Öğrenci Kariyeri Banner

Yıllardır İnsanların Sorunlarını Dinleyen Psikiyatristten Hayat Dersleri

Yıllardır İnsanların Sorunlarını Dinleyen Psikiyatristten Hayat Dersleri
Bu yazı hayata nasıl yaklaştığınız ve kim olduğunuz hakkında çok şey söylüyor. 30'ların sonlarına doğru derinleştiğimde, hayatıma anlam ve tatmin getirecek deneyimlere daha fazla odaklanmayı öğrendim. Beni ve en yakın ilişkilerimi mutlu edecek yaşam hedeflerini tutarlı bir şekilde sürdürmeye çalışıyorum. Bu, birçok kişinin yaşamı boyunca aradığı bir özellik.

Hiçbir şey bir insana iç bütünlüğü huzuru, nereye gittiklerini, oraya nasıl gidebileceklerini ve eylemlerini kontrol etme hissi vermesi gibi bir anlayış veremez.


Seneca bir keresinde, “En güçlü, kendi gücüne sahip olan kişidir” dedi.


2012 Dünya Mutluluk Raporu , “Hiçbir insan kendi yaşamının akışını seçtiğini hissetmiyorsa, gerçekten mutlu olamaz” diyor. Raporda, bu seçim özgürlüğüne sahip olmanın, bazılarının neden diğerlerinden daha mutlu olduğunu açıklayan altı faktörden biri olduğu bulundu.


kako-qlLvLpVisE3o2m1R


En çok satan, Çok Eski, Çok Geç Akıllı: Bilmeniz Gereken 30 Gerçek Şey kitabında , Dr. Gordon Livingston, insanların yıllardır yaşadığı sorunları dinleyen bir psikiyatr olarak Livingston, insanların yaşamları hakkında konuştuklarını ve insanların kendilerinde mutsuzluk yaratma yollarını dinledi. Kitabında, iç görü ve bilgelik, mutluluk, korku ve cesaret konularını işledi.


Hayatın en önemli iki sorusu “Neden? ve “Neden olmasın?”


İşin püf noktası hangisinin sorulacağını bilmek. Neden bazı şeyler yaptığımıza dair bir anlayış edinmek genellikle değişimin ön şartıdır. Bu, özellikle bize hizmet etmeyen tekrarlayan davranış kalıpları hakkında konuşurken geçerlidir. Socrates’in “İncelenmemiş hayat yaşamaya değmez” derken kastettiği şey buydu.


Çoğu insan otomatik olan bir makine gibi çalışıyor, dün işe yaramayan şeyleri bugün yine yapıyor. Eylemlerinin kendileri ve diğer insanlar üzerindeki etkilerini, bu eylemlerin toplam refahlarını nasıl etkilediğini ölçmek için nadiren dururlar.


Bir döngüye yakalanırlar. Ve bir kez döngüye girdiğinizde, özgür olmak ve anlamlı bir şey yapmak zor olabilir.


Geçmiş davranış, gelecekteki davranışların en güvenilir tahmincisidir.


Günlük eylemleriniz ve seçimleriniz sizi mutsuz ediyorsa, yönünü değiştirmek için bilinçli bir seçim yapın. Bir durumun ne kadar kasvetli veya çaresiz göründüğü önemli değil, her zaman bir seçeneğiniz vardır.


“İnsanlar sık sık bana ilaç sormak için geliyorlar. Üzücü ruh hallerinden, yorgunluklarından ve daha önce onlara zevk veren şeylere olan ilgilerinden bıktılar. “…“ Günleri rutin: tatmin edici olmayan işler, birkaç arkadaş, çok sıkıntı. Başkalarının keyif aldıkları zevklerden kestiklerini hissediyorlar.


İşte onlara anlattıklarım: İyi haber şu ki, depresyon belirtileri için etkili tedavilerimiz var; Kötü haber şu ki, ilaç sizi mutlu etmeyecek. Mutluluk sadece umutsuzluğun olmaması değildir. Hayatımızın hem anlam hem de zevk sahibi olduğu olumlu bir durum. ”


“Genel olarak hak ettiklerimizi değil, beklentilerimizi alıyoruz” diyor.


Çoğu insan kendileri için neyin iyi olduğunu bilir, neyin daha iyi hissettireceğini bilir. Dr Livingston, değerlerinin cehaletinden dolayı anlamlı yaşam alışkanlıklarından kaçınmıyor, ancak artık bunları yapmak için “motive” olmadıklarını belirtti. Daha iyi hissedene kadar bekliyorlar.


Sık sık, uzun bir bekleyiş, diyor.


Yaşam, daha iyi yaşam deneyimlerine yatırım yapmak için harika bir gün beklemek için çok kısa.


Dr Livingston, mutsuzluğun çoğunun kendine yol açtığını belirtti.


Mutluluğun üç bileşeni yapacak, sevecek ve dört gözle bekleyecek şeylerdir. Bunu düşün. Yararlı bir işimiz varsa, ilişkileri sürdürürsek ve zevk vaadi duyarsak, mutsuz olmak zordur. “İş” terimini, bize kişisel bir önem duygusu veren, ödenen veya ödenmeyen her türlü etkinliği kapsayacak şekilde kullanıyorum. Eğer yaşamlarımıza anlam kazandıran zorlayıcı bir avokasyon varsa, bu bizim işimiz ”diyor Dr Livingston.


Hayatta mutluluk getiren birçok deneyim sizin kontrolünüzdedir. Ne kadar çok egzersiz yapabilir ve kontrol ederseniz, o kadar mutlu olursunuz.


"Mutluluk işin içindedir. Hayatınızdaki o kadar gücü kimseye vermeyin ”diyor Mandy Hale.


Birçok insan, bir şeylerin olmasını veya birilerinin en iyi hayatlarını yaşamalarına yardımcı olacak birini bekler. Başkalarının onları mutlu etmelerini bekliyorlar. Hayatlarını iyileştirme yeteneklerini kaybettiklerini düşünüyorlar.


Dr Livingston “Duygusal olarak mücadele edenleri karakterize eden şey, kendilerini mutlu edecek davranışları seçme yeteneklerini kaybetmiş olmaları ya da kaybettiklerine inanmalarıdır” diyor.


Anlamlı bir yaşam mı yoksa mutlu bir yaşam mı istediğinizi kendi yaşam deneyimlerinizden siz sorumlusunuz.


Başkalarının sizi mutlu etmelerini beklerseniz, her zaman hayal kırıklığına uğrayacaksınız.


Günlük alışkanlıklar haline gelebilecek eylemleri tutarlı bir şekilde seçebilirsiniz. Zaman alıyor, ancak zaman ayırmaya değer bir yatırım.


"Neredeyse hayatımızdaki mutluluk üreten tüm süreçler zaman alıyor, genellikle uzun zaman alıyor: Yeni şeyler öğrenmek, eski davranışları değiştirmek, yeni ilişkiler kurmak, çocuk yetiştirmek. Bu yüzden sabır ve kararlılık yaşamın temel erdemleri arasındadır ”dedi.


İnsanların çoğu korku yüzünden hayatta kaldılar. Güvenli bölgelerinin dışındaki her şeyden korkuyor. Zihninizin vesile olan bir yükselme şekli var.Meydan oku ve seni ödüllendirecek.

Korku ve caydırıcılığın üstesinden gelmek konusundaki kararlılığınız istemediğiniz mutsuzluk hissine karşı tek etkili panzehiri oluşturur.


kako-1zhNn1skzDR9LO02


Dr Livingston anlatıyor.


“En güvenli hapishaneler kendimiz için inşa ettiklerimiz.”


“Sık sık riskten kaçınan insanlara,“ Şimdiye kadar yaşadığınız en büyük şans nedir? ”Diye soruyorum. İnsanlar liderlik için seçtikleri“ güvenli ”hayatın farkına varmaya başlar.”


“Denemekten korktuğumuz her şey, tamamlanmamış hayallerimiz, ne olduğumuz ve olabileceğimiz konusunda bir sınırlama oluşturuyor. Genellikle korku ve yakın kuzeni, kaygı, bizi mutlu edecek şeyleri yapmamıza engel olur. Hayatımızın büyük bir kısmı kendimize verilen sözlerden oluşuyor. Yapmak istediğimiz şeyler - kendimizi eğitmek, işimizde başarılı olmak, aşık olmak - herkes tarafından paylaşılan hedeflerdir. Bu şeyleri elde etmenin araçları da belirsiz değildir. Yine de, olmak istediğimiz insanlar olmak için ne gerekiyorsa yapmıyoruz. ”


Yaşamınızı bir boşluk veya kıtlıktan ziyade bir doluluk olduğuna dair kabul, şükran, başarı ve hissetme deneyimlerini giderek daha fazla yükledikçe, yaşamla ilgili sorunları daha iyi çözebileceksiniz.


33


Kapanış düşünceleri

Dr Livingston'ın sözleri doğru ve derin hissediyor.


Mutlu bir yaşamın asıl sırrı seçici dikkat olduğunu söylüyor.


Farkındalığınızı ve enerjinizi size zevk ve memnuniyet getiren şeylere ve insanlara odaklamayı seçerseniz, mutsuzluk, belirsizlik ve korku dolu bir dünyada mutlu olma şansınız çok yüksektir.








Thomas Oppong Tarafından Yazılmıştır.




Özgün Çeviri: Bilge Çetin  



Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.