Öğrenci Kariyeri Banner

Verilerinizi Alarm Çalarak Koruyan Uygulama Geliştirildi!

Verilerinizi Alarm Çalarak Koruyan Uygulama Geliştirildi!

Hollandalı yazılımcı Bert Hubert, Google'ın internet kullanıcılarının verilerini aldığı her an "bip" sesi çıkaran bir uygulama geliştirdi. Googerteller adı verilen uygulamanın neredeyse hiç susmadığı belirtiliyor.

Kullanıcılar internete her bağlandığında kişisel verilerinin önemli bir kısmı birçok şirket tarafından ele geçiriliyor. İster Google'da arama yaparken isterse YouTube'da video izlerken, kullanıcıların bilgisayarı Google'la çok fazla veri paylaşıyor.

Bu veriler de genellikle kullanıcılara kişiselleştirilmiş reklamlar gösterilmesi için kullanılıyor.

Yalnızca Google Chrome'da Ses Çıkarmıyor!

Son araştırmalar, Google'ın Twitter, Apple, Amazon ve Facebook da dahil olmak üzere tüm büyük teknoloji şirketleri arasında en yüksek miktarda veri toplayan şirket olduğunu ortaya koyuyor.Hubert tarafından geliştirilen Googerteller, Google'ın ücretsiz sağladığı IP adresleri listesini kullanarak işlev sağlıyor. 

Uygulama kullanıcının cihazının bu IP adreslerinden birine bağlandığını algıladığında verilerin Google'la paylaşıldığına dair uyarı bildirimi gönderiyor. Hubert, Twitter hesabından paylaştığı bir videoyla uygulamanın pratikte nasıl kullanıldığını da gösterdi. Videoda Hollanda hükümetinin internet sitesinde gezdiği sırada Hubert'in verilerinin birçok kez alındığı görülüyor.

Uygulama yalnızca Google Chrome kullanıldığında ses çıkarmıyor. Özgür yazılım topluluğu Mozilla'nın geliştirdiği arama motoru Firefox'ta da "bip" sesi sürekli işitiliyor. Ancak Googerteller, şu anda yalnızca Linux işletim sistemine sahip cihazlarda çalışıyor. 

 

Kaynak

 


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.