Öğrenci Kariyeri Banner

Verimsizlik Tuzağından Kurtulmanın Yolları

Verimsizlik Tuzağından Kurtulmanın Yolları
Öğrencilerin, hem günlük hayatlarında hem akademik hayatlarında en çok yakındıkları problemlerden biri verimsizlik. Hiç kütüphaneye gidip, önünüze bir kitap veya makale açıp ders çalışmaya teşebbüs ettiğiniz, fakat dikkatinizin dağılıp bu süre zarfında geçen dakikaları, saatleri boşa geçirdiğinizi düşündüğünüz oluyor mu? Bu problem, genelde hem gelecek çalışmalar için motivasyon eksikliği ortaya çıkarır, hem de zaman ve enerji kaybına yol açar.

Eğer bu verimsizlik hissinin kronikleştiğini düşünmeye başlarsanız, artan düzeylerde stres ve yorgunluk yaşayabilirsiniz. Peki verimli çalışarak bu hissin önüne geçip zaman ve enerjiyi en iyi şekilde kullanmak için neler yapılabilir?

Goals_790x445

1) Kendinizi tanımak uzun vadede oldukça avantajlıdır. Ders çalışmak için tercih ettiğiniz saatler neler, uyku düzeninizden memnun musunuz, gün içinde kendinizi en enerji dolu hissettiğiniz zaman dilimi hangisi gibi soruları kendinize sormakta büyük fayda vardır. Bu sorulara cevap ararken, son zamanlarda yaptığınız normalden farklı aktiviteleri ve rutininizdeki değişimleri fark etmeniz de olası. Verimli çalışmaya katkı sağlayan birçok faktör vardır. Bunlardan başlıcaları uyku ve yemek düzeni, zihinsel hazırlık ve doğru koşulları bulma veya oluşturmadaki başarıdır.

productivity-1_790x445

2) Kendinizi çalışmaya hazır hissedeceğiniz doğru zaman dilimini bulduktan sonra, zihinsel olarak hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. Geçireceğiniz günün sonunda çalışma performansınızdan memnun olacağınızı düşünmek, büyük bir motivasyon kaynağı olacaktır. Hazırlık aşamasının ikinci kısmı da somut plan yapmak. Herkesin beklentilerinin farklı olacağı göz önünde bulundurularak, o gün veya saat dilimi içinde yapılmak istenenlerin bir listesini oluşturmak da yeterince iyi bir plan olabilir. Buradaki amaç; planınızı ihtiyaç duyduğunuz kadar kişiselleştirerek, hedefleri ulaşılabilir yapmak üzere parçalara ayırmak ve zihinsel olarak düzenlemek.



3- Eğer belirlediğiniz zaman dilimi içerisinde yapacaklarınızın planı hazırsa ve ihtiyacınız olacak materyaller kolaylıkla ulaşılabilecek bir yerdeyse, hedeflerinizi gerçekleştirmek için verimli çalışmaya başlamanız an meselesi. Eğer ders çalışırken veya önemli bir aktiviteyle ilgilenirken sık sık yemek molası verme veya dinlenme ihtiyacı hissediyorsanız, verimliliğinizi arttırmak için uygulayabileceğiniz bir yöntem var: vereceğiniz molalara, yemek ve sosyalleşme zamanları gibi değişkenlere önceden karar vermek. Eğer bunları gerçekleştireceğiniz zamanlara önceden karar verip yaklaşık sürelerini planınıza dahil ederseniz, bunlar aklınıza geldikçe, kendinizi belirlediğiniz plana bağlı kalarak maksimum sonuç alacağınız konusunda motive edebilirsiniz.

distraction-free-desktop-670x335_790x445

Son olarak, verimlilik konusunda kendinizi geliştirirken dikkat dağılmasına sebep olması muhtemel faktörlerden uzak kalmaya dikkat etmekte fayda var. Bunu gerçekleştirmek için ilginç bir yöntem, bir 'dikkat dağınıklığı tablosu' oluşturmak. Bu tablonun amacı, hangi durumlarda en çok hangi etkenin dikkatinizi dağıttığına dair kendinizle ilgili bir çalışma yapmak. Örneğin, her yarım saatte bir kendinizi farkında olmadan sosyal medyada mı buluyorsunuz? Veya genellikle atıştırmak için sık sık mutfağa mı yöneliyorsunuz? Çalışırken hangi tür müzik dinlemek sizi destekliyor, hangi tür müzik dikkatinizi dağıtıyor? Bunlar gibi alışkanlıkları ortalama olarak hangi sıklıkta yaptığınızı anlamak, verimliliğinize oldukça büyük bir katkı sağlayacaktır. Bu faktörlerin farkına vardıktan sonra, bunları ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için bilinçli bir çalışma yapabilirsiniz.

 

Özgün İçerik: Pınar Arabacı

Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.