenledik. RLC Günleri 2005 yılında “Elektronik Günleri” adı altında “Sadece Derse Girerek Mühendis Olunmaz!” sloganı ile yola çıkmış ve zamanla yeni konular yeni fikirler bakış açısı adı altında elektrik, elektronik, otomasyon, aydınlatma ve bilişim alanlarını da bünyesi içine almıştır. Geçtiğimiz on bir yıl boyunca kendini her zaman yenileyen ve profesyonelleşen RLC Günleri, Türkiye’de öğrenci, akademisyen ve firma işbirliğine önem veren güçlü bir köprü görevi görmesi sebebi ile  “Sektörün En Bilinen Öğrenci Etkinliği” olmuştur.

Bir diğeri ise 22-23-24 Mart tarihlerinde 11.sini düzenlediğimiz İLTEK Günleriydi. İLTEK Günleri 2006 yılında İletişim ve Bilişim Teknolojileri Günleri olarak yola çıkarak ilerleyen yıllarda yine İletişim, Bilişim ve Telekomünikasyon sektörleri başta olmak üzere teknolojiyi bir bütün olarak mercek altına almayı amaçlayan bir etkinlik haline gelmiştir. Her sene kazandığı tecrübeler ile daha da profesyonelleşerek ilerleyen İLTEK Günleri, sanayi, akademisyen ve öğrenci buluşmasını sağlayarak sektörün gözde etkinliklerinden biri haline gelmiştir.

15 Mayıs 2016 tarihinde ‘Yıldızlı Projeler’in ilk 24 finalisti ilan edilecek ve 23 Mayısta büyük finali gerçekleştireceğiz. Heyecanla bekliyoruz.

Vakit ayırdığın için teşekkürler, Mehmet.

Bu güzel sohbet için ben teşekkür ederim.

[ad name="HTML"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.