Haberlerde sıklıkla faiz oranlarındaki değişiklik, enflasyon, istihdam gibi kelimeleri duyuyoruz peki anlamlarını veya ekonomi için önemini biliyor muyuz? Finansal kararlar alırken ne kadar doğru işler yapıyoruz? Finansal okuryazarlığımız ne kadar yüksek olursa bu sorulara o kadar doğru cevaplar verir ve ekonomik olarak da aynı oranda daha iyi konumda olabiliriz. Finansal okuryazarlığımızı yükseltmek için farklı kaynaklardan eğitimler alınabilir ancak ekonomi geniş bir bilim olduğu için eğitimler bizi belli bir seviyeye kadar getirebilir.
Eğitimlerimize kitaplarla katkı yaparsak daha sağlam temellere oturtturabiliriz. Bu yazıyı yukarıda bahsedilen sorulara cevap vermeye yardımcı olacak.
Ekonomi ve finans alanında kendinizi geliştirebileceğiniz hatta ömür boyu faydasını göreceğiniz kitap önerileri;
1- Örneklerle Kolay Ekonomi- Mahfi Eğilmez
Bu kitabın amacı, yalnızca ekonomiyi en basit haliyle anlatmak ve okuyan herkesin ekonomiyle ilgili söylenenleri, yazılanları, tartışılanları rahatça izleyebilmesini sağlamakla sınırlıdır. Ekonomiyi yeni öğrenmeye başlayanlar biçilmiş kaftan.
2- Görünmeyen Ekonomist- Tim Harford
Bu kitap sizi uyandırarak yeni bir dünyaya götürecektir. Hiçbir şey yapmasa bile en azından sizi çok daha kurnaz bir müşteri yapacaktır. Aslında medya dersleri vermesi gerekirken ekonomi öğreten sıkıcı bir eğitimciden ders alan orta öğretim öğrencileri ve ekonomi üzerine çok şey bilenler -sadece “iç karartıcı” bir bilimin daha az iç karartıcı olması umuduyla nasıl yazılacağını öğrenmek amacıyla bile olsa- bu kitabı almak için sıraya girmeliler.
3- Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları – John Perkins
ABD’de tam 24 yayınevinin yayınlamaya korktuğu, yazarın 5 kez yazmaya karar verip, her seferinde rüşvet ve tehditlerle vazgeçirildiği, yayınlandığı ülkelerde gündemi sarsan, tüyler ürperten gerçekler. Ekonomik tetikçilerin devletlerin politikalarına yaptıkları müdahaleler ve sonuçlarını anlatan gizem dolu bir kitap.
4- Eşitsizliğin Bedeli – Joseph Stiglitz
Dünyanın en etkili birkaç iktisatçısı arasında gösterilen ve 2001’de Nobel İktisat Ödülü’nü kazanan Joseph Stiglitz, Eşitsizliğin Bedeli’nde gelir eşitsizliği konusuna önemli bir katkı yapıyor. ABD’de ortaya çıkan 2008 Krizi’ni ve dünya geneline hâkim olan Büyük Durgunluğu sade bir dille ve derinlemesine açıklayan Stiglitz, kendi deyimiyle, %1’lik kesimin devleti, yargıyı ve demokratik süreci ele geçirerek yüzde 99’un üzerinde nasıl egemenlik kurduğunu kapsamlı şekilde ele alıyor. ABD’de 1980 sonrasında artan eşitsizliği ve bunların yarattığı sorunları inceleyen kitap, Türkiye için de geçerli olacak önemli saptamalarda bulunuyor, ipuçları sunuyor.
5- Dünya Ekonomisi- Ted Walther
Bu kitap, uzman olmayan kişilere dünya ekonomisinin işleyişi ile ilgili bilgi vermek için hazırlanmıştır. Özellikle, iktisat dışı alanlardaki kişilere ya da iktisat alanında olup da iktisat konusunda zayıf bir arka plana sahip olanlara yönelik, ağır, teorik bilgilere boğulmadan uluslararası ticaret ve finans konusunda bilgi edinilebilecek bir kaynaktır.
6- Akıllı Yatırımcı- Benjamin Graham
Benjamin Graham tartışmasız değer yatırımın babası olarak görülür. “Güvenlik analizi” konusundaki düşünceleri, en ünlü öğrencisi Warren Buffett’in da aralarında bulunduğu bir nesil yatırımcı için temel oluşturdu.
Kitapta, Graham hem savunmacı hem de girişimci yatırımcıyı hesaba katarak her biri için hisse senedi seçimi politikalarının taslaklarını çiziyor ve basit bir portföy politikası oluşturmanın avantajlarını vurguluyor. Kitabın olağanüstü özelliklerinden biri de şirketlerin güçlü ve zayıf yönlerini ortaya çıkarması. Ayrıca belirli nitelik ve fiyat cazibesi koşullarına uyacak şekilde tasarlanmış yatırım portföylerinin oluşturulmasına ışık tutmak amacıyla, çok sayıda hisse senedinin çiftler halinde karşılaştırmalarının kullanılması da son derece etkileyici.
Özgün İçerik: Bu içerik Öğrenci Kariyeri yazarlarından Ali Can Semiz tarafından oluşturulmuştur.