Öğrenci Kariyeri Banner

Yöneticiler, Uykularını En İyi Şekilde Nasıl Planlar?

Yöneticiler, Uykularını En İyi Şekilde Nasıl Planlar?
Daha önce doktorları dinlediyseniz uyku ile ilgili; iyi ve tam olarak gece uykunuzu almışsanız, yorgun ve baş ağrısı çekerek uyanmıyorsunuz, güne erken uyanıyorsunuz ve güneş kadar parlak ve hazırsınız gibi sözler duymuşsunuzdur.

Neler oluyor? Evet, mesele uyku döngünüz ile alakalı. Nasıl çalıştığını ve nasıl kontrol edilebileceğini bilmediğiniz ortada. Gece alınan kaliteli uyku sizin daha iyi bir ruh halinde ve enerjik olmanızı sağlar. Daha iyi bir hafıza ve kritik düşünme şansı verir. Daha taze ve hızlı hareket eden bir şekilde hareket eden bir beyine sahip olursunuz. Kaliteli uyku uyumadığınızda ise söylediklerimin tersinin olacağını garanti verebilirim.

Bir girişimci veya CEO iseniz uyku daha da önemli bir konuma girmektedir sizin için. Oyunun en üst mertebesinde olmanız lazım ki kritik kararları verebilesiniz. Bunu da uyku sorunu yüzünden kaybetmek istemez kimse. Çoğu kimseler tarafından dile getirilen şey ise, bu tarz insanların gecenin geç saatlerine kadar çalıştığı ve kahve ile ayakta kaldıklarıdır.

Ani enerji ve dikkat kaybından daha tehlikeli olan bir şey varsa o da uyku eksikliğidir. Düşük uykulu hayat tarzı küçük çaplı fonksiyonel bozukluklara sebep olur ve bu bozukluklar bir haftalık dinlenme veya yeterli uyku ile de geçmez. Yeterli uyku alamadığınız zaman geri gelirler ve ömrünüzün sonuna kadar sizi rahatsız ederler.

Bu tür sorunlardan sadece nasıl bir uykuya sahip olmanız gerektiğinizi öğrenerek sakınabilirsiniz.

Uyku bilimi

Uyku, işiniz bittiğinde bir düğmesine basarak kapattığınız bilgisayarınız gibi değildir. İnsanoğlu çok daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Uyku 5 aşamalı bir döngü ile ayrılmıştır. İlk aşama, hafif uyku aşamasıdır. Uyuyor olmanıza rağmen hareket etmeniz, yer değiştirmeniz,  uyuklamanız gibi. İkinci aşama ise daha yavaş nefes aldığınız derin uyku halidir. Üçüncü aşama daha derin olan aşamadır. Burada beyin parçalanmışlığı bütünleştirme işlemine geçer. Kendini toparlar. Dördüncü aşama bunun bir üst versiyonu iken son aşamada beyin artık rem uykusuna geçer.

Rem, rüyalar gördüğünüz ve sizin için en faydalı olan bölümdür. Bu uykunun ortasında uyanmak ise bir o kadar zararlıdır. ne kadar derin uyku zamansız uyandığında o kadar çok zarar demektir.

Rem uykusu uyuduğunuz uykunun bütününü kapsamaz. Ortalama 90 dakika sürer. Uyuduğunuz 8 saatlik uykunun aslında 1,5 – 2 saatini kaliteli geçirirsiniz. 7 -8 saat uyku insanlar arasında söylenmiş ve mitleşmiştir. 8 saatten sonrasının döngüyü bozacağından emin olabilirsiniz. Üzülerek söylemeliyim ki, ne zaman uyumanız ve uyanmanız gerektiğini önceden kestirmek çok zordur. Uyanma gibi veya yatağa geç girmek bir sorununuz varsa sadece alarm kurarak bu sorunun üstesinden gelemezsiniz.

Bunu başarmanın en etkili yolu kendinizi zorlayıp uyku düzeni oluşturmak ve bu düzene riayet etmektir. İlk zamanlarda zor geleceği için uyku döngüsü, düzeni konusunda faydalı olabilecek akıllı telefon uygulamalarında faydalanabilirsiniz. Bir süre sonra zamanında uyuyup zamanında ve dinlenmiş şekilde uyanırsanız bu sorunun üstesinden gelmişsiniz demektir.

Uyku konusunda Barış Özcan’ın videosu da tetikleyici bir güç olabilir.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.