Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Göz İlüzyonu Bizlerle! Çizgiler Düz mü, Dalgalı mı?

Yeni Göz İlüzyonu Bizlerle! Çizgiler Düz mü, Dalgalı mı?





Çizgilerin biçimini doğru olarak görmek neredeyse ihtimalsiz zira gördüklerinizle gerçeğinde olan çok değişik!




Bu görsele baktığınızda ne görüyorsunuz? Bir dik bir de dalgalı gizeme çizgiler mi? Yanıtınız ne yazık ki yanlış!



Daha evvel büyük kavgalara neden olan kıyafetin rengi fenomeninden sonra şimdi de sosyal medyada paylaşılan yeni bir görsel yanılsamada, kullanıcıların ilk bakışta değişik sandıkları çizgilerin arkalarındaki fonun rengi bayağıya dönüştürülünce birbirinin aynı oldukları anlaşılıyor.



Bu yeni fenomenin adı çarpıklık âmâlığı. Bir optik yanılsama nedeniyle dalgalı varsayılan çizgiler gerçeğinde tamamen düz.  Japon biliş ve yanılsama tahlilcisi Kohske Takahashi, çarpık ve köşe idrak etmenin altında uyuyan mekanizmalar için “çarpıklık âmâlığı” belirlemesinde bulunurken, esas olarak gözler, arka tasarının renk şemasına bağlı olarak dalgalı bir çizginin zikzak çizgisi olduğuna ikna olabilir diyor. Takahashi, “Fiziksel olarak, tüm çizgiler aynı şekle sahip dalgalı çizgilerdir. Orada hiçbir üçgen dalga ve dolayısıyla hiçbir köşe yok!”



Bunun nedeni ise esasta gözlerinizin bir çizginin kavisli olup olmadığı mevzusunda kafası karıştığında, yaşamı basitleştirmek için onu zikzak şekline idrak ediyor. Fotoğrafta, gri arka tasarıda gözlemlenen çizgiler zikzak biçiminde görünüyor, çünkü beynimiz gözlerimiz tarafını aldatılıyor.



Kaynak






Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.