Öğrenci Kariyeri Banner

Yaşamın Kilit Taşı: Pazarlama

Yaşamın Kilit Taşı: Pazarlama
Etkili sunmak ve kendimizi iyi anlatabilmek adına yaşamımızın her döneminde karşımıza çıkacak bir kelimeden bahsedeceğim: Pazarlama.

Her gün pek çok farklı yeni ürün ortaya çıkıyor ve kafamızı ne tarafa çevirsek reklamlarla burun buruna geliyoruz. Öyle bir dönemdeyiz ki iyi bir işte çalışmak için yeterli fonksiyonlarımızın olması bir yana, işe alım ve işteki ilerleyiş süresince bu fonksiyonları, iletişim kurduğumuz insanlara da etkili bir şekilde pazarlayabilmemiz gerekiyor. Bu birbirine geçmiş sistemler arasında kaybolmamak için bir pazarlama haritası izlemenin faydalı olacağına inanıyorum.

Unutmamalıyız ki bir ürünü pazarlamanın yanında, sınav kağıdı pazarlamak da aynı özveriyi gerektiriyor.

Öğrencilik hayatımızda ailemize, arkadaşlarımıza, öğretmenlerimize pazarladığımız fikirler, iş dünyasında ilgi duyduğumuz alana yönelmemizle yalnızca fiziksel açıdan şekil değiştiriyor diyebiliriz.

Ufak bir giriş yapalım

1-Basit anlatın

kafası karışık insan, ile ilgili görsel sonucu

 

Fikrinizi, ürününüzü, hatta ailenizden izin isteyeceğiniz bir tatilin imkanlarını dahi basit anlatın. Şüphe uyandırmadan, karşınızdaki insanı sıkmadan.

Pazarlamacılar ürünlerini en iyi şekilde pazarlayabilmek adına türlü türlü fikirlerle kapılarımıza kadar gelirler. Bu binbir türlü fikir arasından basit anlatmak yolunu seçerek başarıya ulaşmış bir markayı inceleyelim: Qualcomm

Qualcomm bir işlemci ne kadar çok ısınırsa o kadar zorlanıyor demektir iç görüsünden yola çıkmıştır. Kendi ürünün ve rakiplerinin ürününün üzerine birer parça tereyağı koyarak belki basit fakat bir o kadar da akıllıca bir durum gerçekleştirmiştir.

video için

2-Güvenilir olun

portakal suyu ile ilgili görsel sonucu

Satın aldığımız neredeyse tüm portakal sularının üzerinde, dalından, taze sıkılmış, taptaze vb. kelimeleriyle karşılaşırız. Bakalım bir market ne yapmış:

Sattığı portakal sularının üzerine sıkıldığı günü ve saati yazmış. Peki satışlar ne olmuş? Satışlar geçmiş satışlara oranla artmış.

Güvenilir olmak çoğu zaman kısa dönemde kar getirmese bile uzun dönemli karı sağlar.

3- İnsanlara sosyal kanıt sunun

liderlik ile ilgili görsel sonucu

Şu bir gerçek ki yaptığımız tercihlerin temelinde ihtiyaçlarımız yatıyormuş gibi gözükse de bizi o tercihlere yönelten şey diğer insanların daha önce yaptıkları tercihleri taklit etmemizdir.

Bir şeyi az hasarla, düşük maliyetle elde etmek için insanlara kendi hayatlarından çarpıcı ve gerçek kesitlerle geri dönüşler yapın. Yalnızca istediğinizi ve avantajlarını söylemenin yanı sıra daha etkili olacaktır.

4- Değer katma

değer katma ile ilgili görsel sonucu

Tüm ürünler aslında yoğun bir emek ve itinanın sonucunda meydana gelmiştir. Ancak bir çoğunun önemi kullanıcılar tarafından anlaşılmaz. Bu sorunu ortadan kaldırmak için üründen öyle bir söz edilmelidir ki müşteriler aslında ürünün mükemmel yaratıldığına ve ödedikleri paranın sonuna kadar değdiğine inansınlar.

İşte tüm bunlar yukarıda da belirttiğim gibi sınav kağıtlarımızda bile fayda sağlayan detaylar. Hayatımızın her alanında bize yararı olabileceği gibi yanlış kullanımında bizi dibe de götürebilecek sihirli kelime pazarlamanın derinlerine inin.

Özgün içerik İrem ÖNEN

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.