Öğrenci Kariyeri Banner

Yatay Geçiş Hakkında Merak Edilenler!

Yatay Geçiş Hakkında Merak Edilenler!

Üniversite hayatının dönüm noktalarından biri olan yatay geçiş hemen hemen her öğrencinin aklından geçer. Ancak çoğu öğrencinin, özellikle üniversiteye yeni başlayanların bu konu hakkında fazla ayrıntılı bilgisi bulunmuyor. 

Yatay geçiş nedir, nasıl yapılır? Gelin birlikte inceleyelim...

Yatay Geçiş Nedir?

Yatay geçiş, öğrencinin eğitimini farklı üniversitede devam ettirmesi anlamına gelmektedir. Örneğin: Akdeniz Üniversitesi'nde eğitim alan bir öğrenci, bir sonraki dönem eğitimine İstanbul Üniversitesi'nde devam etmesi yatay geçişle mümkün olmaktadır. Her öğrenci yatay geçiş hakkı vardır. Ancak belirli şartları yerine getirmesi gerekir. 

Kimler Yatay Geçiş Yapabilir:

  • AGNO veya GANO yeterliği
  • Disiplin cezası olmaması
  • FF dersinin olmaması
  • YKS puanının yeterliği 
  • Yatay geçiş yapmasına engel olmadığına dair belge
  • Gerekli sınıflarda olunması (2. ve 3. sınıfa geçilen dönem)

Bu maddelere ek olarak her üniversitenin kendi belirlediği bazı maddeler de olabilir. Bu yüzden gitmek istediğiniz üniversitenin yatay geçiş klavuzunuzu mutlaka okumanız gerekmektedir.

Yatay Geçiş Nasıl Yapılır?

Yatay geçiş yapmak istiyorsanız, geçiş yapmak istediğiniz üniversitenin okuduğunuz bölümde yatay geçiş kontenjanı açıp açmadığını kontrol etmeniz gerekir. Genellikle her üniverversite yatay geçiş kontejanı açar ve belirli sayıda öğrenci kabul eder. Üniversite yatay geçiş kontejanları YÖK tarafından tek bir liste halinde açıklanır. 

Öncelikle yatay geçiş yapacağınız üniversitenin sayfasında yayınlanan yatay geçiş klavuzunu mutlaka okuyun. Gerekli olan belgeleri web sitesine yükleyin ve son olarak başvurduğunuz üniversitenin öğrenci işlerini arayın. Çünkü zaman zaman bazı yatay geçiş başvurularında hatalar olabilir.

AGNO ve GANO ile Yatay Geçiş Nedir?

AGNO ya da GANO ile yatay geçiş dönem sonu ya da yıl sonu ortalamanız ile yapılan yatay geçiş anlamına gelmektedir. Bu yatay geçiş türünde FF notunuz ve alttan dersiniz olmaması gerekiyor. Alımlar ise üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.

Merkezi Puanla Yatay Geçiş Nedir?

Öğrenci sınıfta kalmış dahi olsa YKS puanı ile girdiği yıla yeten kişilere istediği üniversiteye başvurma hakkı verir. Örneğin: X kişisinin YKS puanı 299.999 ve Ankara Üniversitesine yatay geçiş başvurusu yapmak istiyor. Eğer o yıl Ankara Üniversitesine son giren kişi 300 puan almışssa giremez. Yani öğrencinin puanı o yılın son giren öğrencisinin puanına eşit veya yüksek olması gereklidir. 

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

1 Yorum

  • Beyzagül Selçuk

    Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.🤲🤲🤲

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.