Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Nesil Madde: Hidrojel

Yeni Nesil Madde: Hidrojel
Hidrojeller,  suyla etkileştiklerinde diğer maddelerin aksine çözünmeyen  ve çözücüyü içine alarak şişen üç boyutlu yapıda ki polimerlerdir. Hidrojellerin suda çözünmemelerinin nedeni; yapısındaki kimyasal ya da fiziksel çapraz bağların sonucudur. Hidrojeller doğal olarak bulunabildiği gibi sentezlenebilirler de.

Hidrojeller, tıbbi uygulama açısında sahip olduğu üstün özellikleriyle son 30 yıldır araştırmacıların ilgi odağında olmakla birlikte günlük hayatta nem miktarını konrol etmek için bebek  bezlerinde, lenslerde vb.  nesnelerde kullanılmaktadır. Midedeki epitel hücreleri son derece asidik olan mide özsuyundan jeller sayesinde korunurlar. En önemli  kullanım alanları; kontrollü ilaç salınımları, yapay kan damarları, yumuşak doku substitüsyonu, kontakt lenslerdir.

hidrojellerHidrojeller farklı ortam koşullarına göre duyarlılığına göre sınıflandırılır.

Sıcaklığa Duyarlı Hidrojeller

Bu hidrojeller sıcaklık artışıyla büzüşürler.

pH'a Duyarlı Hidrojeller

pH'a duyarlı polimerler mide için zararli ilaçların bağırsakta salınması amacıyla kullanılmaktadır. Mide pH 'sinde büzüşen jeller (pH< 2)  bağırsaklarda (pH>7) şişerek ilacı salarlar. pH'a duyarlı hidrojellerin diğer bilinen kullanımı da şeker hastalarının tedavisinde kullanılan insülin salınımıdır. Ayrıca yeni bir araştırmada pH değişikliklerine yanıt olarak şişebilen ve daralan hidrojel materyal, optik mercekler yapmak için kullanılabilir.

Elektriksel Alana Duyarlı Jeller

Elektriksel akımla hidrojellerin büzüşmesi ve şişmesi sağlanır. Bu özelliği jellerin robotlar ve diğer aygıtlarda veya insan protezlerinde kas olarak kullanılmasını sağlar.

Manyetik Alana Duyarlı Jeller

Manyetik alanda ilaç salınımı yapılırken, manyetik alan sağlayan bir bobin kullanılır. Hastanın vücuduna yerleştirilen cihazın üzerine jel geldiğinde dışarıdan cihazın manyetik alanı harekete geçirilerek jel ilaç salınımı gerçekleşir.

hidrojel 5

Hidrojellerin Vücutta Kullanım Sebebleri

  • Vücut sıvılarına karşı az ya da çok geçirgen olduklarından besinler, oksijen gibi yararlı maddelerin geçişine engel oluşturmazlar.

  • Hidrojellerin çevredeki dokulara sürtünmesi azdır.

  • Hidrojeller yumuşaktır.

  • Hidrojeller mukoza zarı ve dokularla düşük yapışma gösterirler.

  • Kuru hidrojeller bazı yollarla belli miktarda su absorbe edebilirler. Bu aşırı miktardaki vücut sıvılarının atılmasında kullanılmaktadır.

  • Şişmiş hidrojeldeki suyun bir kısmı polimer yapıda belli büyüklükteki moleküller (ilaçlar için gibi) için difüzyon yolları sağlar.


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.