Öğrenci Kariyeri Banner

Yazılım Mühendisliği Bölümünü Tanıyalım

Yazılım Mühendisliği Bölümünü Tanıyalım
Üniversite tercihlerine adım adım yaklaşırken heyecanların, streslerin, hayallerin arttığını; düşüncelerinizin karmaşık bir hâl aldığını ve geleceğinize yön verme sürecinde yoğun araştırmalar yaptığınızı tahmin edebiliyorum. Tempolu bir şekilde devam eden bu sürecin başında çoğunuz kafasında bir bölüm hedeflemiş ve ona göre  çalışma yapmışken birçoğumuz ise halen daha hangi bölüme gitmeliyim diye kendi kendine sorular yöneltiyor olabilir. İşte bu soruları bir nebze olsun cevaplandırmak ve yazılım mühendisliğini düşünen arkadaşların bu bölümle ilgili merak ettiklerini belirtmek adına bu yazımda size yazılım mühendisliği bölümünden bahsedeceğim.

Sürekli gelişen ve gelişmekte olan teknolojinin meslek dallarında da etkisini göstermesi yadsınamaz bir gerçek. Siz de bu teknolojinin geniş sınırları içerisinde kendinize yer ayırtmak istemez misiniz? O zaman gelin teknoloji ağına takılmış meslek dallarından biri olan yazılım mühendisliğini birlikte tanıyalım.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ NEDİR?

İlgili resim

Öncelikle yazılım mühendisliğini tanımlayacak olursak, Yazılım mühendisliği, tanım olarak karmaşık yazılım sistemlerinin belirli bir hedefe ve sisteme dayalı olarak ve iş bölümü yapılarak, belirli prensipler, yöntemler ve araçlar kullanılarak geliştirilmesidir. Yani bu tanımdan şunu anlıyoruz ki dağınık ve karmaşıklığı sadeliğe kavuşturmak ve bununla da yetinmeyip eldeki sistemleri üstüne koyarak geliştirmektir.

Şu dikkatinizi çekti mi? İş bölümü. Evet, yazılım mühendisi olmak bireysellikten daha çok takımca hareket etmektir ve takım için üzerimize düşen görevi yapmaktır. Birçok meslekte de olduğu gibi yazılım mühendisliği mesleğinde de takım olmak ilk sırada gelir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Office team work ile ilgili görsel sonucu

Her meslekte olduğu gibi yazılım mühendisliğinin de kendine has çalışma ortamı ve koşulları vardır. Peki nedir bunlar?

Genellikle iyi aydınlatılmış, temiz büro ortamında çalışılır bazen projeleri için seyahat etmeleri gerekebilir. Çalışırken üst yönetimle, programcılarla ve müşterilerle, yoğun bir şekilde iletişim halinde kalırlar. Bir nevi masa başı görevidir yazılım mühendisliği. Bu, ilginizi çekebilir umarım.

İŞ BULMA OLANAKLARI

Job opportunities ile ilgili görsel sonucu

Günümüzde yazılım mühendisliği alanı altında binlerce açık bulunmaktadır. Dolayısıyla bu mesleğe olan ihtiyaç bir hayli fazla. Eğitimini tamamladıktan sonra gerek özel şirketlerde gerekse devlet kadrolarında kolayca iş bulunabilir. Fakat şunu belirtmeliyim ki "mühendislik" adı altında alan fark etmeksizin iyi bir kariyer  yapabilmek ve bulunduğumuz işte tutunabilmek için kendimizi olabildiğince geliştirmeliyiz. Ne kadar kendimizi  geliştirirsek hem işimize olan saygımızı göstermiş oluruz hem de işimizden gerekli verimi fazlasıyla almış oluruz. Bu da işimizde istikrar ve başarıyı getirir haliyle.
BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ İLE FARKI

 

İlgili resim

 

Aslında yazılım mühendisliği ile bilgisayar mühendisliğinin çok bir farkı yok. Bu iki bölüm arasındaki ince çizgi, bilgisayar mühendisliği bölümünde hem yazılım hem donanımın birlikte görülmesidir. Yazılım mühendisliğinde ise donanım görülmemekle birlikte yazılımı detayıyla görmek mümkündür. Diğer şartlar her ikisi için de geçerlidir.

MAAŞLARI NE KADAR?

salary ile ilgili görsel sonucu

Seçeceğiniz mesleğin ilerde size ne kadar maaş kazandıracağını düşünmüşsünüzdür elbet. Yazılım mühendisliğinde de maaşlar kişinin kendini geliştirmesine bağlı olarak değişir.  İlk girişinizde 2.000-3.000 TL maaş alabilecekken 4-5 yıl iş deneyimine sahip olduktan sonra bu miktar daha da artabilir. Ancak bu miktar da çalışacağınız şirkete göre değişiklik gösterebilir.  Öyle ki şuan Microsoft'ta çalışan bir yazılım mühendisinin maaşı 12.000 TL civarındadır.

YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BULUNAN ÜNİVERSİTELER

university ile ilgili görsel sonucu
Peki yazılım mühendisliği bölümü hangi üniversitelerde var? Taban puanları nelerdir? Soruların cevaplarını bu başlık altında bulabilirsiniz.


Yazılım mühendisliği 12 özel ve 4 devlet üniversitesi olmak üzere 16 üniversitede bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak:


Atılım Üniversitesi (Ankara)                               Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon)
Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul)                    Celal Bayar Üniversitesi (Manisa)
Beykent Üniversitesi (İstanbul)                          Kırıkkale Üniversitesi (Kırıkkale)
Doğu Akdeniz Üniversitesi (KKTC)                    Fırat Üniversitesi (Elazığ)
Işık Üniversitesi (İstanbul)
Aydın Üniversitesi (İstanbul)
Sebahattin Zaim Üniversitesi (İstanbul)
Ekonomi Üniversitesi (İzmir)
Lefke Avrupa Üniversitesi (KKTC)
Maltepe Üniversitesi (İstanbul)
Yakın Doğu Üniversitesi (KKTC)
Yaşar Üniversitesi (İzmir)


YA MTOK ?


mtok ile ilgili görsel sonucu


Eğer bir bölümün yanında MTOK ifadesi varsa o bölüme yalnızca meslek liselerinden mezun olan öğrenciler tercih yapabilir. KTÜ, Celal Bayar ve Fırat Üniversitesi'nde yazılım mühendisliği MTOK bölümleri mevcuttur. Bu, meslek liselerinde okuyan arkadaşlar için belki de bulunmaz bir nimettir. Çünkü hem daha az puan ve netlerle bölüme girme imkanımız var hem de aldığımız eğitim MTOK ile girmeyenlerle aynı olacaktır. MTOK ile giren öğrencilerin MTOK ile girmeyenlerden tek farkı ise 1 yıl bilimsel hazırlık, yani matematik, kimya ve fizik derslerinden hazırlık görmesidir. Eğer hazırlık görmek istemiyorum diyorsanız üniversitelerin eğitim öğretim dönemi başlamadan önce muafiyet sınavına katılmanız gerekecek. Bu sınavda belirlenen puanı alan kişiler hazırlık almadan direkt 1. sınıftan başlayabilecekken alamayan kişiler ise 1 yıl hazırlık almak zorunda olacaktır.


 KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ




Size, bu yıl kazandığım ve halen devam ettiğim KTÜ Yazılım Mühendisliği bölümü hakkında bilgi vermek istiyorum.


Öncelikle taban puan ve kontenjanlardan bahsedecek olursam, KTÜ yazılım mühendisliği bu yıl MF-4 puan türünde 313 taban puan ve 362 tavan puanla kapatmıştır. 48 kontenjanı bulunmakla birlikte iki de okul birinciliği kontenjanı vardır. Eğer benim gibi MTOK bölümünden girmek istiyorsanız 264 taban puan ve 290 tavan puanla kapatmıştır.  (Bu arada 290 tavan puan bana ait:) ) 12 kontenjanı bulunan MTOK bölümünün de bir de okul birincisi kontenjanı bulunmaktadır.


Derslerden bahsedecek olursam, MTOK sınıfı için yukarıda da belirttiğim gibi fizik, kimya ve matematik dersleri var. Güz dönemi 2 vize bahar dönemi de 2 vize olmak üzere toplam 4 vize ve yıl sonunda tüm sezonu kapsayan bir final sınavı uygulanmaktadır. Bu sınavların ardından ortalaması 60 ve üzeri olan öğrenciler hazırlık sınıfını başarı ile bitirecekken 60 puandan daha az ortalamaya sahip olan öğrenciler ise maalesef sınıf tekrarı yapacaklardır. Bu yıl gelen kuralla birlikte hazırlık sınıfında 2 yıl üst üste kalan öğrencilerin okulla ilişiği kesilecektir.


Normal, yani direkt 1. sınıftan başlayanlar için ise dersler kültür dersleri ve bölüm derslerinden oluşmaktadır. Her ders için bir dönemde bir vize ve bir final sınavı uygulanmaktadır. Derslere detaylı bir şekilde bakmak isterseniz KTÜ Yazılım Mühendisliği web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

KTÜ Yazılım Mühendisliği Bölümünde akademik personel olarak 1 Doçent Dr., 4 Yardımcı Doçent Dr., 2 Öğretim görevlisi ve 6 tane de Araştırma görevlisi bulunmaktadır.


Yazılım mühendisliği bölümü merkez kampüste değil KTÜ Of Teknoloji Fakültesi'nde yani Trabzon'un Of ilçesinde bulunmaktadır. Tercihlerinizi ona göre yapmanız gerekiyor.


 ERASMUS VAR MI ?


İlgili resim


Öncelikle Erasmus'un ne olduğunu açıklayayım size. Erasmus programı, Avrupa’daki yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile çok yönlü işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Yani Erasmus programı sayesinde Avrupa'ya açılabilir, Avrupa'da hem dil öğrenme hem de staj yapma imkanlarına sahip olabiliriz.

KTÜ yazılım mühendisliğinde ise Erasmus programı vardır. Erasmus programını da düşünüp bu fırsatlardan yararlanmak istiyorum diyorsanız tercihleriniz arasında  düşünebilirsiniz.


 ÖĞRENMEM GEREKEN YAZILIM DİLLERİ VE PROGRAMLARI NELERDİR?


yazılım dilleri ile ilgili görsel sonucu


Bir program yazabilmek, proje üretebilmek için bir veya birçok yazılım diline hakim olmak gerekir. Bunlardan bazıları:
C#, C++, C ve daha fazlası. Aslında sonradan çıkan her dil bir önceki dili destekler nitelikte çıkmıştır. Öğrenmesi bence kolay ve eğlenceli olan bu yazılım dillerini öğrendiğimiz zaman bağımlılık yapacak yeni bir uygulama daha yapayım diye kendinizi motive edeceksiniz :)


Peki bu dillerin yazıldığı ortamlar? Visual Studıo bu diller için gerekli yazılım programıdır. Ayrıca SQL programını da kullanarak birbiri ile bağlantılı projeler üretebilirsiniz.


 OLMAZSA OLMAZ ALGORİTMA!


software engineer ile ilgili görsel sonucu


Her şeyin bir çekirdek noktası vardır değil mi? İşte yazılımın çekirdek noktası da algoritmadır. Algoritmayı öğrenmeden ve iyi kavrayamadan hiç bir projeyi geliştiremez hatta başlayamayız bile. Eğer iyi bir yazılımcı olmak istiyorsanız ilk bilmeniz gereken şey algoritma olmalıdır.


Yazılım mühendisliği bölümü hakkında bilinmesi geren konuları anlattığım bu yazıyı okuduktan sonra umarım kafanızda bu bölüm ile alakalı bir şeyler şekillenmiştir.  Yazılım mühendisliğini düşünen arkadaşlar için ise bu yazının onlar için yol gösterici olmasını temenni ediyorum. Her şey gönlünüzce olsun :)

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.