Öğrenci Kariyeri Banner

Yabancı Dil Öğrenirken Size Yardımcı Olabilecek Hedefler

Yabancı Dil Öğrenirken Size Yardımcı Olabilecek Hedefler
Hemen hemen herkes hayatının bir döneminde yabancı dil öğrenmeye çalışıyor ve ne kadar özel kurslara ya da dil okullarına gidilirse gidilsin, hedef dil, hayatın bir parçası haline gelmezse öğrenme ya yavaş gerçekleşiyor ya da kalıcı olamıyor. Bir dili öğrenmek için dil bilgisi ya da kelime ezberleri çoğu zaman yeterli değil. Dil öğrenimi aslında o dilin günlük kullanımının ve dilin ülkesinde kullanım şeklinin kavranmasıyla gerçekleşiyor. İstediğiniz dili daha etkili öğrenebilmek için kendinize günlük, haftalık, aylık ve yıllık hedefler koyarak öğrenme sürecinize yardımcı olabilirsiniz.

Günlük Hedefler

newspaper-and-coffee_790x445

Dillerin gerçek hayattaki kullanımı ile ders kitaplarında gördüğümüz kullanımları bazen uyuşmayabiliyor. İleride dili kullanacağınız alanda da genelde dilin ders kitabı halindense günlük kullanımına daha çok ihtiyacınız oluyor. Her gün o dilde, dildeki seviyenize göre en azından bir haber okursanız hem genel kültürünüze katkıda bulunabilir hem de dil kullanım alanınızı genişletebilirsiniz. Başlangıç seviyesindeyseniz, bu sizin için bir engel olmayacaktır; çünkü yabancı dildeki birçok haber sitesi günlük haberlerinin bir kısmını dili öğrenenler için basitleştirilmiş olarak da sunuyor.



Hedef dilinizde bir diziye başlayın. Böylelikle kendinizi dinleme alanında geliştirebilirsiniz. Bir dili dinleyerek öğrenmeniz konuşurkenki telaffuzunuzu da olumlu etkiler. Ayrıca diziler genel olarak toplumun dili nasıl kullandığını yansıtan en ulaşılabilir kaynaklardır.

Her gün hedef dilinizde bir deyim öğrenin. Deyimler dillerle ilgili pek çok şey anlatırlar. Mesela bizim dilimizdeki deyimlerin bolluğu mecaza ne kadar yatkın olduğumuzu gösterir. Dilin deyimlerini öğrenerek dilin temel yapısına dair bir bakış açısı kazanabilir, Almancada “Sprachgefühl” olarak adlandırılan dil hissini kazanabilirsiniz. Bu his dilde ilerledikçe artacak ve emin olmadığınız noktalarda bile doğru karar verme şansınızı arttıracaktır.

Haftalık Hedefler



En az bir çocuk kitabı okuyun. Çocuk kitapları hem basit dil yapılarıyla hem de duru anlatımlarıyla dil öğrenmeye başlarken diğer okuma kitaplarına göre daha doğru bir tercih olabilir. Hem okuduğunuz şeyi daha rahat anladığınız için motivasyonunuzu kaybetmezsiniz hem de öğrenme sürecinizi daha emin adımlarla ilerletebilirsiniz.

Çeviri yapın. Hem kendi dilinizden hedef dilinize hem de hedef dilinizden kendi dilinize sözlük kullanarak çeviri yaparsanız, aradığınız kelimelerin eş anlamlılarını da görerek kelime hazinenizi geliştirebilirsiniz. Elektronik sözlüklerdense kitap sözlükler sizin için daha faydalı olacaktır. Çünkü elektronik sözlükte sadece arattığınız kelimeyi görürsünüz; ama kitapta ihtiyacınız olan kelimeyi ararken göz gezdireceğiniz kelimeler zamanla aklınıza kazınabilir ve farkında olmadan kelime hazinenizi geliştirmiş olursunuz.



Hedef dilinizde herhangi bir konuda birkaç sayfalık kompozisyon yazın. Bu kompozisyonu yazarken olabildiğince az sözlük kullanmaya çalışın ki o dilde beyninizi düşünmeye ve yeni cümleler oluşturmaya zorlamış olabilin. Söylemek istediklerinizi sürekli olarak içinizden çevirmektense, o dilde düşünmeye çalışmanız daha akıcı ve rahat konuşmanıza yardımcı olur.

Aylık Hedefler



Öğrenmek istediğiniz dilde gününüzü ve ruh halinizi birkaç cümleyle anlatacağınız bir günlük tutun. Her ayın sonunda ayın ilk gününden son gününe bu günlüğü okuyarak, dildeki gelişiminizi izleyebilir kendinize ihtiyacınıza uygun yeni hedefler belirleyebilirsiniz.

Hedef dilinizde orta ya da ileri seviyede bir kitabı okuyun. Her sayfada bilmediğiniz kelimeleri not alın ve bir not defterini kelime defteri yaparak, bu kelimeleri oraya not alın. Kelime defteri genel olarak sizin için çok faydalı olabilir. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri not aldığınız defterinizi arada okuyarak unuttuğunuz kelimeleri yeniden kazanabilirsiniz.



Bilmediğiniz bir şarkıyı, sözlerine bakmadan anlamaya çalışın. Birkaç detayla birlikte ana fikri anlayana kadar şarkıyı dinleyin ve yeterli olduğunu hissettiğinizde şarkı sözleriyle sizin anladıklarınız karşılaştırarak kontrol edebilirsiniz.

 Yıllık Hedefler



Hedef dilinizi öğrenmeye çalışarak geçirdiğiniz bir yılın sonunda o dilde bir filmi altyazısız olarak anlayabilecek hale gelmeyi hedefleyebilirsiniz. Bu filmde geçen her kelimenin birebir anlamını bilmek ya da geçen her kelimeyi duymak anlamına gelmez. Cümlede geçen ve anlamını bilmediğiniz kelimenin karşılığını, konunun ana temasından ve olayların gidişinden az ya da çok tahmin edebilmeniz çoğu zaman yeterli olacaktır. Bu da dil hissinizin gelişmesiyle elde edebileceğiniz bir sonuçtur.

Günlük konular dışında, ciddi olarak nitelendirebileceğimiz konularda da konuşabilecek seviyeye gelmeye çalışın. Bu da genel politika, kültür, bilim ve sanat başlığındaki haberleri okuyarak ulaşabileceğiniz bir hedef olacaktır. Bu haberlerle hem konu hakkındaki özel kelimeleri hem de ülkenin o konudaki genel bakış açısını öğrenebilir. Kültürlerine dair daha geniş bir bakış açısı kazanabilirsiniz.



Çevrenizde hedef dilinizi anadili olarak konuşan birisini bulmanız zor olabilir. Ama internette hem dil öğrenme sitelerinde hem de sosyal medya platformlarında bu dilin ana dili olan kişilerle sohbet edebileceğiniz ve arkadaşlık kurabileceğiniz bir ortam oluşturmak sizin elinizde. Böyle bir arkadaş edinmeye ve dilinizi, o dili yaşayan bir kişi eşliğinde ilerletmeye çalışın. Yabancı bir dili öğrenmenin alacağınız derslerden çok o dile ayıracağınız zaman sayesinde olacağını unutmayın ve motivasyonunuzu kaybetmeyin.

Özgün İçerik: Begümhan İdikut Şimşir

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.