Öğrenci Kariyeri Banner

YGS’ye Gireceklere Tavsiyeler

YGS’ye Gireceklere Tavsiyeler
giriş

13 Marta artık son bir adım kaldı ama inan ki gerilmeye hiç gerek yok! Öğrenci Kariyeri yazarları olarak senin için bu yazıyı hazırladık!

[ad name="Google Adsense"]

Eğitim ve sınav sistemi yüzünden, öyle gözümüzde büyütmemize sebep oldular ki o sınavı, yaklaştıkça gerilmen hep bu yüzden. Biz de geçtik o yollardan ve biliyor musun? Dünya hala dönmeye devam ediyor! Üniversite kesinlikle harika bir yer! Seni en iyi anlayanlar olarak, tavsiyelerimizi senin için bir araya getirdik. Klişe bunlar dediklerin olacaktır ancak bilmelisin ki, hepsi bizler tarafından tescillendi ve onaylandı :)

1.En Önemli Şey: Sensin!


the_world__s_in_my_hand_by_niklasrosenkilde-d3cldxh

160 dakikalık, bir sürü abartma efsanelerle doldurulmuş bir sınav senden nasıl değerli olabilir ki? Korku, korkmaya devam ettikçe güçlenen bir duygudur. Gözünde bir canavara dönüşmesine izin vermemelisin. Başta kendini rahatlatmaya ve güvenmeye başla. Sendeki o güveni görünce ailen de rahat bir hale bürünecektir. Sınav günleri aldığımız, stres nedeniyle meydana gelen o kötü haberler işte hep bunu başaramamaktan oluyor. Yukarıda da dediğimiz gibi, sen o sınavdan çıkınca dünya dönmeye devam edecek, bırak da senin etrafında dönsün!

2. Heyecanına Yenik Düşme


heyecanına yenik düşme

Okuduğunu anlamanın önemli olduğu bir sınavdır YGS. O halde biz de bunu başarmalıyız. Bu sürece yaklaşırken kitap okumayı ihmal etmemelisin çünkü heyecanımızı dindirecek bir yöntemdir.

İnan ki, sınav heyecanı bize öğretilen bir şey. Normal bir arkadaşın sana bir soru getirdiğinde heyecanlanıyor musun? O zaman sınavda bu neden oluyor? Dediğimiz gibi: “Öğretildi!” Biz de yeni bir şey mi öğrensek: “Heyecanlanmamak” gibi? Neden olmasın! Al eline bir deneme kitapçığı ve gülümse ona. Kendini nasıl motive edeceğini en iyi sen bilirsin. İstediğin cümleleri sarf et o kitapçığa ve bu seni rahatlatsın. Sonra o sınavın gözünde yavaş yavaş küçüldüğünü ve de heyecanının nasıl azaldığını göreceksin.

3.Son Hamleler


17202342932_acea792c4c_z

Evet, iyice yaklaştı ancak bu bizi durduramaz! Aklına takılan, yapabileceğini düşündüğün ama bilmediğin konuların varsa, kısa bir şekilde onlara çalışabilirsin. Bizim öncelikli tavsiyemiz kısa süreli olarak konu tekrarları yapman, her şeyi rayına oturtmak için birinci adımdır bu. İkincisi ise kesinlikle her gün en az bir tane çözmen gereken deneme sınavları. Bu denemeleri kesinlikle aksatma, onlar seni hedefine götürecek yol arkadaşları :) Son denemelerini önceki yılların sınavlarını çözerek yapabilirsin. O sorulara paralel şeyler çıktığı çok oluyor.

Deneme sınavlarını yaparken, her gün YGS’ye giriyormuş gibi kendi saatinde yani saat 10.00’da başlarsan çok güzel bir artı olur senin için. Biyolojik saatin kendini ona göre ayarlar ve sınav anında bir zorluğu daha ortadan kaldırmış olursun. Bu denemelerini kesinlikle süre tutarak yap ve hızını kontrol et. Denemedeyken ara vermemeye çalış çünkü gerçek sınavda böyle bir şans verilmiyor. Bir süreliğine arkana yaslanıp derin bir nefes alıp rahatlamayı bu kuralın dışında tutuyoruz tabii ki.

4.Planlı Olun


plan

Çözdüğün denemeler sonucunda kendine net bir yol çiz ve bunu sınav anında da uygula. Sınavda sakın yeni bir taktik geliştireyim deme. Süre kontrolünü de göz önüne alarak en kısa şekilde çok puan almaya bak. Yani mesela: Matematikte 50 dakika harcayarak zar zor alabileceğin puanı 30 dakika matematik ve 20 dakika sosyalle rahatça alabiliyorsan eğer, bu yol daha mantıklı olabilir. Tabii bu verdiğimiz sadece bir örnek. Senin alanın hangi derslerse bu taktiği onlara uygulamalısın.

Matematikte aslında ilk sorular kolay oluyor. O anın heyecanıyla görmen gerekenleri göremeyebilirsin. Bu durumda yine paniğe kapılma ve başka sorulara geç. O göremediğini birkaç soru sonra göreceksin bu yüzden diğer soruyu çözerken geri döneceğin sorunun aklını kurcalamasına izin verme.

Son 3 gün kala artık ders çalışmayı bırak. Kendini rahatlatacak ancak yormayacak aktiviteler yap.

5.Motivasyon!


6059897286_c60b082c21_z

Seni en iyi tanıyan kişi sensin. Sınav için kendini nasıl rahatlatacağını ve motivasyonunu her zaman en üst düzeyde nasıl tutacağını bilen kişi de. O zaman sor şimdi kendine! Kendin için ne yaparsan sınav için daha çok özgüvenin artacak? Sınav yaklaştı diye her gününün her anını tabii ki ona ayırmayacaksın. Kendine mutlaka zaman ayır. Temiz havaya çık. Ağaçlık yerlerde yürüyüşler yap. Üstüne yüklenen negatif enerjilerden arın ve uykularını düzenli al.

Etrafında sınava bir kere bile girmemiş ancak sağdan soldan duyduklarını sana söylemeye çalışan kişiler olacaktır. Onlara sinirlenip, bağırıp çağırmaktansa ellerinden gelenin sadece bu olduğunu hatırla ve onlara: “Aa iyi ki bunu söylediniz. Teşekkür ederim.” demeyi dene. Onlardaki mutluluğu izle sonra. Bunu gerçekleştiren sen olduğun için en çok mutlu olan da sen olacaksın. “Hayır, ben katlanamam.” dersen de eğer, onları görünce kaç :)

 

Sınav Günü


7107308953_a1f0626225_z

  • En önemli öğün kahvaltıdır. Kahvaltı yapmadan sınava girme. Kahvaltı alışkanlığın yoksa bile boş bir mide kötü bir fikir olabilir.

  • Sınav gününden önce ve sınav günü çok sıvı tüketme. O salondan çıkma gibi bir iznin olmadığı için maalesef önlemi bu.

  • Elbet streslerine yenik düşenler, gergin suratlar, bayılanlar, ağlayanları göreceksin. Aldırma, sen inadına gülümse! Zorla da olsa gülümseme çaban vücudundaki gerginliği azaltacak ve sonrasında içinden gelerek güldüğünün farkına varacaksın.

  • Kapıda arama olduğu için gergin anlar olabiliyor. Sen onlara da gülümse ve “Kolay gelsin!” de. Adayların gerginliği onlara da bulaştığı için senin pozitifliğin karşısındaki şaşkınlıklarını izle sonra. :)

  • Sınav salonunda herkes seninle aynı sınava giriyor. Gerginliklerine kısa bir göz gezdir. Sonra da rahat ol, sen onları çoktan geçtin.

  • ÖSYM şekerlerinden mavi şekeri ekip olarak önermiyoruz. Sınav anında yediğin şeker o olmamalı. Tadını merak ediyorsan sınavdan sonra deneyebilirsin. Sonra bize hak vereceksindir. :)

  • İlk sınav çıkış yasağı bitince salondan çıkan birçok kişi olabilir. Hiç boş yere panik olma ‘Ben mi yavaşım’ vs gibi düşüncelerle çünkü onlar zaten sınavı komple bitirip çıkmadılar. Büyük ihtimalle hedefleri barajı geçmek olan bu kişilerin sınav salonunda kalıp boşa oksijen tüketmedikleri için mutlu bile olabilirsin.

  • Türkçe paragrafları göz korkutacak kadar uzunsa Din ya da Felsefe sorularına bakabilirsin rahatlamak için. En uzun soru en kolay sorudur dipnotunu da düşelim biz yine de. :)

  • Alanınız dışı sorulardan mantıkla yapılabilecek sorular mevcuttur kesinlikle, onları yapmaya çalışın ancak tabii ki çok vakit kaybetmeyin.

  • Her sınav salonuna özenle konulmuş(!) öksüren, oflayan, durmadan derin nefes alan vs kişiler vardır. Sen sınavına odaklan ve bu kişilere hazırlıklı ol çünkü gerçekler ve maalesef olacaklar.

  • Sınav gözetmenleri sizi izliyorsa gerilmeyin çünkü onların görevi bu. Göz göze gelirseniz hiç aldırmadan sınavınıza dönebilirsiniz.

  • Son dakikalarınızda boş kalan Türkçe sorularınız varsa onlara yönelin. En yüksek katsayı Türkçe’nin çünkü. Sıralamanıza büyük artı sağlar.


Son olarak…

Unutmayın ki bu sizin hedeflerinize giden yoldaki ilk adımınız. Tabii ki ne kadar sağlam basarsanız o kadar iyi ancak bu adımın peşinden bir de LYS adımının geleceğini hepimiz biliyoruz. 2 küçük sınavcık olarak düşünün bunları. Gelip geçici şeyler. Her şey sizin elinizde!

LYS’ye giden yol için ise daha önce yayınladığımız “Kim AA almak ister?” yazımızdaki taktiklerden yararlanmayı sakın unutmayın! Yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

ÖğrenciKariyeri ailesi olarak YGS’ye girecek tüm arkadaşlarımıza sınavda başarılar diliyoruz.

Emeklerinizin karşılığını fazlasıyla almanız dileğiyle…

[ad name="HTML"]

[ad name="HTML-3"]

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.