Öğrenci Kariyeri Banner

Yaş Yetmiş Ama İş Bitmemiş

Yaş Yetmiş Ama İş Bitmemiş
Gençler deneyimsiz oldukları için iş yapamıyor, yaşlılar da ‘’benden geçti artık’’ dediği için. Asıl olay bizde bitse de bunu bize sistem öğretiyor. Okula başlama, bitirme, evlenme gibi tüm aşamaların ortalama yaşları maalesef bize kodlanıyor. Bazen bu yaş ortalaması yüzünden iş ilanlarında bile hüsrana uğruyoruz çünkü bu ilanlar ’28 yaşı aşmamış’ gibi bir kalıpla başlıyor. Bunun gibi hüsrana uğratacak iş ilanları olsa da bu yazıyla yaşın başarıya engel olmadığını göreceğiz. Hepimize ilham olması dileğiyle!

mimar_sinan2_790x445

Mimar Sinan : Önce bizim kültürümüzden bir örnekle başlayalım. Profesyonel mimarlık kariyerine 50 yaşından sonra başlayan Mimar Sinan’ın öncesinde at üstünde kılıç sallayan bir asker ve devşirme bir yeniçeri olduğunu çoğu kimse bilmez. Mimarlık kariyerinin ’çıraklık eserim’ dediği eserini 50’sinden sonra vermiş. O zamanlar birileri Mimar Sinan’a sen aslında bir askersin ve yaşın artık çok geçti dese ve ona engel olsa bugün nelerden mahrum kalırdık aklınıza geliyor mu?

Grandin_Conrad_790x445

Joseph Conrad : Ukraynalı yazar bugün İngiliz edebiyatının en tanınmış isimlerinden biri. Ukrayna’da doğan yazarın asıl adı Josef Korzeniowski’ydi. Sürgün edilen anne ve babasıyla birlikte Rusya’ya gitti. 1874 yılında bir Fransız gemisinde denizcilik hayatına başladıktan sonra 1884’de bir İngiliz denizcilik şirketine geçti ve İngiliz vatandaşı oldu. İşte asıl hikayesi bu noktada başlıyor. İngiliz dilinin en nağmeli, derin şekilde kullanan bu yazar 21 yaşına kadar tek kelime İngilizce konuşamıyordu. Şimdi siz söyleyin bu yaştan sonra nasıl öğreneyim, en iyisi girip bir yerde maaşlı çalışmak dese klasikleşen eserlerini biz nasıl okurduk?

1841811_3_1516898435QnZrN

Irina Belisheva: Güzellik kavramını baştan yazan Irina, 70 Yaşında model olmuş. ‘’Manken dediğimiz genç, sıfır beden, kusursuz ve oyuncak bebek görünümlü olur’’ anlayışına karşılık bol bol kırışıklıklarıyla ve ağarmış saçıyla kameraya poz vermiş. ‘’İnsan sevdiği işi yapmalı’’ sözünün neden önemli olduğu aşikâr.

2r7mph02GWKgeEBl-pic-jpg

Grandma Moses: Gerçek adı Anne Mary Robertson olan Amerikalı ressam eserlerine attığı Grandma Moses imzası ile tanındı. Kariyerine otellerde oda temizliği ile başlayan ve evlendikten sonra çiftçilik yaparak devam eden Moses tanınmasına neden olan mesleği ressamlığa ise tam 78 yaşında başladı. Eserleri Amerika’nın ve Avrupa’nın sayılı tüm galerilerinde sanat severler ile buluştu. İçinizde özellikle sanata dair bir ‘geç kalmışlık’ hissi yaşıyorsanız bence en iyi örneğiniz Moses olmalı.

afbddaa742643f3b3762b577e568fec6_790x445

Julia Child: Amerikalı şef, yemek kitabı yazarı ve televizyon programcısı Julia Child’ın hayatı 34 yaşından sonra evlenip, Paris’e yerleşmeleri ile değişti. Paris’e yerleştikten sonra mutfakta olmayı, yemek yapmayı ve bu konuda yeni keşifler yapmaktan zevk aldığını fark eden Child kariyerine bizim ‘yolun yarısı’ dediğimiz zamanlarda başladı. Onun hayatından ilham almak isteyenler Julie&Julia filmini mutlaka izlemeli. Hayalleri yaşamanın yaşı yok dedirten başarı öykülerinden birine sahip olan Julia Child hikayesi ile özellikle kadınlara ilham kaynağı oluyor.

56979b2667b0a916908391b2_790x445

Alan Rickman:  Bafta, Altın Küre ve Emmy ödüllü oyuncu Alan Rickman 28 yaşına kadar hiçbir film ve projede yol alamadı. Eğer o gün içindeki oyunculuk aşkından vazgeçseydi gişe rekorları kıran Harry Potter serisinin en can alıcı karakteri Severus Snape’i  kim onun kadar akılda kalıcı kılardı bilinmez.

Bu yazıda okuduğunuz isimler binlerce örneğin sadece birkaçı. ‘’Ben hala ne yapacağımı bilmiyorum’’ deyip dert etmeyin. Bunu erken yakalayana sadece şanslı diyebiliriz ama yakalamamış olanlara geç kaldın diyemeyiz. Yaşınız kaç olursa olsun geç kalmaktan değil vazgeçmekten korkun.

Kaynak

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.