Öğrenci Kariyeri Banner

Vize Haftasında Motivasyonunu Kaybetmemen İçin Müzik Önerileri

Vize Haftasında Motivasyonunu Kaybetmemen İçin Müzik Önerileri
Bu tartışmaya fazlasıyla açık bir konu farkındayım. Eğitimciler de bu konuda ikiye bölünmüş durumdalar zaten. Ama her araştırmacının üzerinde hemfikir olduğu bir nokta var. Çalışmaya başlamadan önce müzik dinlemenin depresyonu ve stresi azaltıcı, belleği ve zihinsel beceriyi arttırıcı bir etkisi var. Bunu çoğu araştırma destekliyor.

173132_m

Burada karar tamamen sana kalmış ister ders çalışırken, ister çalışmaya başlamadan önce dinle. Ama kesinlikle dinle. Sınav haftalarında her birimiz birer zombiye dönüşüyoruz, orta beynin (özellikle duyguları yöneten, bilginin kaydedilip kaydedilmeyeceğine de karar veren bölüm) direkt iptal olduğu günler yaşıyoruz. Bu yüzden müzikten beslenmek tam da ihtiyacımız olan şey. Birkaç noktaya dikkat ederek tabi:

  • Ders çalışırken dinleyeceksen eğer klasik müzikler tercihin olsun. Dikkatini dağıtmayacağına kesinlikle emin olduğumuz tek müzik türüdür. Özellikle Mozart dinlemenin IQ’yu geçici olarak da olsa arttırdığı, dinleyenlerin yaptığı işten daha fazla verim aldığı savunuluyor. (Mozart Etkisi)


Parça Önerisi: Mozart- Greensleeves (Umarım bu parça ters etki yapıp hayal alemine dalmanıza neden olmaz. Yine de dinlemediyseniz kesinlikle dinlemenizi öneririm, ölmeden duymanız gereken melodilerden kendisi.)

mozart-2

 

  • Parça seçerken ritmine mümkün olduğunca dikkat et. Araştırmalaa göre dakikada 60 vuruş ritimli parçalar odaklanmayı kolaylaştırıyor. Ayrıca rahatlaştırıcı etkiye de sahip. Barok müzikte çokça örneğini bulabilirsin. (‘largo tempolu barok müzik’ şeklinde arayabilirsin)


Parça Önerisi: Luigi Boccherini - Minuetto

Schweninger_Das_Konzert

  • Klasik müzik beni sıkıyor diyorsan modern klasiklere bakabilirsin. Kesinlikle pişman olmazsın. VSQ(Vitamin String Quartet) şiddetle önerilir. Bu gruptan oluşturduğun bir çalma listesiyle beyninde güller açtırabilirsin.


resized_e70fa-7090b402ed0634e07190b802be7608cb

  • Yeri gelmişken değinelim. Ders çalışırken müzik dinleme taraftarıysan çalışmaya başlamadan önce kendine 35-40 dk’lık bir çalma listesi oluşturursan, zaman yönetimi konusunda hedefi on ikiden vurmuş olursun. Listen bittiği anda da kalkıp bir mola vermeni öneririm, yüksek verim ve yüksek motivasyon için arada nefes almak gerek.


Parça Önerisi: Olafur Arnalds - Happiness Does Not Wait (Original Mix)

  • Bir de ses seviyesine dikkat etmekte fayda var. Dikkatini dağıtmaması açısından müziğin sesi kısık olmalı. Parçaları fon müziği kıvamında dinlemelisin.


Parça önerisi: Chopin- spring waltz

studying-exams-music-playlist

 

  • Pek akıla gelmeyen bir alternatif olarak Türk saz eserlerini de dinleyebilirsin. Bir nevi enstrümental parçalardır. Hatta Osmanlı’da bir çok makam şifa amaçlı kullanılırmış.


Parça Önerisi: Nihâvend Saz Semaisi- Ömer Altuğ

Yeni nesilden dinlemek istersen; Can Atilla-Mara Despina

Harem-Musicians-by-Gustavo-Simoni

Yazıyı bitirirken “Eğer bir bilim insanı olmasaydım, bir müzisyen olurdum.” diyen Einstein’a değinmeden olmaz. Einstein araştırmalarında ilham kaynağı olarak her zaman müziği kullanırdı. Klasik müziğin gücüne inanan ve çok iyi derecede keman ve piyano çalan Einstein’ın eşi Elisa bir konuşmasında Einstein’ın müziği çalışmalarında kullanmasını şu sözlerle açıklamıştı: “Müzik; teorileri hakkında düşünmesine yardımcı oluyordu. Çalışmaya giderdi, geri gelirdi, piyanosunda birkaç nota çalardı ve birden aklına bir şey gelirdi, heyecanla çalışmaya geri dönerdi.”  Daha 20'li yaşlarında Nobel almasını sağlayacak buluşlara imza atan Einstein'ın bir bildiği muhakkak ki vardır diyerek yazıyı burada sonlandırıyorum.

EinsteinHeadphones

Ve sınav haftasından sağ çıkmanızı diliyorum.

Başarılar...

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.